Efe olmadan demircilik yapardı. Bunun için Demirci sanı ile ün yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında kendisine karşı yapılan onur kırıcı bir işten dolayı kaçmış, köyüne dönerek zeybek olmuş, dağa çıkmıştır.
Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir. Kızanları Efe' den ayıran özellik giyimde de belli olur. Efe, gümüş saat kösteği, gümüş sigara tabakası kullanır, Kızanları kullanamaz. Kızanlar, Efenin izni olmadan evlenemezler.
Efe veya zeybek kurumu ilk defa 16'ncı yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda otorite boşluğundan kaynaklanan Celali ayaklanmaları sırasında görülür. Daha sonraları yerel baskılar ve haksızlıklara karşı ayaklanarak dağa çıkan kimselere efe veya zeybek denmiştir.
Türk köylüsünün sembolü olarak da kabul edilen ve içlerinde zaman zaman eşkıya olarak adlandırılabilecek yapıda grupların oluştuğu zeybekler/efeler, son yıllarda Eric Hobsbawm'ın sosyal eşkıyalık kavramı üzerinden temellendirilmektedir.
Yunanca éfevos < Eski Yunanca éphebos έφηβος "delikanlı, büluğa ermiş genç erkek" ile irtibatlandırılması cazip olmakla beraber, kültür tarihi açısından mümkün görünmüyor. efe: Köylü ıstılahında efendi, ahi, ece gibi tabirdir.
İlgili 44 soru bulundu
Efe kelimesi Türkçe kökene sahiptir ve özellikle Ege bölgesinin yerel kültüründe, tarih boyunca zeybeklerin liderlerine verilen bir unvan olarak kullanılmıştır. Bu unvan zamanla genel bir isim olarak kullanılmaya başlanmış ve cesaret ile yiğitliği ifade eden bir ad haline gelmiştir.
Efe ismi Türkçe kökenli bir isim olduğu için Türk Dil Kurumu sözlüğünde de anlamı yer almaktadır.
Yörük Ali, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Demirci Mehmet Efe, Mestan Efe, Çakırçalı Mehmet Efe, Molla Ahmet Efe, Gökçen Efe, Ilgın Efe, Çete Ayşe Efe.
Efeler, Aydın ilinin en büyük ve merkez olarak kabul edilen ilçesidir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Aydın merkez ilçesinin kaldırılması sonucu kurulmuştur.
Efeler, sırtlarına, en alta, yakasız ten gömleği giyerlerdi. Bunun etekleri şalvarın içine sokulurdu. Bunun üzerine zıbın denilen gömlekler giyilirdi. Zıbın, ipekten yapılırdı, Bunun üzerine, camadan denilen ve çuhadan yapılan bir giysi giyilirdi.
Yazara göre Araplar, Mısır'da oluşturulan askeri fırkalardan bazılarının Bursa yöresindeki Türklerden oluştuğuna; bu askerlere toplu davranışlarında atak olmaları nedeniyle “Cıva gibi” anlamında “Zeybeki” dendiğine ve bu sözcüğün zamanla Zeybek şeklini aldığına inandıklarını belirtmektedir.
Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. Efe olmak için Zeybekler arasında yaşça büyük olmak önemli değildir. Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir. Zeybekler efenin Emriyle kızanları yetiştirirler.
Efe Türkçe kökenli isimler arasında yer almaktadır. Tek başına güzel bir anlam olarak ifade edilirken farklı isimlerle en çok kombin hale getirilen adlardan biridir. Türk Dil Kurumu açısından Efe ismine bakıldığında 'Yiğit' ve 'cesur' anlamlarına geldiği görünüyor.
Efeler Diyarı Aydın
Kurtuluş Savaşı'nda Ege'nin koruyucusu vasfını üstlenen efeler, ülkemizin işgal girişimine karşı ilk direniş örgütlerini kuran fedakâr yiğitlerdir. Milli Mücadele döneminde yaptıkları fedakârlıklarla Atatürk'ün övgülerini kazanan efeler, vatan savunmasının sembol isimleri olmuşlardır.
Efelerin giydikleri elbiseler yaklaşık olarak birbirine benzer. Bunlar dizlik, işlik, camadan veya cepkendir. Bellerinde genişçe sarılmış bir kuşak, bu kuşak üzerinde çeşitli silahlarla dolu bir silahlık bulunurdu. Zeybekler kendi aralarında cesaret ve yiğitlikleriyle öne çıkanlarını efe diye anarlardı.
Yörük Ali Efe veya (Soyadı Kanunu'ndan sonra) Ali Efe Yörük (d. 1895, Sultanhisar – ö. 23 Eylül 1951, Bursa), Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919'da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş olan efe.
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
Dünya çapında turizm noktalarıyla ün yapan Aydın, nüfus bakımından en büyük ilçesi merkez ilçe Efeler'dir. Kentin kalbi konumunda olan Efeler ilçesi, birçok özelliğinden dolayı rağbet gösterilen bir yer.
Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın ili, kuzeyinde İzmir ve Manisa, batısında Ege Denizi, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla ile çevrilidir.
Zeybekler, müziğinden, oyunlarına ve diline değin Türk'tür. Bu başka bir ulus için örneğin Yunanlar için bir kayıp veya kazanç olarak anlaşılmamalıdır. Yüz yıl önce oynanan zeybek danslarının Yunan köylerinde oynanmadığını biliyoruz.
Ege bölgesinin önemli bir efesi de Ödemişli İsmail Efe'dir. Zeybek kültürü üzerine araştırma yapan kültür adamı Selim Sırrı Tarcan'a göre ise “Dünyanın en büyük efesi”dir… Efe, Ödemiş ve yöresinde ilk Kuvayı Milliye'ye katılan ve mücadele edenlerdendir.
Zeybeklik geleneği; yoksulun, kimsesizin yanında olan, zulme başkaldıran bir kahramanın kendine özgü davranış biçimlerini, gelenek-göreneklerini, giyim tarzlarını, türkülerini ve danslarını içerir.
Türkçe kökenli bir isim olmasından dolayı erkek bebeklerde sıkça tercih edilen bir isimdir. Ege isminin anlamı sahip, her şeyden sorumlu olan kişi, bir çocuğu koruyan ya da yaşça büyük anlamlarına gelmektedir.
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
Arda ismi, köken olarak Türkçe'dir ve Türk kültüründe olumlu çağrışımları olan güçlü bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri