Turistlerin temel ihtiyaçlarının karşılanması dikkate alınarak; seyahat işletmeleri, konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmeleri, yiyecek- içecek işletmeleri, rekreasyon (eğlence - dinlence) işletmeleri ve alışveriş işletmeleri şeklinde sınıflandırılabilir.
Turizm işletmesi belgeli tesislerin; asgari nitelikler, kapasite, fiziki özellikler, kullanılan malzeme standardı, işletme ve hizmet kalitesi ile personelin nitelikleri ve eğitim düzeyi gibi ölçütlerinin sınıflandırma komisyonunca değerlendirilerek, tür ve sınıfının belirlenmesini ifade eder.
Temel konaklama işletmeleri, Yardımcı konaklama işletmeleri olmak üzere ikiye ayrılır.
Diğer bir tanımla otel işletmeleri;
Birinci derecedeki turizm işletmeleri arasında ilk sırayı alan, turistik mal ve hizmetlerin üretimini sağlayan, varlıkları turizm olayına bağlı olarak ortaya çıkan ve şekillenip çeşitlenen işletmelere otel işletmeleri denir.
Türkiye'de konaklama işletmeleri; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, kamping, apart otel, oberj, hostel, spor ve avcılık tesisleri, sağlık tesisleri gibi değişik kriterlere göre sınıflandırılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Başlıca turistik konaklama türleri arasında otel, motel, tatil köyü, pansiyon, karavan, bungalov, çadır-kamping ve oberj yer almaktadır. Turistik konaklama tesisleri genellikle Türkiye'nin batı, güneybatı ve güney kıyı bölgelerinde yoğunlaşmıştır.
Konaklama İşletmeciliği, ağırlama endüstrisinin bir çalışma dalıdır. Turizm sektöründe hizmet vermekte olan büyükten küçüğe her türlü konaklama işletmelerinin usullere uygun, doğru ve verimli işletilmesini sağlayacak yetkin bireylerin yetişmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.
Bu sınıflandırmaya göre 1 yıldızlı oteller turist, 2 yıldızlı oteller standart, 3 yıldızlı oteller konforlu, 4 yıldızlı oteller birinci sınıf ve beş yıldızlı oteller lüks kategorisine girmektedir. Yurtdışındaki bazı otellerin 7 yıldızlı olabildiğini bir yerlerde görmüş olabilirsiniz.
Konaklama sektörü, insanların kendi konutları dışında değişik nedenlerle yaptıkları seyahatlerde geçici olarak konaklama, beslenme, dinlenme ve rekreasyon gereksinimlerini ticari amaçlarla en uygun ortamda karşılayan otel, motel, tatil köyü, hostel, kamping, pansiyon, oberj vb. işletmelerin yer aldığı bir sektördür ( ...
Basit Konaklama, tesisisin geçici alt standart kontrollemeleri olan işletmeler için belli süre için verilen geçici belge niteliğindedir. Turizm İşletme Belgesi Bakanlığın standart niteliğini sağlayarak, nitelik belirlenip kontrollenip nitelik olan tesislere verilen belgedir.
Küresel istihdam ölçeğinde önemli bir yere sahip olan Turizm sektörünün en önemli bileşeni olan otel ve konaklama sektörü, yarattığı yeni istihdam ola- nakları, GSYİH ve ödemeler dengesi üzerindeki olumlu katkıları ile Türkiye ekonomisinin itici sektörlerinden biri durumundadır.
2- Hizmet İşletmeleri; Hizmet üretimi ile uğraşan işletmelerdir. Berber dükkânları, lokantalar, oteller; doktor, avukat, muhasebe büroları; banka, sigorta şirketleri; taşıma, temizlik ve depolama şirketleri; elektrik, havagazı, su ve sağlık hizmetlerini yürüten işletmeler gibi.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Turistlerin temel ihtiyaçlarının karşılanması dikkate alınarak; seyahat işletmeleri, konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmeleri, yiyecek- içecek işletmeleri, rekreasyon (eğlence - dinlence) işletmeleri ve alışveriş işletmeleri şeklinde sınıflandırılabilir.
Oteller; bir, iki, üç, dört, beş yıldızlı oteller olarak sınıflandırılırlar.
Yirmi altı ila yüz odalı otellere orta otel denir. Ancak gelişmiş ülkelerde 300 odaya kadar olan oteller orta büyüklükte olarak adlandırılmaktadır. Hindistan'da 101 ila 300 odalı oteller büyük oteller olarak kabul edilir. Oysa gelişmiş dünyada 400 ila 600 odalı oteller büyük oteller olarak adlandırılmaktadır.
Otel ile hotel arasında teknik olarak hiçbir fark yoktur. Hatta Hotel kelimesi Otel'in İngilizce halidir. Ancak nispeten daha yüksek sayıda yabancı müşteriye hizmet veren oteller genellikle isimlerinde “Hotel” kelimesini kullanmayı tercih ederler.
Bu verilere göre, son derece kaliteli ve yeni turizm tesislerine sahip Antalya, Türkiye'nin en çok otel sayısına sahip kenti konumunda. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli toplam konaklama tesis sayısı 889 olarak açıklandı.
2. sınıf lokanta turizm işletme belgesi otel bünyesinde değerlendirildiğinden, bağımsız bir yerde işletilen lokantaya 2. sınıf lokanta turizm işletme belgesi verilmez. Halk dilinde içki ruhsatı, turizm ruhsatı, turizm bakanlığı belgesi diye adlandırılan belge 1. sınıf lokanta belgesidir.
Turizm İşletmeciliği bölümü, turizm sektöründe işletme yönetimi, pazarlama, finans, turizm planlaması, turizm hukuku, seyahat acenteleri işletmeciliği, konaklama yönetimi ve turizm endüstrisi ile ilgili diğer konuları içeren bir lisans programıdır.
Turizm işletmeciliği bölümünün amacı seyahat, yiyecek-içecek, pazarlama, bürolar, kat hizmetleri gibi birçok alanda, üst düzey yetkililer ile diğer çalışanlar arasında köprü oluşturabilecek, mesleki hayatında aldığı görevleri çalıştığı yer için en iyi hale getirebilecek kişileri yetiştirmektir.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri