Efe; zulme, işkenceye, haksızlığa başkaldıran ve silahlanıp dağa çıkan, Kızan larıyla birlikte fakir fukarayı koruyup gözeten, zalimleri tepeleyen, ulusal çıkarları düşünerek gerektiğinde yurt savunmasına koşan yiğittir. Efe kelimesinin başka anlamları da vardır.
Efe ismi, özü sözü bir olan kimseleri çağrıştırmaktadır. Erdemli olmak, doğru bir yaşam biçimi isme yüklenen değerlerdir. Zorluklara karşı göğüs geren, cesur kimseler efe olarak tanımlanır. Bu kişiler, yardım sever, iyi niyetli ve korkusuz olarak bilinmektedir.
Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır.
Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir. Kızanları Efe' den ayıran özellik giyimde de belli olur. Efe, gümüş saat kösteği, gümüş sigara tabakası kullanır, Kızanları kullanamaz. Kızanlar, Efenin izni olmadan evlenemezler.
Efe kelimesi Türkçe kökene sahiptir ve özellikle Ege bölgesinin yerel kültüründe, tarih boyunca zeybeklerin liderlerine verilen bir unvan olarak kullanılmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. Efe olmak için Zeybekler arasında yaşça büyük olmak önemli değildir. Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir.
Efelik ruhu çok önemlidir. Kadın veya erkek ayırt etmeksizin efendi kişilerdir. Geçmişte hataları olan efeler de var. Fakat bu hatalarına bakarak bunları tamamen karalamak yanlıştır.
Efelik kültürü asil tavırları ve duruşu ile Türk tarihinin en zorlu ve kritik dönemlerinde, millet olarak temsil ettiğimiz toplumsal karakterin en belirgin hamlelerini yapmış; kimi zaman yerel, kimi zaman da evrensel mesajlar vererek milletimizin yüz akı olmuş köklü bir kültürdür.
Efeler Diyarı Aydın
Kurtuluş Savaşı'nda Ege'nin koruyucusu vasfını üstlenen efeler, ülkemizin işgal girişimine karşı ilk direniş örgütlerini kuran fedakâr yiğitlerdir. Milli Mücadele döneminde yaptıkları fedakârlıklarla Atatürk'ün övgülerini kazanan efeler, vatan savunmasının sembol isimleri olmuşlardır.
Ege bölgesinin önemli bir efesi de Ödemişli İsmail Efe'dir. Zeybek kültürü üzerine araştırma yapan kültür adamı Selim Sırrı Tarcan'a göre ise “Dünyanın en büyük efesi”dir… Efe, Ödemiş ve yöresinde ilk Kuvayı Milliye'ye katılan ve mücadele edenlerdendir.
Efe ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Efe ismini koymak caizdir. EFE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Efe ismini kullanan 56.315 kişi bulunmaktadır.
Özellikle ülkemizde Ege bölgesinde sıkça tercih edilen bu isim aynı zamanda erdemli kimse, özü sözü bir olan ve sözünün her daim arkasında duran kişi anlamlarını da taşımaktadır. Efe İsmi Kur'an'da Geçer mi? Anlamı oldukça güzel olan Efe ismi Kur'an'da herhangi bir sure ya da ayette yer almamaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından Efe ismine bakıldığında 'Yiğit' ve 'cesur' anlamlarına geldiği görünüyor.
EFNAN İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Efnan ismi Kur'an-ı Kerim'de (Rahman Suresi 48. Ayet) geçmektedir ve Efnan ismini koymak caizdir.
Yiğit İsmi Kuran'da Geçiyor mu? Kuran'ı Kerim'de yer alan ayet ve surelerde geçen kelimelerin bir kısmı isim olarak kullanılmaktadır. Kuran'da geçen bu isimlerin İslam dininde farklı manaları da bulunmaktadır. Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır.
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
Efeler, Aydın ilinin en büyük ve merkez olarak kabul edilen ilçesidir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Aydın merkez ilçesinin kaldırılması sonucu kurulmuştur.
Aydın'ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadesi Ertuğrul Bey'in Vali olarak Aydın'a atanmasıyla başlamıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır.
Ege Bölgesi illerinden bir tanesi olan Aydın'ın, batısında Ege Denizi, Doğusunda Denizli, kuzeyinde Manisa ve İzmir, güneyinde ise Muğla yer almaktadır.
Efeler, sırtlarına, en alta, yakasız ten gömleği giyerlerdi. Bunun etekleri şalvarın içine sokulurdu. Bunun üzerine zıbın denilen gömlekler giyilirdi. Zıbın, ipekten yapılırdı, Bunun üzerine, camadan denilen ve çuhadan yapılan bir giysi giyilirdi.
Efe ve zeybekler, sırtlarına en altta beyaz renkli yakasız 'ten gömleği' giyerler ve bunun üzerine 'zıbın' denen ince mavi veya kırmızı çizgili ipek bir gömlek daha giyerler. Bunun üzerine de bir çeşit yelek sayılan, mavi veya mor çuhadan yapılmış çapraz düğmeli, kolsuz 'camedan' adı verilen bir üstlük giyilir.
Labada, halk arasında en çok evelik ismiyle bilinse de yabani pazı, develik, efelik ya da efelek olarak da anılan bir bitki. Kuzukulağına ve hatta ıspanağa benzerliği sebebiyle zaman zaman karıştırılsa da koyu yeşil renkli yaprakları daha yayvan, geniş olduğu için ayırt edilebiliyor.
Agencia EFE, S.A., İspanya merkezli bir uluslararası haber ajansıdır.
Efeler başlarına çuhadan yapılma "narçiçeği" renginde "kuzunlu başlık" denilen "fesi", Zeybekler ise "kabalak" adı verilen kırmızı renkde kalıpsız bir "keçe külahı" takınırlar.Her ikisi de bu başlıkların üzerlerine iğne oyası bezemeli " kefiye" sararlar; püsküller ise arkadan sarkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri