Efor testi kaç dakika sürer? Efor testi ne kadar sürer sorusunun cevabı '10-15 dk'dır' şeklinde verilebilir. Bununla birlikte, efor testi normal değerleri HR değerine göre 60-100 arasında olmalıdır.
Bu hız = 220-yaşınızdır. Yani 45 yaşında iseniz maksimum kalp hızınız 220-45= 175 olacaktır. Kalp ve akciğer sağlığı açısından en iyi yarar, egzersiz sırasında kalbinizin hızı maksimum kalp hızının %50'si ile %75'i arasında ise alınır.
Efor testi boyunca 2' şer dakikalık periyotlarla yürüme bandının hızı artmaktadır. Kalp ritminiz sürekli olarak ekranda takip edilir ve her kademede kan basıncınız ölçülür. Bu kayıt üzerinde kalp damarlarında hastalık lehine bulgu olup olmadığına ve kalp ritminin hızlanıp hızlanmadığına bakılır.
Dinlenme halinde çekilen EKG'nin kalbi zorlayarak çekilmesine efor testi denir. Efor testi, hastada tıkayıcı kalp damar hastalığı olup olmadığını belirlemek için yapılır.. Hastaya efor sarf ettirerek kalbi belirli bir atım hızına ulaştırıp kan akımında bir sorun olup olmadığı gözlemlenir.
Efor Testi, kişiye belli kriterlere uygun şekilde egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün arttırılması ve bu yüklenme esnasında kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir kalp damar hastalığının olup olmadığının araştırılmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Efor testi, özellikle göğüs ağrısı şikayeti olan veya koroner arter hastalığı riski taşıyan kişilere yapılır. Efor testi ile bu kişilerde kalp damar hastalığının varlığı, ciddiyeti ve tedavi etkinliği değerlendirilir.
Koroner anjiyografi ile kalbin yapısının, kalp odacıkları ve büyük damarlardaki basınç değerlerinin, kalp kapakçıklarındaki darlık ve yetersizliklerinin ve özellikle kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık olup olmadığının kesin olarak gözlenebilmesini mümkün kılar.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Efor testi hekimlerin gözetiminde oldukça basit şekilde yapılan testlerden biri olsa da, bu testin güvenilirliği oldukça yüksektir. Her yaştaki kişiye uygulanabilecek bir testtir. Genel sağlık durumunun iyi olması yeterli olacaktır. Bunların haricinde bir kriter aranmamaktadır.
Efor testi en çok kalp damar hastalığı (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması ya da bu tanı koyulmuş hastaların takibi için yapılmaktadır. Sporcuların düzenli aralıklarla yaptırması gereken bu test uzman hekimlerin teşhis koyması konusunda oldukça önemli bir işlemdir.
Test sırasında EKG`de ST segmentinde çökme olması, tipik göğüs ağrısının oluşması, hipotansiyon gelişmesi gibi bazı durumlarda pozitif sayılan bu testten sonra BT ve/veya kateter anjiografi gibi daha ileri bir tetkikle koroner kalp hastalığı tanısı kesinleştirilir.
Normal nabız değerleri kişiden kişiye farklılık gösterir ancak belirli bir aralık içinde olması gerekir. Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir. Uzun zamandır sporla ilgilenen kişilerde nabız 45-60 seviyelerine kadar düşer.
Normal tansiyon: 120/80 mmHg'nın altında olmalıdır. Hipertansiyon (yüksek tansiyon): 140/90 mmHg'nın üzeridir. Tansiyonu 120-139/80-89 mmHg arasında olan insanlar, önlem alınmazsa, yıllar içerisinde hipertansiyon hastası olurlar.
BMP, kısacası nabız hızı demektir ve halk arasında da böyle bilinir. Nabız, bpm nedir sorusunun en kolay cevabı, kalbin 1 dakika içinde kaç defa kasılıp gevşediğidir. Bu sayı, el bileği, şakak, kasık gibi bölgelerden ölçülebilen bir sayıdır.
Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır. Kalp yeterince kanlanamaz, ihtiyacı olan oksijeni alamaz. Neticede hasta kalp krizi geçirebilir, yaşamını yitirebilir.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Daha önce söylediğimiz gibi Eko çok önemli bilgiler verir ve hastalığın teşhisi ve tedavisini direk olarak etkiler. Eko 'nun tanı koyabileceği kalp hastalıklarına örnek verecek olursak kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalıklarında ekokardiyografi olmazsa olmazdır.
Risk grubundakiler 30, risk grubunda olmayanlar ise 40 yaşında sonra her yıl kan testleri, tansiyon kontrolü ve efor testi yaptırmalıdır.
EKG çekiminden sonra kişiler sonuca e-Nabız üzerinden ulaşabilir. Bunun için e-Nabız sistemine giriş yapmak ve bilgilerini doğru bir şekilde girmek gerekecektir. Bununla birlikte hastanede çekilen EKG sonucu sistem üzerinde karşınızda belirecektir.
Efor testi için herhangi bir hazırlığa gerek varmıdır? Hastanın hafif bir şeyler yemiş olması tercih edilir. Aç karnına veya hemen ağır bir yemek sonrası yapılması tercih edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri