Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin hem balık tüketimi hem de üretiminde ön sıralarda yer aldığını ifade eden Çakan, şunları kaydetti: "Ege'de sardalya, hamsi, kolyoz, istavrit, barbun bol olur.
Ocak. Ocak ayında yakalanabilecek bazı balık türleri şöyledir: Lüfer: Genellikle kıyıdan veya teknelerle avlanan lüfer, lezzetli etiyle balıkçıların ilgisini çeker. Palamut: Özellikle Ege ve Akdeniz sahillerinde ocak ayında palamut avı yapılabilir.
Atlantik palamut aynı zamanda Akdeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Karadeniz'de de bulunur burada popüler bir balıktır, salamurası (lakerda) yapılır; ızgarası, kızartılarak veya fırınlanarak yenir.
7. Dikenli vatoz
Dikenli vatoz, Dasyatidae familyasından bir vatoz balığı türüdür. Akdeniz ve Karadeniz bölgelerimizde de görülen bu tür, daha fazla görülmesi sebebiyle Ege Denizi balık türleri arasında bulunmalıdır. Çok derin sularda değil, genellikle 60 metre civarı derinlikte ve çamurlu alanlarda yaşarlar.
Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir.
İlgili 19 soru bulundu
Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar. Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur.
En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir. Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
Taş BalığıDünyanın en zehirli beş hayvanı arasında bulunan Taş balığı, okyanusların ise en zehirli balığı.. Taş balığının panzehiri yok. Bulunduğu ortama kamufle oluyor ve çok dikkatli bakıldığında görülüyor. Bazen 48 saat hareket etmeden avını bekleyebiliyor.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
İstavrit göçebe bir balık türü olduğu için mevsimlere göre Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de dolaşır. Sürü olarak ve suyun yüzeyine yakın yaşadıkları için istavrit balıklarının avlanması çok kolaydır. Özellikle avlanmaya yeni başlayanlar olmak üzere neredeyse bütün tuzlu su balıkçılarının favorisidir.
İstavrit, Marmara ve Boğazda balık avlamaya başlayanların ilk tanıştıkları balıktır. Ağzı öne uzayabilen, dişleri ince, gözleri iri, kuyruğu derin çatallı ve vücudu iğ biçiminde olan göçmen bir balıktır. Marmara, Ege ve Karadeniz'de yaşayan yerli türleri de vardır. Marmara'da 15-20 cm, Ege'de 30 cm civarında olurlar.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Ege'de avcılığı en çok yapılan bazı balık türleri: Berlam, barbun, çipura, dil balığı, fener, hamsi, kraça istavrit, izmarit, karagöz, kefal, kılıç, kolyoz, kupez, levrek, lahoz, lüfer, mercan, orfoz, palamut, sardalya, sinarit, tekir, tirsi, uskumru ve yazılı orkinos türleri öne çıkıyor.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Av yerinden yemine, av zamanına ve avlanma tekniğine kadar deneyim isteyen bir balık olan levrek, son derece kıvrak ve kurnaz bir balıktır. Levreğin av mevsimi her ne kadar mayıs ortası-eylül sonu olarak tespit edilmişse de kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında kısa akışlar yaptığı için aralıklı olarak av verebilir.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
Aktif zehirliye gelecek olursak, öldüğünde bile zehirli olan balıklardan aktif zehirli diye bahsediliyor. Ülkemizde yaşayan 434 tür tuzlu su balığı var. Kaç tanesinin zehirli olduğunu duyduğunuzda biraz şaşırabilirsiniz: 66. Bu 66 balık aktif zehirli balıklar kategorisinde.
Bize yakın bir akvaryumcuda deniz canlısı olan deniz iğnesi vardı isteyen varsa öm atsın ben yerini söylerim. Deniz İğnesi Marmara, Akdeniz, Ege hatta Karadeniz'de bile türleri bulunabilen bir balık grubunun adıdır.
Kaşalot balinası bizim burada bildiğimiz bir deniz memelisi. Ege ve Akdeniz'de çok görülmese de burada olduklarını, gezdiklerini biliyoruz. Daha çok Antalya-Fethiye arasında görülürler. Genelde açıkları tercih ederler ama nadiren de böyle kapalı yerlere geldiklerini görüyoruz" dedi.
Şurada Paylaş! Köpek balığı görürseniz hemen ve sakince sudan çıkın. Küçük bir köpek balığını bile kışkırtmayın veya taciz etmeyin. Balıklar veya kaplumbağalar düzensiz davranmaya başlarsa suyu terk edin.
Balıkçıların avlamayı en sevdiği balıkların başında gelen lüfer oldukça zeki bir balıktır. Karadeniz, Marmara ve Ege suları arasında durmadan dolaşır. Kış aylarında Ege'de yaşayan lüfer yaz aylarında ise Karadeniz'de yaşar.
Plinius'un ifadesine göre palamut balığı ancak belli büyüklüğe ulaştıktan sonra ton balığı adını almaktadır. Yani ona göre, ton balığı ile palamut aynı balıktır. Gerçekte, her iki balık ayrı familyadandır!
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Bu balık hamsi, sardalya, kalamar ve diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Sığ suları tercih eden palamut için ideal sıcaklık 12 °C ve 27 °C arasında olmalıdır. Palamut balığının üreme mevsimi Mayıs ve Temmuz ayları arasındadır. Yetişkin bir dişi palamut 80 bin ila 2 milyon arasında yumurta bırakabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri