Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.
Eğridir gölü, Isparta ilinin Eğridir ilçesinde yer alıyor. İç Anadolu bölgesinde yer alan bu göl, doğal güzelliği ile dikkat çekiyor. Eğridir Gölü, Türkiye'nin dördüncü büyük harikasıdır.
Eğirdir Gölü, günün değişik zamanlarında farklı renkler alan, gün batımında seyrine doyum olmayan, etrafı elma ve şeftali bahçeleriyle çevrili, berrak plajlarıyla ünlü, Türkiye'nin dördüncü büyük doğa harikası gölüdür.
1. Eğirdir Gölü:Isparta ili hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesinin de en önemli göllerinden birisi Eğirdir Gölüdür. Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Eğirdir Gölü 916 m ve Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü 1.121 m yüksekliktedir. Bunlardan Acıgöl ve Burdur Gölü, dışarı akışı olmayan birer kapalı havza durumundadır ve bu nedenle suları tuzludur. Eğirdir ve Beyşehir göllerinin dışa akışı olduğundan suları tatlıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Eğirdir Halk Plajı
Suyu sığ, sakin ve temiz olduğundan çocuklu aileler için de uygundur. Plajda herhangi bir tesis bulunmadığından, çevredeki restoran ve kafelerden yiyecek ve içecek satın alınabilir. Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye mevcuttur ancak duş ve kabin gibi olanaklar bulunmamaktadır.
Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir. Bu liste havzaları ve haliçleri içermez. Bazı göllerin alanları mevsimsel şartlara bağlı olarak yıl içinde değişebilir.
Eğirdir'e gittiğinizde dört kişi veya daha fazla sayıda bir grupsanız meşhur sazan dolmasını mutlaka istemelisiniz. Isparta yemeğinin üstüne Yalvaç Güllacını, Isparta Kabak Tatlısını veya İlimiz helvasını yemeden ayrılmayın.
Eğirdir Gölü, iki kısma ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan ve daha küçük göl kesimine Hoyran Gölü, güneyde kalan kesimine ise Eğirdir Gölü denir. Her iki göl Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanır.
Ovaların göl kıyılarına açıldığı gölün sığ kısımları tamamen saz ve kamışlarla kaplıdır. Göl, kapalı havzaya sahip olduğu halde tabanından bol miktarda kaynak suları ile beslenmekte ve göl suyunun 1/3'ü her yıl yenilenmektedir. Gölün giderleri, DSİ pompa istasyonları, Kovada Kanalı ve yazları aşırı buharlaşmadır.
Antalya - Eğirdir arası yaklaşık olarak 171 km'dir. Kamil Koç ile Antalya - Eğirdir seyahatiniz tahmini olarak en az 3 saat saat sürer.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak bilinen Hazar Gölü, 371.000 kilometrekarelik alanı ile Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırlarına komşudur. Hatta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Hazar ile göz göze olan bir zirve bulunmaktadır.
Türkiye'nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün, kimyasal ve sanayi atıklar ile aşırı su alımı, gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı hızla kirlendiğini ve su kaybı yaşadığını vurguladı.
Eğirdir göl çukurluğunun plüvyal dönemlerdeki karstik olaylar sonucu oluştuğu ve yine bu dönemde su ile dolduğu belirtilmiştir. Göl çukurluğunun tektonik kökenli, su birikiminin Neojen sonrasında geliştiğini.
Eğirdir'e gittiğinizde en az dört kişi veya daha kalabalıksanız mutlaka sazan dolması yemelisiniz. Isparta yemeğinin üstüne Yalvaç Güllacını, Isparta Kabak Tatlısını veya İlimiz helvasını yemeden ayrılmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri