Türkiye'nin en büyük 2. tatlı su gölüdür. Eğirdir Gölü'nün maksimum su kotu ile çevrelenen su alanı “I. Derece Doğal Sit Alanı” olarak belirlenmiştir.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Burdur Gölü, yağışlar, mevsimlik ve sürekli akarsular ile yeraltı sularından beslenen tektonik kökenli bir kapalı havza gölü. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından yedinci en büyük, tuzlu göller arasında ise üçüncü büyük göl (T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013).
İlgili 28 soru bulundu
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Yöreye adını veren en önemli göllerden dördünün boyutları ve taban yükseklikleri batıdan doğuya doğru artar. Acıgöl 836 m, Burdur Gölü 854 m. Eğirdir Gölü 916 m ve Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü 1.121 m yüksekliktedir.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak bilinen Hazar Gölü, 371.000 kilometrekarelik alanı ile Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırlarına komşudur. Hatta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Hazar ile göz göze olan bir zirve bulunmaktadır.
Türkiye'nin 3 Büyük Gölü
Türkiye'de yer alan en büyük üç göl sırasıyla; Van Gölü, Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü'dür. Bitlis ile Van sınırları içinde yer alan Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, aynı zamanda dünyanın en büyük sodalı gölü olmasıyla da dikkat çekmektedir.
Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür. 35° 37′ 41″ Kuzey – 38° 16′ 55″ Kuzey enlemleri ile; 30° 44′′ 39″″ Doğu – 30° 57′ 43″ Doğu boylamı arasında yer alır. Dik kayalara, düz ve sığ bir tabana sahip olan gölün, kıyı uzunluğu 150 km dir.
Eğirdir Gölü, iki kısma ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan ve daha küçük göl kesimine Hoyran Gölü, güneyde kalan kesimine ise Eğirdir Gölü denir. Her iki göl Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanır.
Eğirdir Halk Plajı
Suyu sığ, sakin ve temiz olduğundan çocuklu aileler için de uygundur. Plajda herhangi bir tesis bulunmadığından, çevredeki restoran ve kafelerden yiyecek ve içecek satın alınabilir. Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye mevcuttur ancak duş ve kabin gibi olanaklar bulunmamaktadır.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, Isparta ve Konya il sınırları içerisinde yer almaktadır. Beyşehir Gölü'nün özelliklerini şöyle sıralamak olanaklıdır: Beyşehir gölünün alanı 651 kilometrekare olup, ülkenin en büyük tatlı su gölüdür.
Deniz seviyesinden 917 metre yükseklikte bulunan göl ortalama 12 metre derinliğe sahiptir. Eğirdir gölü'nün en derin noktası 16 metre dir.
Diğer bir ifadeyle ilçemizin nüfusunun yüzde 49,95'ini erkek, yüzde 50,05'ini ise kadınlar oluşturdu. İlçe Merkez nüfusu 16 bin 759, bu Merkez nüfusun 8 bin 353 'si Erkek, 8 bin 406'sı kadın nüfusu olarak belirlendi. Eğirdir İlçe Belde/Köy Toplam nüfusu 14 bin 095.
Isparta'ya 34 km uzaklıkta olan ilçenin yüzölçümü 1414 km², denizden yüksekliği 918 metredir. İklimi Akdeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında bir geçiş alanında yer almaktadır.
Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan.
Türkiye'nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri