Eğitim nafakası, ergin çocuğun bakımı ve eğitimi için gerekli bütün giderleri kapsa- maktadır. Yardım nafakasında ise nafakanın kapsamı, muhtaç kişinin zorunlu ihtiyaçlarıyla sınırlıdır. Bu yönüyle eğitim nafakası, yardım nafakasından daha kapsamlıdır17.
Bu iştirak nafakası ise boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren, müşterek erkek veya kız çocuk ergin olana kadar yani 18 yaşını doldurana kadar sürecektir. Mahkeme kararında belirtilmemiş olsa bile, tedbir nafakası erginlikle birlikte kendiliğinden sona erecektir.
Yardım nafakası Türk Medeni Kanununda düzenlenmiştir. Ergin olmasına rağmen okumaya devam eden erkek çocuğuna ödenecek nafaka Madde 364'ten kaynaklanmaktadır. Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Eğitim nafakası, eğitim süreci devam eden ergin çocuk tarafından bizzat açılabilir. Kişiye sıkı sıkı bağlıdır. Bu dava, ana veya babadan yalnızca birine karşı açılabileceği gibi, her ikisine karşı da açılabilir. Bu dava bakımından herhangi bir süre şartı söz konusu değildir.
Reşit çocuğa ödenen nafaka nasıl kaldırılır? Reşit çocuğa ödenen eğitim nafakası kendiliğinden sona ermez. Bunun için şartlar oluştuğunda nafakanın kaldırılması davası açılması gerekir. Nafaka yükümü ancak mahkeme kararıyla sona erer.
İlgili 38 soru bulundu
Nafaka Ödenmezse Hapis Yatılır Mı? Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
Çocuğa Yardım Nafakası Ne Zaman Kesilir? Yukarıda da izah ettiğimiz gibi iştirak nafakası çocuk reşit olana kadar devam eder yani müşterek çocuk 18 yaşına geldiğinde nafaka yükümlüsünün nafaka ödeme borcu kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak yardım nafakasında durum farklıdır.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Dolayısıyla davacının eğitimine devam eden ve düzenli bir geliri bulunmayan çocuğuna bir miktar nafaka ödeyebileceği kuşkusuzdur. Yine mahkemenin kabulünün aksine Açık Öğretim Üniversitesinde okuyor olmak, babanın yardım nafakası yükümlülüğünü ortadan kaldıran bir sebep olarak kabul edilemez.
25 bin TL maaş alan birinin 4.000 TL -8.000 TL arasında bir nafaka ödemesi gerekecektir. Nafakanın belirlenmesinde belirgin kurallar olmamakla birlikte, her olayın özelinde hakimin takdir yetkisi vardır. Çocuk sayısı, eşin çalışmaması, çocuk ve eşin maddi ihtiyaçlarına göre hakim tarafından nafaka belirlenir.
Çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir? Çocuk için ödenen tarafa türüne “iştirak nafakası” adı verilir. Çocuğun velayetinin değişmesi, nafaka yükümlüsünün ölmesi ya da çocuğun 18 yaşını doldurması hallerinde iştirak nafakası yükümlülüğü sona erer.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter. Ancak boşanmanın ardından gerçekleşen ve iştirak nafakası olarak adlandırılan durum erginlik yaşı 18 yaşına kadar devam etse de bazı durumlar içerisinde farklılık gözlemlendiği görülür.
1 Çocuğun Nafakası Ne Kadar 2023
Çocuk nafakası olarak da bilinen iştirak nafakası, ortak çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan tarafın velayet hakkı sahibi tarafa çocuğun masraflarına katkıda bulunma zorunluluğu sebebiyle ödediği bir miktar paradır. Bu nafaka yükümlülüğü çocuk 18 yaşını doldurduğunda sona erer.
4 bin TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Bu konuda kesin bir şey söylenemez. Ancak 4000 TL alan bir kişi ortalama olarak 750-1000 TL arasında yoksulluk nafakası ödeyecektir diyebiliriz.
Kural olarak çocuk ergin olana kadar her zaman talep edilebilecek olan iştirak nafakası, çocuğun ergin olmasıyla kendiliğinden sona erecektir.
Çocuğun Nafaka Miktarı Neye Göre Belirlenir ? Boşanma davalarında çocuğun nafaka miktarı, nafakayı ödemesine karar verilen tarafın ekonomik durumuna ve çocuğun bakım ve eğitim ihtiyaçları temel alınarak mahkeme tarafından belirlenmektedir.
Erkek nafakasının kesilmemesi amacıyla hareket etmişse ve bir başkasıyla fiili olarak birlikteyse ve evlilik hayatı yaşıyorsa, nafaka borçlusunun aile mahkemesine dava açması ve durumu ispatlayarak nafakanın kesilmesini talep etmesi durumunda erkeğe nafaka ödenmeyecektir.
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
Buna göre ergin olmayan çocuk, aksini gerektiren yasal bir sebep olmadıkça anne ve babanın velayeti altındadır. Ergin olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri