Öğretimin plânlanması, öğretmenin eğitim-öğretimde neyi, niçin ve nasıl yapacağını düşünmesini sağlayarak verimini arttırır. Öğretim programlarının plânlaması, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeyleri dikkate alınarak ne zaman ve hangi süreler içinde işleneceğinin düzenlenmesini sağlar.
Eğitim planı, geleceği gösteren, eğitimin geliştirilmesine ilişkin kestirimleri, öngörüleri ve gerçekçi arayışları içeren, neyin, nasıl, kim tarafından, ne zaman, nerede, niçin yapılacağını gösteren yazılı bir belgedir.
Öğrenim planı, öğrenim sürecinin akademik anlamdaki yol haritası niteliği arz eden bir taahhüt belgesidir. Bu nedenle dikkatle doldurulmalı, aşağıdaki hususlara özen gösterilmelidir: Öğrencilerimize yüksek lisans öğrenimi için tanınan süre iki, doktora öğrenimi için tanınan süre ise dört yıldır.
Okuduğunuz ya da mezun olduğunuz üniversitedeki bölümünüzde bulunan öğrenci işlerinden istediğiniz zaman bu belgeyi alabilirsiniz.
Öğretmenin bir dersle ilgili olarak, haftalık işlenecek müfredat konularını (Talim Terbiye Kurulu Öğretim Programı) planlanmış belgedir. Ders planının uygulanmasından öğretmenler sorumludur.
İlgili 33 soru bulundu
Öz: Eğitim öğretimin verimli olabilmesi açısından ders planlama önemli bir yere sahiptir. Öğretimin planlanması öğretmenin verimini artırır ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayarak öğrencilerin gelişi- mine destek olur.
Maddesine göre; resmî ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında aylık plan ve günlük eğitim akışı planı; ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında ise; yıllık plan ve ders planı yapılması zorunludur.
(2) Haftalık ders programı, öğretim yılı başında ve gerekli hâllerde ders yılı içinde okul yönetimince hazırlanır. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre öğretmenlerin mazeretleri de dikkate alınarak dengeli olarak dağılımı yapılır ve ilgililere imza karşılığı duyurulur.
a) Plân; Öğretim yılının başında hazırlanır. Özel eğitime ihtiyacı olanlar için yapılacak plânlamada, öğrenci ihtiyaçlarının saptanması için belirli bir süre ayrılmalı ve bu süre plânda gösterilmelidir. b) Ders işlenirken hazırlanan plânda yer alan başlıklar dikkate alınır.
Bireyselleştirilmiş eğitim programında yer alan uzun dönemli amaçlara ulaşmak için kısa dönemli amaçların nasıl kazandırılacağı konusunda yol gösteren planlardır.
Öğretim, öğre- timle ilgili etkinlikleri, eğitim programı ise, öğrenme amaçlarının gerçek- leştirilmesiyle ilgili program içeriğini kapsamaktadır. Bu iki kavramın dar ve geniş anlamda kullanılması, daha çok zamanlama ile ilişkilidir.
Başaran (1996: 44-46)'a göre bazı planlama ilkeleri şunlardır: Amaca uygunluk, bütünlük, ölçülebilirlik, geliştirilebilirlik, süreklilik, güvenirlilik, tutumluluk ve yalınlık.
Eğitim programının kapsamı, öğretim programı ile ders programına ek olarak öğrenme-öğretme ortamları, eğitim araç-gereçleri, ders dışı etkinlikler ve mevzuat şeklinde sıralanabilir.
a) Öğretimin planlaması; öğretmenin, eğitim-öğretimde neyi, niçin ve nasıl okutacağını düşünmesini sağlayarak verimi artırır. b) Konuların ne zaman ve ne kadar süre içinde işleneceğinin zaman sırasına göre düzenlenmesini, ayrıca, programların süresi içerisinde tamamlanmasını sağlar.
Ders plânı; a) Eğitim-öğretim çalışmalarını daha düzenli hâle getirmelidir. b) Öğrenme ve öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlamalıdır. c) Her dersin eğitim programına ve konuların özelliklerine uygun olarak işlenmesini sağlamalıdır. d) Derslerde sürekliliği ve bütünlüğü sağlamalıdır.
ÖĞRETİM PROGRAMLARI. Resmi düzeyde hükümet ya da okul yönetimi tarafından oluşturulan, amaçlar, hedefler, içerik, yöntem ve değerlendirme öğelerinin açık şekilde yazıldığı ve öğretimin bu plana göre yapılmasını öngören program.
MADDE 12- (1) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) Hazırlanan haftalık ders programı, okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulamaya konulur. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre dağılımı yapılır ve ilgililere yazılı olarak imza karşılığı duyurulur.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
Öğretmenin bir öğretim yılı süresince ders vermekle yükümlü bulunduğu sınıflarda,program uyarınca belli üniteleri ya da konuları hangi aylarda,yaklaşık olarak ne kadar zamanda işleyeceğini gösteren ve öğretmence hazırlanarak ders yılı başında okul yönetimine verilen çalışma planına denir.
Öğrenme kazanımları bir dersle ilgili olarak yazılır. Bir öğrencinin bir dersi öğrenme sürecinin sonunda, öğrencinin bilmesi, yapması ve uygulaması gereken bilgi, beceri ya da tutumlardır (diğer bir ifadeyle dersin sonunda öğrencilerin sergilemesi gereken özellikleri, kazanımları ifade eder).
2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur. Öğretmen bu derste öğrenilecek davranışların ya da becerilerin bir sonraki derste ve hayatta nasıl işe yarayacağını ortaya koyar.
Öğr. Üyesi), Öğretim Görevlisi (Öğr. Gör.), Araştırma Görevlisi (Arş. Gör.), Okutman (Okt.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri