Ontoloji, eğitimin kuramsal ve uygulamalı yanı arasında çok boyutlu ilişkiler kurar. Programcılar, öğretmenler ve ders kitabı yazarları öğrencilere gerçekliğin belirli kesitlerini tanımlarlar. Sözgelimi tarih, coğrafya, kimya vb. gibi dersler gerçekliğin belli alanlarını öğrencilere tanıtırlar (Gutek, 2001: 2).
Daimici pedagojik yaklaşım, ontolojik olarak var olanın ide ya da zihinsel gerçek olduğunu, epistemolojik olarak bilgiye akılla ulaşılabileceğini ve aksiyolojik olarak değerlerin nesnel-ideal gerçekliğini kabul eden idealist anlayışı temele alır.
Ülkemizin eğitiminin ontolojisi, eğitime uygun eylemlerden, eğitim ilişkilerinden, bunları yürüten eğitimcilerden, eğitilen öğrencilerden oluşur.
Varlığı ve varolanları nelik ve nasıllıkları bakımından inceleyen felsefe dalıdır. Ontoloji, felsefenin ana disiplinlerinden biri olan metafiziğin alt dalıdır. Felsefenin diğer disiplinleri epistemoloji, etik, mantık, estetik ve toplumsal-siyasal felsefedir.
Ontoloji hangi varlık kategorilerinin daha temel olduğunu belirlemekle uğraşır ve bu kategorilerdekilerden hangilerinin var olduğunun söylenebileceğini sorar. Varlık bir nesne ya da başka tekil bir şey değildir. Nesneler var olan cisimlerden oluşur. Örneğin; ağaçlar, masalar, evler, vs. Oysa varlık bir nesne değildir.
İlgili 19 soru bulundu
varolanda ortaya çıkar. Reel varlık (Onta) kavramına dayalı "Ontoloji", bütün bir terim olarak 18. yüzyılda Christian Wolff (1679-1754) tarafından kullanıldı. Aristoteles'te “temel felsefe" olan ontoloji, Wolff'ta ve Descartes'te "ilk felsefe" olarak anlaşıldı.
Ontoloji adıyla da bilinen varlık felsefesi, Antik Yunan'da ortaya çıkmıştır. Bu felsefenin temel soruları arasında ''varlık nedir'', ''varlık var mıdır'' ve ''var oluş bir nitelik midir yoksa bir olgu mu?'' soruları yer alır. Platon, varlığı duyular alemi ve idealar alemi olarak ikiye ayırır.
Ontoloji, üretim, yapı yapıları, IoT sistemleri, akıllı şehirler, enerji şebekeleri, web içeriği ve daha fazlası gibi belirli bir alanı kapsamlı bir şekilde açıklayan bir model kümesidir. Sıfırdan tamamlanmış ve bir etki alanını açıklayan bir model kümesi yazdığınızda kendi ontolojinizi oluşturursunuz.
Epistemoloji 'bildiğimizi (= var olanı) nasıl biliriz' sorusu ile ilgilenir. Ontoloji 'var olan (= bilinen) nasıl vardır' sorusu ile ilgilenir. Epistemoloji ve Ontoloji ayrımı analitik düşüncemizin bir soyutlamasıdır: Kavram, Varlıktan ayrı olduğu sanıldığında, olmayan Kavramdır — ve olmayan ise düşünülemeyendir.
Edebi metni farklı bir bakış açısıyla inceleme ve çözümleme amacı taşıyan ontolojik analiz metodu, metnin derin yapısında yer alan anlamı ortaya çıkarmaya, çok-anlamlı / çok-katlı yapıyı çözmeye yardımcı olan bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.
Epistemoloji kavramı genel olarak; bilginin tanımını, ona ulaşılma sürecini ve bilginin gerçekliğini değerlendirmeye çalışmaktadır. Bu durum da, eğitim ve öğretim süreci içerisinde bilginin elde edilmesi ve kullanılabilir olmasında epistemolojinin önemini ortaya koymaktadır.
Temeli idealizm ve realizmdir. Eğitimin temel işlevi, insan kültürünün temel ögelerini, özünü korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmaktır. Eğitimin amacı, geçmişte yararlı olan bilimlerin, sanatların ve temel yeteneklerin gelecek kuşaklara aktarılması olarak görülmektedir.
Genel felsefe akımlarının birinden veya birkaçından etkilenerek geliştirilen başlıca eğitim felsefesi akımları şunlardır: Daimicilik, Esasicilik, İlerlemecilik, Varoluşçu eğitim, Sosyal yeniden yapılandırmacılık.
Eğitimi etkileyen felsefi akımlar: İdealizm, realizm, pragmatizm ve varoluşçuluktur.
Türkiye eğitim sisteminin felsefi temelleri düşünüldüğünde mevcut felsefi akımlar içerisinde idealizm, natüralizm, ilerlemecilik, pragmatizm, muhafazakarlık ve materyalizm gibi felsefi akımların etkisi olduğu söylenebilir.
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir.
Epistemoloji bilgisi ya da teorisi – bilginin doğası ve kapsamı ile ilgili felsefe dalıdır. Terim, İskoç filozof James Frederick Ferrier (1808-1864) tarafından İngilizceye aktarılmıştır. Epistemoloji şu soruları sorar: "Bilgi nedir?" , "Bilgi nasıl edinilir?" Ve "İnsanlar neyi bilir?"
Bu ise gerçekliğin doğasını anlamaya (ontolojik), bilimsel bilginin oluşumundaki katkısını ortaya çıkarmaya (epistemolojik) ve bu çerçevede anlamları kavrayarak verinin eylem boyutunun oluşumuna (metodolojik) kaynaklık eder. Pozitivist anlayışa göre epistemolojik olarak bilimin nesnesi maddedir.
Klasik ontolojik delil, Tanrı'nın varlığı hakkında öne sürülen delillerden biridir. Bu delillendirmede, zihindeki Tanrı kavramına dayanarak Tanrı'nın mükemmelliği sebebiyle sadece zihinde olamayacağı, zihnin dışında da var olması gerektiği iddia edilmektedir.
Sosyal ontoloji terimi, aslında, dil ve onunla ilgisi bağlamında zihin temelli görüşlerden yola çıkarak sosyal gerçekliğin doğasını açıklamaya yönelik çalışmaları içerir.
İşin başında ifade etmek gerekir ki ontoloji, felsefede varlık bilimi anlamına gelir. Aydınlanma düşüncesi ile birlikte yapılan ayrımı paran- teze alacak olursak metafizik ile özdeş bir kavramdır. Son yıllarda onto- loji kavramı, çoğul olarak yapay zekâ ve bilgi sistemleri bağlamında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Yeni ontoloji, kurucusu ve temsilcisi Nicolai Hartman' ın olan felsefe akımı. 20. yüzyıl felsefesinin bütünü bakımından çok yaygın ve güçlü bir etkiye sahip olarak görünmese de, kendisini kabul ettirmiş ve özellikle yüzyıl başlarında, özellikle de Alman felsefesinde etkili olmuştur.
Kanserin oluşumu, tanısı, nedenleri ve tedavisiyle ilgilenen bir tıp dalıdır. Oldukça geniş kapsamlı bir alan olan onkoloji en basit anlatımıyla vücutta kontrol dışı çoğalarak oluşan tümörlerin araştırılarak yok edilmesiyle ilgilenen bir bölümdür.
Zihnin dışında bir varlığı kabul eden realizm, ontolojik realizm diye adlandırılır. Gerçek olan, kendi değişmez varoluşu içinde ve kendi başına, ne ise o olarak mevcudiyetini sürdürmektedir. Onun var olmak için bilince, özne tarafından kabul edilmeye ihtiyacı yoktur. İşte nesnel varoluş budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri