Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi. Öğretmen, eğitmen, mentor, pedagoglar gerekli bilgileri öğrencilere verirler.
Eğitim programının kapsamı, öğretim programı ile ders programına ek olarak öğrenme-öğretme ortamları, eğitim araç-gereçleri, ders dışı etkinlikler ve mevzuat şeklinde sıralanabilir.
Öğrencilere kazandırmayı düşündüğümüz davranışların nasıl kazandırılacağının planlanmasıdır. Öğretim programı: Öğrenciye kazandırılmak istenen bilgi beceri tutum ve davranışların ders kümeleri olarak planlı bir biçimde yürütülmesidir.
Öğretim, öğre- timle ilgili etkinlikleri, eğitim programı ise, öğrenme amaçlarının gerçek- leştirilmesiyle ilgili program içeriğini kapsamaktadır. Bu iki kavramın dar ve geniş anlamda kullanılması, daha çok zamanlama ile ilişkilidir.
ÖĞRETİM PROGRAMLARI. Resmi düzeyde hükümet ya da okul yönetimi tarafından oluşturulan, amaçlar, hedefler, içerik, yöntem ve değerlendirme öğelerinin açık şekilde yazıldığı ve öğretimin bu plana göre yapılmasını öngören program.
İlgili 40 soru bulundu
Üniversite eğitim programları, yükseköğrenim kurumlarında sunulan ve belirli bir alanda öğrencilere akademik bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlayan yapılandırılmış programlardır.
Eğitim programı (curriculum) kavramı, Latince 'koşmak' anlamındaki "currere" kelimesinden türetilmiştir. "Akım" ve "rehber" anlamları da olan "currere", curriculum kavramına dönüştüğünde izlenen yol anlamına gelir.
“Öğretim programı” Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde “Bir okulu bitirmek veya bir alanda uzmanlaşmak için okunması gereken ders ve konuları kapsayan plan, müfredat, ders programı, müfredat programı.” şeklinde açıklanmıştır.
3797 Sayılı "Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevle i Hakkında Kanun" ile Genel Müdürlükler, EARGED ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı program geliştirme çalışmaları yapmakla görevlidirler. Geliştirilen tüm programlar Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı onayı ile tüm ülkede uygulamaya geçirilmektedir.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Program geliştirme, en genel tanımıyla eğitim programının ögeleri olan hedef, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve değerlendirme boyutları arasındaki dinamik ilişkiler bütünü (Demirel, 2020) olarak tanımlanmaktadır.
Programın amacı, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşların eğitimle ilgili birimlerinde görev yapmak üzere Program Geliştirme uzmanları ve Eğitim Fakültelerine bilim insanları yetiştirmektir.
Bir öğretim programının dört temel bileşeni vardır. Bunlar; hedef, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve değerlendirmedir.
Okul öncesi eğitim, özel gereksinimli çocukların gereksinimlerini de dikkate alarak, tüm çocuklara öğrenme ve ilkokula hazırlık konusunda eşit fırsat sunmayı hedefler. Her çocuk gibi özel gereksinimi olan çocukların da eğitim hizmetlerinden yararlanma hakları vardır.
2. Uygulamadaki/Uygulanan/Öğretilen/Gerçekleşen Program :
Okulda öğretmen elinde hayat bulan programdır. Resmi programı okulun ve öğretmenin algılayışı ve uygulayışı ile ilgilidir. Okulun ve öğretmenin ne öğrettiği ve nasıl öğrettiği ile ilişkilidir. Resmi ve yazılı program teoriktir.
Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı 2008-2009 öğretim yılında kurulmuştur. Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı'nın amacı okullarda, bakanlık ve kurumların eğitim birimlerinde, Talim ve Terbiye Dairesi'nde uzman ya da uzman yardımcısı yetiştirmektir.
Öğretim programı, yaşamda ihtiyaç duyulabilecek bilgi ve becerileri öngörerek, bunları belirli sürelerde öğrencilere kazandırmayı hedefler. Program içeriğinin isabetli olarak belirlenmesi, öngörünün güçlü olmasına bağlıdır.
Öğretim programı okulda veya okul dışında bireye kazandırılması planlanan bir dersin öğretimiyle ilgili tüm etkinlikleri kapsayan yaşantılar düzeneğidir (Demirel, 2005). Müfredat ise daha dar bir anlama sahiptir ve bir bütünü oluşturan tekil parçalar anlamını içerir.
Eğitim programı öğretmenlere rehberlik etmekte ve amaca uygun gelişmesine katkı sağlamaktadır. Eğitim programı rehberlik, eğitsel kol, özel günler, gözlem, gezi ve örtük öğrenmeler gibi bir çok faaliyeti içine almakta ve kapsamaktadır.
Bunlar; öğrenci, öğretmen ve eğitim programlarıdır.
Öğretim programları öğrencilerin her bir sınıf seviyesinde ulaşmaları gereken bilgi ve beceri düzeyini belirten öğrenme hedeflerini de ortaya koyar. Böylece öğretmene eğitsel liderliğinde yol gösterirken, velilere de çocuklarından neler beklemeleri gerektiği konusunda rehberlik yapar.
Öğrenme yaklaşımları; öğretim ilkeleri, öğretim stratejileri; öğretim yöntem ve teknikleri, bunların uygulama ile ilişkilendirilmesi; program değerlendirme gibi konularda bilgi sahibi olma ve beceri geliştirmeye yönelik bir derstir.
EKSTRA PROGRAM (EXTRA CURRICULUM)
Okulun öğretim dışında düzenlediği çalışmalardır. Okul korosu, öğrenci toplulukları, konferanslar gibi.
Destek eğitim programlarının amacı; yaş sınırı olmadan bireyleri yaşamlarını bağımsız sürdürmelerinde, gelişim alanlarında, akademik becerilerde desteklemek ve ihtiyaç duyanların rehabilitasyonu için hem ailelere hem de bireylere hizmet sunmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri