Eğitimde sistem yaklaşımının kullanılması, eğitim teknolojisinin kullanılması demektir; çünkü eğitim teknolojisi eğitim sorunlarının giderilmesi ya da eğitimin daha etkili bir hale getirilmesi yolunda eğitimin bütün bileşenlerini gözden geçirerek bizzat sistem yaklaşımı uygulamaktır.
Sistem yaklaşımı en basit şekliyle yönetim sürecindeki bir düşünce tarzıdır. Bu düşünce tarzı, organizasyon çalışmalarının başarılı bir biçimde yönetilmesini, iç ve dış çevre elemanlarının bir bütün olarak ele alınmasını sağlamaktadır.
Sistem bir amaç için birleşen, birbirine dayanan ve birbirini etkileyen parçaların oluşturduğu bir bütündür. Eğitim yönetimi bir ülkenin eğitim sistemini bir bütün olarak analiz ve sentez etmeyi amaçlayan disiplinlerarası bir bilim dalıdır.
ADDIE MODELİ ADDIE modeli analiz(analysis), tasarım (design), geliştirme (development), uygulama (implementation) ve degerlendirme (evaluatıon) aşamalarından oluşan genel bir öğretim sistemi tasarım modelidir.
Sistem yaklaşımı, olaylar ve olgular arasındaki ilişkilerin ve karşılıklı etkileşimini inceleyerek analizlerde bulunur. Organizmaları, yapıları, örgütleri, mekanizmaları, doğal oluşumları bir bütün oluşturacak biçimde birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkili veya bağıntılı unsurlar dizisi olarak inceler.
İlgili 44 soru bulundu
Sistem yaklaşımının temel kavramlarını ise şöyle sıralayabiliriz: kapalı sistem, açık sistem, entropi, geribildirim, denge, durağan denge, dinamik denge, çevre, girdi, dönüşüm süreci, çıktı olarak sıralayabiliriz.
Sistem Yaklaşımının ilk olarak biyolog Ludwig von Bertalanffy tarafından “Genel Sistem Teorisi” (Allgemeine System Theorie) adı altında ortaya çıkarıldığından daha önce söz etmiştik.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğretmenlerin hizmet içi eğitime olan gereksinimlerini başlıca üç yaklaşımla açıklamak mümkündür: (I) profesyonel öğretmen yaklaşımı, (II) değişimsel yaklaşım, ve (III) gelişimsel yaklaşım.
Sistem yaklaşımı analitik bir özelliğe sahiptir ve Bertalanffy tarafından 1920'lerde ortaya atılan genel sistem teorisiyle başlamıştır.
Sistem yaklaşımı modeli yapıları, örgütleri, doğal oluşumları, bir bütün şeklinde inceler. Bunları birbirleri ve çevreleriyle ilişkili unsurlar dizisi olarak gören yaklaşım modelidir. İlgili yaklaşım olayların, gelişmelerin, durumların incelenmesinde kullanılan bir bakış açısına işaret eder. Kısacası bir metottur.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
SİSTEM KURAMLARI VE EĞİTİME SİSTEM YAKLAŞIMI. Sistem, birbirlerine dayanan ve birbirini düzenli biçimde etkileyen parçalardan oluşan amaçlı bir bütündür. Sistemin var olması ve yaşaması çevre, girdi, işleme, çıktı ve dönütün eksiksiz var olmasına bağlıdır.
Sistem yaklaşım felsefesi, örgütün alt sistem- leri arasındaki ilişkileri yönetimin görmesine ve birbirleriyle sık sık çatışan, bağımsız sistemlerin; örgütsel amaçları elde etmeye çalışan bir bütünleşik sistem haline getirilmesine yardımcı olur.
Birbirleriyle karşılıklı etkileşim içinde olan ve birçok alt bileşeni barındıran bu karmaşık bütün yapıya “sistem” adını veriyoruz. Yönetimde sistem yaklaşımı ise bu bütünü oluşturan parçalarla bileşenleri ve bunların birbirleriyle ilişkilerini incelemektedir.
En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Geleneksel eğitim sistemi daha çok klasik okullarca benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geleneksel eğitim sisteminde, “dersler, programlar, ödevler, ders saatleri ve benzeri unsurlar, hep çocuğun ilgi ve ihtiyaçları hesaba katılmaksızın düzenlenir”(Kafadar, 1997, 49). Bu eğitimde ön planda tutulan müfredat ve öğretmendir.
Öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklarla ilgili bir değişken olarak kabul edilen öğrenme yaklaşımları kavramı öğrencilerin belli bir okuma parçasını nasıl algıladıkları ve öğrenme işine nasıl giriştikleri üzerinde çalışmalar yapan Marton ve Saljo tarafından ortaya koyulmuştur.
Eğitim sürecinde üç temel özellikle vardır. Bunlar amaç, öğretme ve öğrenme etkinlikleri ile değerlendirmedir.
Eğitimin; toplumsal, bireysel, ekonomik ve siyasal olmak üzere 4 temel işlevi bulunur.
Sistem yaklaşımı yeni benimsenen bir disiplin tarzı değildir. Daha çok belirli olayların, gelişmelerin ve durumların incelenmesi için kullanılmakta olan bakış açısı, düşünce tarzı ve bir metot olarak uygulanan yaklaşımlara sistem yaklaşımı denilmektedir.
Eğitimde sistem yaklaşımının kullanılması, eğitim teknolojisinin kullanılması demektir; çünkü eğitim teknolojisi eğitim sorunlarının giderilmesi ya da eğitimin daha etkili bir hale getirilmesi yolunda eğitimin bütün bileşenlerini gözden geçirerek bizzat sistem yaklaşımı uygulamaktır.
Modern yönetim teorisi, geleneksel yönetim teorilerinden farklı olarak daha çağdaş bir perspektife sahip olan yönetim yaklaşımlarını ifade eder. Gelişen iş dünyası ve değişen iş ortamıyla birlikte ortaya çıkan modern yönetim teorileri, daha esnek, yenilikçi ve insan odaklı bir yaklaşımı benimser.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri