Eğitim, sınıfta veya herhangi bir ku- rumda teorik bilgi edinmeyle ilgilidir. 2. Öğretim belirli becerileri geliş- tirmenin bir yoludur, oysa eğitim tipik bir öğrenme sistemidir. 3. Eğitim tamamen teorik yöneli- mi içerir, Öğretim tam tersi olan pratik uygulamaya dayanmaktadır.
Öğretim ise müfredatla sınırlıdır. 5- Eğitim daha genel bir kavram olduğu için öğretim onun bir alt dalıdır. 6- Eğitim ailede başlar, okulda devam eder. Öğretim okulda ve çeşitli eğitim kurumlarında başlar.
2.ÖĞRETİM:
Kazandırılması amacıyla yapılan planlı, kontrollü ve örgütlenmiş öğretme etkinlikleridir.
“Eğitim öğretime göre daha kapsamlıdır. Çünkü eğitim formal ve informal boyutu, öğretim ise formal boyutu kapsar. Eğitimde bilgi dâhil her türlü tecrübe üzerinde durulurken öğretim planlı ve programlı öğrenmeleri içerir. Eğitim yaşamı kapsayan bir süreçken öğretim yaşamın belli dönemlerinde yapılır.
Okullarda gerçekleştirilen öğrenme-öğretme etkinlikleri öğretim olarak adlandırılır. Yani öğretim, öğretme ve öğrenmeyi kapsamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
eğitim, öğretime göre daha geneldir daha kapsayıcıdır, toplumsal hayatta daha kullanışlıdır, ancak öğretim daha özeldir daha akademiktir, belli bir konuda bilgi sahibi olmayı sağlar.
Eğitim; bir kişinin bilgi, beceri ve değerleri kazanması için yapılan etkinliklerin tümüdür. Bu etkinlikler arasında okul veya üniversite eğitimi, özel dersler, iş eğitimi veya sosyal etkinlikler gibi farklı türleri içerebilir.
Türk Dil Kurumuna göre eğitim.
Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizesidir. Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme sürecidir.
Zaten eğitim teknolojisi ve öğretim teknolojisi arasındaki temel fark eğitim teknolojisi tüm eğitim faaliyetlerini göz önünde bulunduruyorken öğretim teknolojisinin daha çok örgün eğitim kurumlarındaki öğrenmeler üzerinde duruyor olmasıdır.
Öğretim kelimesinin genel tanımı, okul dahilindeki her türlü çalışmanın sistematik bir şekilde öğrencilere aktarılması sürecini ifade eder. Öğretim ya da öğretme tanımı, adı üstünde öğretmenlerin görev tanımı ile örtüşür. Öğretimde teorik bilgiler ağırlıktadır ve öğrencilere bilgi aktarımı ön plandadır.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Eğitim, bireyi alanında yetiştirmek ve geliştirmektir. Bireylerin toplum yaşayışlarında yerlerini alabilmeleri için, bilgi, beceri elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etmektir. Bu anlamda belli bir alanda öğrenim yapmak, başarıya ulaşmada her zaman yeterli olmaz.
Eğitimin genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin, topluma sağlıklı ve verimli bir biçimde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için, bireylerin ilgi ve yetenekleri, eğitim yoluyla son sınırına kadar geliştirilir ve davranışları eğitimin amaçları doğrultusunda değiştirilir.
Sümerler, şüphesiz, MÖ 3200 yılında tüm insan toplulukları içinde yazıyı ilk geliştiren toplum olarak kurumsal ve sistemli eğitim geleneğini ilk oluşturan ulusturlar.
Eğitim programı; bireyde istendik değişmeler oluşturmak için girişilecek her türlü etkinliği içeren tasarımdır. Eğitimde hedeflere/ kazanımlara ulaşmak için yapılacak etkinlikler dizgesidir. Bireyin okul içi ve okul dışı planlı tüm eğitim etkinliklerini içine alan öğrenme yaşantıları planıdır.
Bugün “eğitim” denildiğinde dar manada “terbiye”, geniş manada ise hem “talim” hem de “terbiye” kast edilir.
Temeli idealizm ve realizmdir. Eğitimin temel işlevi, insan kültürünün temel ögelerini, özünü korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmaktır. Eğitimin amacı, geçmişte yararlı olan bilimlerin, sanatların ve temel yeteneklerin gelecek kuşaklara aktarılması olarak görülmektedir.
Yönlendirme ve yetiştirme, eğitimin iki temel niteliğidir.
Bu anlamda, öğretim (öğrenim) çok önemlidir. Ancak öğretim bir araç, eğitim ise amaçtır. Eğitim, amaçlarını gerçekleştirmek için öğretimden yararlanır. Eğitimin de öğretimin de hammaddesi bilgidir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''yükseköğretim'' şeklindedir. Birleşik bir kelime olduğu için ayrı yazılamaz. Eğer yüksek öğretim şeklinde yazılırsa yazım hatası olur.
Öğrenme, bireyin bilgiyi yorumlama ve yapılandırma sürecidir. Bilgi, özneldir. Yeni bilgiler önceden yapılanmış bilgilerin üzerine kurulur. Yapılandırmacı öğrenme, var olanlarla yeni olan öğrenmeler arasında bağ kurma ve her yeni bilgiyi var olanlarla bütünleştirme sürecidir.
-Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizgesidir.
Eğitimin bir bilim olup olmadığını anlamak için çeşitli tanımlamalar ve kaynaklardan yararlanarak yorumladığımızda eğitimin bir bilim dalı olmaktan çok başlı başına bir olgu olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Eğitim ile bilim birbirleri ilişkili bir sarmal haline gelmiş iki olgudur ve birbirlerini tamamlar niteliktedirler.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? Buna göre 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde sona erecek. YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN? 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında yarıyıl tatilini ise 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında planlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri