Bir davranışın sürekliliğini arttırmak için davranıştan sonra ortama olumlu uyaran (pekiştireç) verme veya ortamdan olumsuz uyaran çekme sürecine pekiştirme denir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Sınavdan yüksek not alan öğrenciye verilen çikolata pekiştirece; arkada- şına küfür eden bir öğrenciye kızılması cezaya örnek olarak verilebilir. Pekiştireçler, olumlu pekiştireçler ve olumsuz pekiştireçler olmak üzere ikiye ayrılır.
Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır. Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
İlgili 30 soru bulundu
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
istendik davranışın ortaya çıkması üzerine rahatsız edici mevcut bir uyaranı ortamdan çıkararak davranışı güçlendirme durumu. misal istiklal marşını tersten okuyan çocuğun taşşaklarını sıkmayı bıraktığınızda olumsuz pekiştirme yapmış olursunuz. çocuk ödev yapsın diye oyun konsolunu elinden almanız cezaya girer.
NEGATİF PEKİŞTİRME:
Örneğin tasmayı çeken köpeğin boynuna boğma tasma takılır. Köpek durunca veya yavaşlayınca boğma tasma gevşer ve köpek rahatlar bunun sonucunda köpek bu etkiden kendini korumak için tasmayı çekmemeye başlar. Suçluya işkence yapılmasıda bir negatif pekiştirmedir.
4.1. Olumlu Pekiştireç: Bir davranıştan sonra verilen bir uyarıcı o davranışın yinelenme sıklığını arttırıyorsa, buna olumlu pekiştireç denir. “Ödül” olarak kabul edilen pek çok uyarıcı olumlu pekiştireç olarak kabul edilebilir.
Pekiştireç: Ortama eklenip veyahut çıkartıldığında olumlu davranışı arttıran olumsuz davranışı da azaltan uyarıcılara pekiştireç diyoruz. Fakat unutmayalım olumlu davranışı yani bizim istediğimiz davranışı arttıran uyarıcılara pekiştireç deriz.
Birincil olumlu pekiştireçler; yiyecek, su, cinsellik, dinlenme, sevgi, başarı, eğlence gibi organizmanın yaşamı için gerekli olan pekiştireçlerdir.
Pekiştireç, bir davranışın ardından ortama hoşa giden bir uyaran eklenmesi ya da itici olan uyaranın kaldırılması durumunda, davranışın ileride gerçekleşme olasılığını veya sıklığını arttırma sürecidir. Davranış ile çevre arasındaki bu ilişki davranışın oluşma oranını arttırır ya da sürdürürse pekiştirme olur.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Etkinlik pekiştireçleri (oyun oynamak, parka gitmek, bilgisayar oynamak, video seyretmek vb.. ) davranış, az sayıda sergilediği davranış için pekiştireç olarak seçilir.
Pekiştireçler kendi içerisinde olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu olanları belli başlı davranış kalıplarının sürekli hale gelmesini sağlar. Olumsuz pekiştireçler ise yapılması istenmeyen davranışların tekrarlanmasını önlemek içindir.
Birincil pekiştireçler insanların fiziksel ihtiyaçlarını karşılayanlardır. Örneğin;yiyecek, su,kendini güvende hissetmek gibi. İkincil pekiştireçler ise birincil pekiştireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştireçlerdir,bu nedenle ”koşullu pekiştireç” de denilebilir.
Damak ünsüzüyle başlayan ve içerisinde s, ş, z ünsüzlerinden biri bulunmayan sıfatlar için kullanılan asıl pekiştirme heceleri şunlardır: gep- , göp-, güp-, kap-, kep-, kıp-, kip-, kop-, köp-, kup-, küp-, yap-, yep-, yıp-, yop-, yup-, yüp-.
Olumlu pekiştirme, psikolojide belirli bir davranışı teşvik etmek için hoş bir uyarıcı veya ödülün eklenmesini içeren bir kavramdır. İstenen davranış sergilendiğinde olumlu bir sonuç sağlayarak, bireylerin gelecekte bu davranışı tekrarlama olasılığı artar.
Sabit Oranlı Pekiştirme Tarifesi:
Sabit oranlı pekiştirme, organizmanın belirli bir davranışı ne kadar sıklıkla gerçekleştirdiğine bağlı olarak pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, her 5 doğru cevapta bir ödül verilir. Bu tarife, belirli bir sayıda davranışın gerçekleşmesinin beklenen durumlarda kullanılır.
Bu temel ilkeden hareketle, bireyin sıklıkla ve hoşlanarak yapmış olduğu bir etkinlikten pekiştireç olarak yararlanılabilir ve bireyin daha az ve hoşlanmadan yaptığı başka bir etkinliği öncelikle yapması sağlanabilir. Bundan dolayı diğer bir adı da etkinlikle pekiştirmedir.
Dolaylı Pekiştirme : Davranışı pekiştirilen modeli izleyen bireylerin, modelin davranışlarını daha sıklıkla ve kısa sürede taklit etme olasılığının artmasıdır. Dolaylı Güdülenme : Gözlenen davranışlar ve modelin elde ettiği kazançlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de güdüler.
Pekiştireç, bir davranımı kuvvetlendiren herhangi bir uyarıcı; pekiştirme ise davranımın kuvvetlendirilmesidir. Ödül olumlu, ceza ise olumsuz pekiştireçtir (Morgan, 1981:92; Ün Ve Demirel, 1987:135; Senemoğlu, 1997:106; Yeşilyaprak, 2003:181).
Yaramazlık yapan çocuğu durdurmak için çikolata. vermemeliyiz, aksi halde yaramazlık yapma davranışı artacaktır. Buna karşıt pekiştirme denir, istenmeyen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri