Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Bireyin bazı zamanlarda yaşadığı durum, dürtü, istek veya herhangi bir yaşam olayı için sadece bastırma ve yadsıma savunma mekanizmaları yeterli gelmeyebilir. Bu olguların doğrudan kendisinde değil öncelikle dışarıya aktarılıp, dışarıdan kendisine yöneltiliyormuş gibi algılanmasına yansıtma denir.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Yansıtıcı düşünme temel olarak eğitimle ilgili olguları düşünme olarak tanımlanabilir. Bu düşünme şekli problemleri çerçeveleme (tanımlama ve düzenleme), akılcı seçimler yapabilme, beklenen ya da beklenmeyen sonuçları değerlendirme ve bu seçimlerin sorumluluğunu üstlenme becerisiyle ilgilidir.
Ödünleme. Bireyin bir alandaki başarısızlığını başka bir alanla telafi etmesi. Ödünlemeye neden olan temel etken bireyde olan eksiklik ve yetersizliklerdir. Ödünlemeye örnek olarak: derslerinde başarısız olan birinin ticaret ile uğraşarak iyi bir yerlere gelmesi örneği verilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Yüceltme mekanizmasına bir örnek vermek gerekirse kızgın ve kavgacı bir kişinin bir ortamda kibar ve nazik davranmasını ya da üzgün bir kişinin neşeliymiş gibi davranmasını örnek olarak verebiliriz. Yüceltme mekanizması daima olumlu yönde olmalıdır.
Yansıtma (Projection):
Bu savunma mekanizması kişinin başına gelen durumları başkasının üzerine atfetmesi olarak açıklanabilmektedir. Birey yaşadığı duygu, düşünce ve tutumları kendisine değil bir başkasına ait olarak görür.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Yansımalar, ışığın ve rengin bir nevi taklit edilmesidir. Fotoğrafçılığın farklı bir tekniği olan yansıma çekimleri genellikle kompozisyona ilgi uyandırmak için kullanılır. Yaratıcı fotoğraflar çekmeyi sağlayan yansımalar; su birikintileri, camlar, gözlükler gibi görüntüleri taklit eden öğeler kullanılarak yapılır.
Örnek: – Tüm öğretmenlere kadro vereceğimizi söylemedik. – Sitenin girişindeki camı ben kırmadım! – Psikolojinin bozulmasına ben mi neden olmuşum? – Bu eşyaları taşımanız için 500 TL vereceğimi söylemedim.
TDK açısından yadsımak kelimesinin, 'Söylediği sözü, yaptığı işi ya da tanık olduğu bir durumu yapmadığını, bilmediğini söylemek, saklamak ve inkar etmek' biçimde ifade edildiğini diye dile getirmek mümkün.
Yadsıma:Öne sürülen bir savı tanımama, onu yok sayma, olumsuzlama. Azımsama: Bir şeyi yeterli bulmama anlamını ifade etmek için kullanılır.
Yadsıma(İnkar)
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Reaksiyon-Formasyon:
Tersine döndürme savunma düzeneği bilinçdışı dürtüsel yapının ego ve süperego baskısı karşısında var olabilmek için tam tersi bir kimlik oluşturma sürecidir.
Psikodinamik kurama göre savunma mekanizmaları; bastırma, yansıtma, inkâr etme, sosyal açıdan kabul edilebilir hâle getirme gibi kişinin gerginliğini azaltmaya, benliğini korumaya ve sürdürmeye yönelik olarak geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
Sanatçı eserinde, sanki dünyaya bir ayna tutar ve bize yansıtır… görüşü savunanların sık sık başvurduğu 'ayna' benzetmesi de düşüncelerine ışık tutan açıklayıcı bir benzetmedir.
Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır. Bu savunma mekanizmasını kullanan bireyler deneyimledikleri his ve düşüncelerin başkalarına ait olduğunu düşünürler.
Bu kuramda esas fikir, sanatın duyulur dünyanın yani dış dünyanın yüzey gerçekliğini bire bir yansıttığı fikridir ve Platon'dan temellenir. Platon'un yansıtma kuramına göre sanatçı duyular dünyasını yani dış dünyayı oldu- ğu gibi yansıtır. Başka bir deyişle yüzeysel gerçeklik aynı dış dünyadaki gibi yansıtılmalıdır.
İmmatürün kelime anlamı olgunlaşmamış demektir. İmmatür savunmalar ise en ilkel savunma türleri olup erken çocukluk döneminde kullanılmaktadır.
Projeksiyon Mekanizmasının Gelişimi
Çocuklar, kabul görmeyen duygu ve düşüncelerden kaçarlar. Tam da bu noktada duyguların yanlış yönetimi travmaya sebep olabilir. Projeksiyon aynı zamanda bir savunma mekanizmasıdır. Ergenlik döneminde savuma mekanizmalarının kullanımı artabilmektedir.
Dışsallaştırma Nedir? Kısaca tanım yaparsak dışsallaştırma; olayların kader, nasip, alın yazısı şeklinde değerlendirilip içselleştirilerek bu değerlerin davranışa dönüştürülmesidir. Kişinin tutumlarının, mizacının ve düşünce tarzının, sanki dış dünyaya ve dışındaki nesnelere aitmiş gibi algılanmasıdır.
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Yön (Yer) Değiştirme: Bir engellenmeye sebep olan kişiye gösterilemeyen tepkinin, başka kişilere veya nesnelere yöneltmesidir. Dedikodu yapmak.
İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir. Psikolojik projeksiyon teorisi ilk olarak “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Bu yüzden bazen Freudyen izdüşüm olarak da adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri