Eğitsel dijital oyun teknolojik araçlar vasıtası ile hazır- lanan, bilişsel sosyal, duygusal veya davranışsal yönlere sahip belirli hedeflere dönük olarak öğrenmeyi sağlayan oyunlar olarak tanımlanabilir (Ocak, 2013).
Eğitsel Oyunların Tanımı
Eğitsel oyunlar, her yaştaki çocuklar için farklı şekillerde tasarlanabilir. Örneğin, okuma yazma öğrenirken kullanılan harf kartları, matematik öğrenirken kullanılan sayı blokları, bilim konularını öğrenmek için tasarlanmış deney setleri vb. gibi oyunlar eğitsel oyun örnekleridir.
Eğitsel Oyunlar Tekniği; öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini ve daha rahat bir ortamda tekrar edilmesini sağlayan bir öğretim tekniğidir. Oyun bireylerin fiziksel, zihinsel yeteneklerini geliştirici, yaşantıyı zevkli kılıcı, sanatsal ve estetik nitelikleri ve beceriyi geliştirici etkinliklerdir.
Bu bağlamda “dijital oyunlar” kişisel bilgisayar ve oyun konsollarında “örneğin, Microsoft Xbox, Sony Playstation, Nintendo Wii”, tabletlerde “örneğin, İpad'ler”, mobil cihazlarda “örneğin, akıllı telefonlarda” oynanan oyunları ifade eder.
Dijital Oyun Türleri
Bugün oyuncu tercihleri doğrultusunda şekillenmiş çok sayıda ve farklı türde oyun bulunmaktadır. Kesin bir görüş birliği olmamakla birlikte taktik, yap boz, macera, aksiyon, spor, rol yapma ve simülasyon olmak üzere yedi oyun türü belirlenmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Dijital oyunlar odaklanma ve aynı anda birçok nesneyi görsel olarak takip etme becerinizi geliştirir. Dijital oyunlar el-göz koordinasyonunu geliştirir. Gerçek hayatta uygulamanın tehlikeli veya maliyetin yüksek olacağı durumlarda simülasyon oyunları ile etkili öğrenme araçları olabilir.
Temelde ikiye ayrılır: 1) Gerçek Hayat Benzeşim Oyunları: Günlük hayattan roller ve senaryolar içerir. 2) Akademik Oyunlar: Öğrencinin motivasyonunu daha az dikkat çekici başlıklarla bütünleştirmeye çalışan ve çoklu öğretim ortamı sağlayan yazılımlardır.
Eğitsel oyunlar eğitmenliği sertifikası programı, oyunların kullanımı ile ilgili teorik bilgi ve pratik becerileri kapsar. Eğitmenler, bu program sayesinde öğrencilerin dikkatini çekmek, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek, motive etmek ve öğrenmelerini güçlendirmek için çeşitli oyunlar tasarlayabilirler.
Oyunla eğitim, öğrenciye kazanma ve kaybetme anındaki hareketlerini görmelerini ve değerlendirmelerini kazandırır. Oyunla eğitim sonucunda, öğrenilen daha iyi hafızada kalır, mukayeseli düşünme,karar verme ustalığı gelişir ve davranışları olumlu yönde etkiler.
Eğitsel oyunlar; eğitim, sağlık (fiziksel tedavi) ve eğlence amaçlı uygulanabilen oyunlardır. Hangi amaçla uygulanırsa uygulansın, oyunsal formlar olduğu için yarışma ve eğlence barın- dırdığından hemen hemen her yaşta ve ortamda uygulanabilen oyunlardır.
Eğitsel Oyunlar
Eğlenceli nitelikteki çeşitli etkinliklerin ders konularıyla da bütünleştirilerek sınıf ortamında yapılmasına dayanan bir tekniktir. Bu yolla öğrenme konularının pekiştirilmesi ve öğrencilerin fiziksel ve zihinsel yeteneklerini daha rahat bir ortamda geliştirmeleri amaçlanır.
Dijital oyunların başında saatlerce oturmak, başta obezite olmak üzere uyku problemleri, baş ağrıları, göz kuruluğu, el ve bilek rahatsızlıkları, kas ve iskelet sistemlerinde düzensizliklerin artması gibi nedenlere yol açabilmektedir.
Dijital oyun tasarımı, bilgisayar, cep telefonu ya da konsol platformunda oynanmak üzere tasarlanılan video oyunlarının geliştirme sürecinin belirli aşamalara bölünerek incelenmesini konu alır. Bu aşamalar temel olarak dizayn, programlama, modelleme, ses ve çizimdir.
Oyun tabanlı öğrenme (GBL), bir takım öğrenme çıktılarını oyun vasıtası ile elde etmeyi hedefleyen bir tür öğrenme türüdür. Oyun temelli öğrenme, konuyu oyunla vermek ve oyuncunun bahsedilen konuyu gerçek dünyaya transfer etme yeteneğini geliştirmek için tasarlanmıştır.
Bilgisayar oyunu bağımlılığı, bilgisayar oyunlarına veya "oyunlara" bağımlılıktır. 2019'dan beri resmi olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bir hastalık olarak listelenmiştir. Bir bağımlılıktan söz edebilmek için günlük, sosyal ve mesleki hayatın gereklerini tamamen göz ardı edecek kadar aşırı oynanması gerekir.
Bebeklik döneminde çocuklara nasıl ona zarar verebilecek oyun ve oyuncaklar sunulmuyorsa, dijital oyun ve oyuncakların seçiminde de aynı temel hassasiyeti göstermek yeterlidir. Özellikle dövüş, aksiyon, simülasyon, rol yapma, hayatta kalma, öldürme, korku, savaş, şiddet içeren oyunlardan uzak durulmalıdır.
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.
Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu ya da sıkça kullanılan orijinal adının kısaltmasıyla MMORPG (İngilizce: Massively multiplayer online role-playing game), çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri