Eglog, Çoban şiiri anlamına gelen bir edebiyat terimi. Birkaç çobanın aşk, kır hayatının güzellikleri üzerine karşılıklı konuşmaları biçiminde yazılır. Erken Latin edebiyatında gelişen bu şiir türü günümüzde genellikle Batı edebiyatında görülür.
Satirik şiire eleştirici bir anlatımı olan şiir türü içerisinde yer alan şiir türüdür. Buradaki eleştiri konusu kişi, olay ya da durumu iğneleyici kelimeler ve alaycı ifadeler ile eleştirmektir. Satirik şiirde didaktik şiirin özellikleri görülür.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Pastoral şiir (fr. Pastorale) doğa güzelliklerini anlatan şiirlerdir. Kır, çoban hayatını, tabiat güzelliklerini tanıtıp sevdirmek gayesini taşıyan edebî eserlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
SATİRİK ŞİİR ÖZELLİKLERİ
Günümüz edebiyatında yergi olarak da adlandırılan Satirik şiir bir olay ve durumu alaylı, iğneleyici bir dille kaleme almaktadır. Hiciv, taşlama ve yergi adlarını da alan Satirik şiirin amacı b,r durumu veya kişiyi alaycı bir dille yermektir.
Satirik Şiir Özellikleri
İğneleyici ve yergi içeren bir üslup barındırır. Divan edebiyatındaki hicviye, Halk edebiyatındaki taşlamanın karşılığıdır. İlk örneklerini Yunan Diogenes vermiştir. Türk edebiyatında Nef'i'nin kaleme aldığı Siham-ı Kaza adlı eseri bu türde yazılan önemli eserlerdendir.
Epik şiir; kahramanlık, yurt sevgisi gibi liriklik bildiren şiirdir. Epik şiirler oluşum tarihlerine göre "doğal epik" ve "yapay epik" olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda hamasi şiir, kahramanlık şiiri, destansı şiir adında da kullanılır.
Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür. Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır.
2. İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Satirik şiirlerin konusu çevredeki nesneler ve kişilerin gülünç yönleridir. Bu yönleri konu olarak ele alırken eleştirel, yeren ve kötüler şekilde ele almaktadır. Kısacası satirik şiir olay, olgu, kişi ve nesneyi konu olarak ele alabilir. Fakat bu olguları alaycı bir şekilde kötüleyerek yererek eleştirerek ifade eder.
Hamasi kelimesinin sözlük anlamı yiğitlik, cesaret, mertlik ve yüreklilik olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle hamasi anlatım halk şiirinde mertlik ve cesaret duyguları ile savaş, kavga, düşman konularında yazılan bir tür olarak belirtilmektedir.
Edebiyat ve Anonim: Sözlü edebiyatın hikâye, masal, fıkra, şiir ve efsane gibi ürünlerinin çoğunun yazarı/söyleyeni belli olmadığı için bunlara anonim adı verilir.
Daha çok halk şairleri dizelere satır demektedir. Bir şiirin ya da bağımsız bir beytin ilk dizesine üst satır ikinci dizesine ise alt satır denir. Şiirden örnek vermek gerekirse örneğin, Ahmet Hamdi Tanpınar yazarının Sabah isimli şiiri 6 adet dizeden yani mısradan yani 6 adet satırdan oluşmuş bir şiirdir.
Koşuk ve sagular halk şiirin ilk halleri olarak kabul edilmektedir. İslamiyet'in kabulünden sonra ise bu şiir geleneği farklı kültürel değişikliğin ortasında kalmış ve yeni bir şekle bürünmüştür. Bin yıldan fazla süredir varlığını devam ettiren bu geleneğe ise Halk edebiyatı adı verilmektedir.
Epik Şiir: Vatan sevgisi, yiğitlik, kahramanlık ve savaş ile alakalı konuları ifade eden şiir çeşidine epik şiir denmektedir.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
genellikle sagu, ağıt ve mersiye olarak adlandırılmıştır. Bu şiirlerden bazıları ölüm kavramını çeşitli yönleriyle dile getirirken bazıları ölen kişinin çeşitli yönlerini anlatmak ve ölümünden duyulan üzüntüyü dile getirmek üzere söylenmiştir.
Mensur şiir, şiire has duyarlılığın imgeler ve çağrışımlar yoluyla düzyazı formunda ifadesidir. Kısa hikâye ile şiir arasında ara bir tür olma özelliğine sahiptir. Birkaç paragraflık veya bir iki sayfalık kısa metinler hâlinde belirir.
Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu.
Eleştiri, yergi ve alay öğelerinin ön plana çıktığı şiirlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri