Sıklıkla “yumurtalık ağrısı” olarak tarif edilen durum yumurtlama döneminde yumurtaların çatlamasına bağlı olarak gelişen ağrıdır. Yumurtlama döneminde kasık ağrıları yaklaşık olarak adet kanamasından 13-14 gün sonra ortaya çıkar, 2-3 gün devam eder.
Tek taraflı gelişen kistlerde etkilenen yumurtalığa bağlı olarak o tarafta bir ağrı oluşur. Sol taraflı gelişen kistlerde kasık ağrısı sol kasıkta başlar ve kalça ile alt karın arasındaki bölgeye yansıyabilir, sağ yumurtalıktaki kistler ise kadınlarda sağ kasık ağrısı ile kendisini gösterir.
Yumurtalık ağrısı, pek çok insanın yaşadığı yaygın sağlık sorunları arasında yer alır. Yoğun stres, hareketsiz yaşama bağlı olarak kısa süreli ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrılar, genellikle hafif ağrılar olduğu için günlük hayatı önemli ölçüde etkilemez. Ama uzun süren durumlarda hastaneye başvurmak gerekebilir.
Kadınlardaki kasık ağrılarının nedeni yumurtalık kisti benzeri üreme organları ile ilgili sorunlardan dolayı olabileceği gibi (Yumurtalık kisti benzeri üreme organları ile ilgili sorunlara Kadın hastalıkları ve doğum bölümü uzmanları bakar) iskelet sorunları, psikolojik nedenler ya da bağırsaklarla ilgili bazı ...
Rahim ağrısı kasık bölgesi, alt karın bölgesi ve göbeğin alt kısmında görülebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir.
Ağrının sebebi yumurtlama sırasında folikül içerisinde bulunan sıvının pelvise (rahim etrafına) sızmasıdır. Bu sıvı bir kaç günde kaybolur kendiliğinden. Ağrı genellikle bir günde biter. Bazen büyüyen yumurtaya bağlı ağrı yumurtlama olmadan 4-5 gün önce başlar, yumurtlamanın olduğu gün artar ve sonra birden kaybolur.
Yumurtalıklar (over) karın boşluğunda rahimin iki yanında bağlarla asılı olarak yerleşmiş halde bulunan organlardır. Kadınlarda doğurganlığı sağlayan yumurtalar, yumurtalıklarda saklanmaktadır. Normalde kadınlarda iki adet yumurtalık mevcuttur. Bunlar yumurta üreten ve bunları salan organlardır.
Genellikle sol kasık ağrısı kadınlarda hamilelik belirtisi olarak düşünülebilir. Ancak tek başına sol kasıkta ağrı oluşması hamilelik olduğu anlamına gelmez. Adet gecikmesini takiben kasık bölgesinde bir ağrı söz konusu ise mutlaka bir uzman doktora başvurularak gebelik olup olmadığı test edilmelidir.
Pelvik ağrı olarak da adlandırılan yumurtalık ağrısı, karnın altında sağ, solda veya her iki tarafta da hissedilebilir. Bu, adet sırasında veya cinsel ilişkiden sonra olduğu gibi farklı durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu tür bir ağrı, ortaya çıkış sıklığı veya yoğunluğu ile can sıkıcı hale gelebilir.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Kadın hastalıkları ve kadın üreme organ yapıları ile ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık alanı, bir tıp dalı olan "Jinekoloji ve Obstetrik" branşını ifade etmektedir.
Kasık ve bel ağrısı da hamilelik belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler her zaman hamilelik yüzünden oluşmaz. Ancak kadının gebe kaldığından şüphe etmesi, cinsel ilişkinin korunmasız olması gibi etkenlerin üzerine ortaya çıkan kasık ve bel ağrısı hamilelik belirtisi olarak görülebilir.
Yumurtalıklar sadece muayene değil mutlaka ultrasonografi ile değerlendirilmelidir. Karın ağrısı, adet ağrıları, cinsel birliktelikte ağrı, mesane veya makata baskı hissi, sık idrara çıkma, adet düzensizliği durumunda jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi uygulanmalıdır.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
İyi huylu bir tümör olmasına rağmen, her zaman bir tehlike vardır. Kist kısırlığa neden olabilir ve yumurtalık kistinin yırtılması karın boşluğunda kanamaya neden olur. Komplikasyonlar arasında: kistin burulması, süpürasyon varsa; Tüm bu komplikasyonlar acil ameliyat gerektirir.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur. Bu organların hastalıkları sıklıkla pelvik ağrıya neden olur.
Yumurta çatlamasının ne belirgin özelliği kasıklarda meydana gelen ağrılardır. Folikul sıvısı yumurtayı taşır ve karın kısmının iç tarafında çatlama ile birlikte irritasyon meydana gelir. Bu da kasık ağrısına sebep olur. Kasık ağrısı yaklaşık 1 gün hissedilir.
Ancak yumurtlama döneminde kadınlar arasında yaygın olarak karnın alt bölgesinde ağrı hissedilir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Rahmi temizleyen bitkiler konusunda özellikle bitki çaylar devreye giriyor. Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir.
Genital akıntı: Uterin virüs, vajinal akıntıya yol açabilir. Akıntı; genel olarak yoğun, kalın ve renksiz olur. Bunun ile birlikte enfeksiyon oluşumunda vajinal akıntı kötü kokuya yol açabilir. Ateşin yüksek olması: Rahim enfeksiyonu, yüksek ateşe yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri