Ehl-i beyt (Arapça: أهل البيت), "ev halkı" anlamına gelen ve İslam peygamberi Muhammed'in ev ahalisini tanımlamak için kullanılan İslami terim.
“Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü'l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır.
Muhammed'in kızı, damadı ve torunlarından oluşan ailesine Ehlibeyit denir. Özel bir aileyi anlattığı için büyük harfle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle ehlibeyt, ehli beyt, ehli beyit, Ehli beyt, Ehli beyit şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ehlibeyit şeklinde olmalıdır.
Muhammet'in soyunun olduğu aileler ehlibeyt topluluğunu meydana getirmektedir. Ehlibeyt topluluğu içerisinde yer alan aileler ise Hz. Muhammet ve ailesi onun soyundan gelen Hz. Ali, Cafer, Abbas ve Akil aileleridir.
Cevap: Peygamber efendimizi hayatta ve Peygamber iken bir an gören, eğer âmâ ise, bir an konuşan, büyük veya küçük, her mümine Sâhib veya Sahâbî, birden fazlasına yani çoğuna ise Eshâb yahut Sahâbe denir. Hazret-i Ali ile hazret-i Fatıma'ya ve bu ikisinin çocuklarına, bütün torunlarına Ehl-i beyt denir.
İlgili 26 soru bulundu
Ehl-i beyt, Hz. Peygamber'e nisbet edildiği zaman, hanımları, kızları, damadı Hz. Ali anlamına gelmektedir. Her peygamber için de, ümmeti anlamına gelmektedir.
(Ey Ehl-i beyt, Allah sizlerden ricsi [kusurları, günahları] gidermek istiyor ve sizi tam bir taharetle temizlemek irade ediyor.) [Ahzab 33] (Kusurları ve günahları yok edilince, Cennetlik olurlar.)
Ehli Sünnete göre; ehli beyt mensupları Hz Peygamber'in (sas) soyundan gelme şerefini taşımakla birlikte hiçbir zaman hata ve günah işlemekten korunmuş değildir.
Yapılan incelemeler ve araştırmalar neticesinde Ehl-i Beyt; Resûl-i Ekrem Efendimiz ve âilesi, Hz. Ali, Câfer, Akîl, Abbâs ve âileleridir.
EHL-İ BEYT: Hz. Peygamber (s.a.s.)'in ev halkı.
Ehl-i Beyt, bir evde yaşayan aile fertleri, aile demektir. İslâm fıkıh terminolojisinde bir terim olarak Hz. Peygamber (s.a.s)'in hısımlarından kendilerine zekât verilmesi yasaklanan aile fertlerinin tamamını ifade etmek için kullanılmıştır.
Şiî alimlerine göre Ehl-i Beyt'in kapsamına Hz. Muhammed, Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin; ayrıca imam kabul edilen diğer dokuz imam girmektedir.
Açıklama: Cevap: Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) soyundan olduklarından dolayı ehl-i beyti severiz.
ehl-i dünya / ehl-i dünyâ / اَهْلِ دُنْيَا
Âhireti unutup, dünyâya sarılanlar. Dünyâya düşkün olanlar.
Peygamber'in hane halkı” anlamına gelen Ehl-i Beyt terkibi, İslam literatüründe kavram ve fonksiyon olarak son de- rece önemli bir yere sahip olmuştur. Buna bağlı olarak söz konusu kavram, Şiî ve Sünnî fırkalar arasında ihtilaf meselesi hâline gelmiştir.
Hz. Muhammed'in ev halkına ehl-i beyt denir. Alevilik inancında önemli bir yer tutan 12 imam anlayışı da ehl-i beyte dahildir. Bu kişilerin ortak özellikleri, peygamber efendimizin İslam'ı yayma mücadelesinde en ön saflarda yer almalarıdır.
Ehli beyt peygamberimizin ailesi ve çocuklarına ev ahalisine akrabalarına denir. Ehli sünnet ise peygamberimizi ve sahabelerini örnek alan müslüman topluma denir.
Efendimiz (s.a.v.)'in soyu Fatıma ile devam etti. Allah Teala'nın bu takdiri, cahiliyyenin 'kız çocuklarını hakir görme' gibi çirkin adetini ayaklar altına almıştır. Hz.Fâtıma'nın künyeleri; Ümm'ül Hasan, Ümm'ül Hüseyin ve Ümm'ül Muhsin'dir.
İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır. Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
Kısacası, Peygamber Efendimiz'in soyundan gelen ama adı bilinmeyen birçok seyyid ve şerif bulunur. Hz. Muhammed (SAV)'in nesli kızı Hz.Fâtıma ve damadı Hz.Ali'den devam etmiştir. Oğulları Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'den gelen zürriyet bugüne kadar ulaşmıştır.
Ehl-i Beyt : Ev halkı. Ahzab suresi 33. ayette geçmektedir.
“Ev halkı” anlamına gelen Ehli Beyt (Ehlü'l-Beyt) terkibi genel olarak ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır. Bu tabir, İslâmî dönemden itibaren günümüze kadar sadece Hz. Peygamber'in ailesi ve soyu manasına gelen bir terim olmuştur.
Ali ve Ehlibeyt'in de Alevi olmadığını, açığa çıkarmış bulunmaktayız. Bu çalışmanın özeti şu şekildedir. Başından beri ifade etttiğimiz gibi Hz. Ali ve Ehlibeyt'in Alevi olmadıklarını net olarak anlayabilmek için, Hz Ali'nin temsil etmiş olduğu Şii İslamın inanç ibadet ve toplumsal yaşamını incelemekle mümkündür.
Allah yolunda gitmeyen kişi seyyid de olsa cehennemliktir. Ancak, tarih boyunca seyyidlerin ekserisi İslam dininde önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu da onların, hem Allah katında hem de insanlar katında sevilmelerine vesile olmuştur.
Seyyid terim olarak “şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek” mânasına gelen şerîf ile (çoğulu eşrâf, şürefâ) birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltmiş olan” anlamında Hz. Peygamber'in Hz. Ali ile Fâtıma'dan doğan torunlarıyla onların soyundan gelenler için unvan olarak kullanılmıştır.
Ehli Beyt (Arapça: أهل البيت), "ev halkı" anlamına gelen ve İslam peygamberi Muhammed'in ev ahalisini tanımlamak için kullanılan İslami terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri