İman ehli günahın açığından da gizlisinden de kaçınan, gözünü, kulağını, dilini, kalbini, midesini ve bütün azaları günahlardan uzak tutmaya gayret eden, ibadette, ahlâkta ve davada ciddiyetinizi muhafaza eden kişidir.
490/1097) ile Kemâlettin el-Beyâdî (ö. 1098/1687) gibi âlimlere göre iman kalbin tasdiki ve dilin ikrarıdır.23 Ayrıca Gaylâniyye ile Neccâriyye mezhepleri imanı; “Allah'ı, peygamberlerini, farzlarını bilmek, Allah'a boyun eğmek ve dil ile ikrar etmektir.
İman (Arapça: إيمان), etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kur'an'da sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.
Mutezile'ye göre iman kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve amelden oluşur. Buna göre Mutezile inancında kişinin mümin yani "inanan" sayılabilmesi için kalbi ile İslam'a inanması, dili ile bunu beyan etmesi ve hareketleriyle yani amel ile bunu göstermesi gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Eş'arî kelâmcılarının çoğunluğuna göre iman Hz. Peygamber'i, vahiy yoluyla Allah'tan alıp tebliğ ettiği ve bize kadar sağlam yöntemlerle ulaşan hususlarda kalben tasdik etmekten ibarettir. Eş'arî başta olmak üzere Beyhakī ve Beyzâvî gibi bazı âlimler ise kalpteki tasdikin dille ifade edilmesini de şart koşmuşlardır.
Hariciler imanı; söz, ikrar ve eylem olarak tanımlamıştır. Toplumda gelişen, siyasi ve hukuki olayları iman bağlamında değerlendirmişlerdir. Hz. Osman dönemi ile başlayan iman-siyaset ilişkisi, hariciler ile zirveye çıkmıştır.
İman çeşitleri; icmali ve tafsili iman olarak ikiye ayrılmaktadır. İnanılacak hususlar göz önünde bulundurulduğu zaman imanın icmali iman ve tafsili iman olarak incelendiği bilinmektedir. İcmali iman, imanın en özlü ve kısa şekli olarak bilinmektedir.
İman, icmali ve tafsili olmak üzere iki kısma ayrılır: a) İcmali İman: İman edilecek şeylere kısaca ve toptan inanmaktır. Kelime-i tevhid veya Kelime-i şehadeti diliyle söyleyip kalbiyle de tasdik eden kimse kısaca ve toptan iman etmiş olur. b) Tafsili İman: Bu da iman edilecek şeylerin her birine ayrı ayrı inanmaktır.
Tafsili iman üç derece incelenmektedir. Birinci derece olarak Hz. Muhammed'e, Allah'a ve ahiret gününe kesin olarak inanmaktadır. İkinci derece; ahiret gününe, Allah'a, kitaba, peygambere, cehennem ve cennete, kadere ve kazaya, sevap ve azaba ayrı bir şekilde inanmaktır.
Ehl-i Hadis, Mutezile, Hariciye, İmam Şafi gibi imanı amelden bir cüz sayan alimlere göre iman artar ve eksilir. Böylece yapılan iyi ameller imanı arttırırken, işlenen günahlar nedeniyle iman eksilmiş olur.
A.a.l.al- KalbinSözü (Tasdik) Hadisçilere göre imanın aslı kalptedir. Kalpte olan imanın iki unsuru vardır: 1- Kalbin tasdiki 2- Kalbin bilgisi (marifeti). Her iki unsura birden kalbin sözü denir. Kalpte, kalbin sözünden başka kalbin ameli de vardır.
İnanç, bir şeyin var olduğuna inanmak var olduğuna dair içimizde görünmeyen bir his taşımak demektir. İman ise, bir şeyin var olduğuna değil, onun doğruluğuna, dürüstlüğüne, sadakatine, vefasına, bizi yalnız bırakmayacağına, bizimle birlikte olacağına dair bir iman taşımak anlamına geliyor.
Ehl-i beytteki ehl ile ahali aynı köktendir, "kişiler" demektir. Beyt ise "ev" demektir. Yani "ev ahalisi" manasına gelir.
“Sağlamlaştırmak, kesin karar vermek, tasdik etmek” mânasındaki akd kökünden türeyen i'tikād da “iman” karşılığında kullanılır. Terim olarak iman genellikle “Allah'tan alıp din adına tebliğ ettiği kesinlik kazanan hususlarda peygamberleri tasdik etmek ve onlara inanmak” diye tanımlanır.
Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir. İnsan-ı kamil olarak nitelendirilen kişiler, yeryüzündeki her şeyi Allah'ın bir tecellisi olarak kabul ederler.
İman Kavramı
İman, bir şeyin varlığı hakkında, zihnin güven duygusu içinde ve em- niyette bulunmasıdır. Korku ve şüphenin yerine emin olmanın ve sa- kinliğin hakim olmasıdır. İmanın zıddı küfürdür. Küfür, yalanlama ve inkâr anlamına gelir.
İslâm düşüncesinde yapısal bir unsur olarak dinle hayat arasındaki irtibatı canlandırmayı ifade eden terim. İslâmî değerleri, inanç ve yaşama biçimini yeniden ihya etmeyi amaçlayan düşünce ve faaliyetleri ifade etmek üzere kullanılan bir terim.
Bireyler İslam dinin göre iman edebilmek için altı şartı yerine getirmesi gerekir. Bu iman ise Allaha iman, meleklere iman, peygamberlere imana, kutsal kitaplara iman, kadere ve ahiret gününe iman şeklinde olmaktadır.
Tafsili İman
Allahı ilah kabul etmek, Kuranı kitap, Hz. Muhammed aleyhisselam'ı rasul ve örnek kabul etmektir. 2- Allah'a, meleklerine, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe ve kaza/kaderin Allah'tan geldiğine inanmak tafsili imanın ikinci ana maddesini oluşturmaktadır.
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Bugün dünyadaki Sünnî müslümanların en azından yarısını oluşturan Hanefîler'in büyük bir çoğunluğu inançta Mâtürîdî mezhebine bağlıdırlar. Mâtürîdiyye, Türkiye, Balkanlar, Orta Asya, Çin, Hindistan, Pakistan ve Eritre'de yayılmıştır. Genellikle Türkler fıkıhta Hanefî, inançta Mâtürîdî'dirler.
İman; bir şeyi gönül huzuru ile benimseme, ona içten ve yürekten inanmadır. İslâm'a göre iman, Peygamber Efendimizin Yüce Allah'tan getirdiklerinin doğru olduğunu kabul edip, onlara gönülden inanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri