Yeni sürücü belgesi ve kimlikler çip ve dijital imza ile daha güvenli hale getirilecek. Eski ehliyetler için yıl sonu dolacak olan değişim süresi uzatılarak son tarih 31 Aralık 2024'e çekildi. Ehliyet ve kimlik yenilemede son gün geçtiği takdirde idari para cezasını beraberinde getirecek.
Ehliyet Yenileme Ücreti ve Gerekli Belgeler. Karayolları Trafik Kanunu gereğince ehliyet yenileme son tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024 olduğu için hâlâ eski tip sürücü belgesine sahipsen bu tarihe kadar ehliyetini yenilemelisin.
Eski tip ehliyetlerin değişim süresi 31 Aralık 2022 itibarıyla sona erecekti ancak geçtiğimiz aylarda Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından ehliyet yenileme süresi iki yıl daha uzatıldı. Ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirmeyen sürücülere 2025 yılından itibaren idari para cezası verilecek.
Yeni uygulama ile birlikte kişilerin kimlik belgesi ile ehliyet belgesini ayrı ayrı taşıma zorunluluğu ortadan kalktı.
EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen 2023 yılında uygulanacak kimlik kartı satış bedelleri; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 83,00 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 166,00 TL'dir.
İlgili 25 soru bulundu
- Kimlik ile ehliyet birleştirme için ilk şart hem kimlik hem de ehliyetin yeni çipli türde olmasıdır. - Birleştirme için vatandaştan herhangi bir ücret ya da belge istenmiyor. Ancak iki karttan biri eskiyse yenileme bedeli ödeniyor. - Yeni ehliyet için istenen sağlık belgesi aile sağlığı merkezlerinden alınabiliyor.
'İki işlev tek kart' sistemi için hem ehliyetin hem de kimlik kartının çipli olması gerekiyor. Yine önce randevu alınıyor. Herhangi bir nüfus dairesine giderek başvuru yapılıyor. Ehliyetin nüfus cüzdanına entegrasyonu ücretsiz olarak 1 dakikada gerçekleştiriliyor.
TC kimlik kartlarına ehliyetlerin yüklenmesi için ilk olarak randevu almak zorunludur. Hes kodunuz ile randevu aldıktan sonra nüfus müdürlüklerine giderek kısa bir süre içerisinde yükleme işlemlerini yaptırabilirsiniz. Ehliyet bilgilerinin TC kimlik kartına aktarılması işlemi ücretsizdir.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
Nüfus cüzdanlarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili zorunlu bir tarih var mı? Nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır.
Ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirmeyen sürücülere 2025 yılından itibaren idari para cezası kesilecek.
Ehliyet yenileme süresi M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı için 10 yıldır. Yani ehliyet, yenilendikten sonra farklı bir durum için gerekmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerine sahip insanların ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.
EHLİYET YENİLEME NE ZAMAN BİTECEK? İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresinin, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını açıkladı.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için seyahat belgeleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye'deki Emniyet Müdürlükleri veya Türkiye Motorlu Taşıtlar Mümessili (TÜVTÜRK) gibi belirli kurumlardan başvurarak bu belgeyi temin edebilirsiniz. Uluslararası Sürücü Belgesi, Türk ehliyetinizle birlikte kullanmanız gereken bir belgedir. Türk ehliyeti, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli değildir.
Ehliyetlerimiz 6 ay boyunca yurt dışında geçerli. Eğer 6 ay'dan daha uzun bir süre yurt dışında kalacaksak, ya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyoruz ya da bulunduğumuz ülkenin ehliyeti ile ehliyetimizi değiştiriyoruz.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Yaklaşık 75 milyon kimlik yenilendi. Kimlik yenileme işlemi nasıl yapılır? Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek. Vatandaşlarlar hem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sayfasından hem de ALO 199 hattından kimlik değiştirme randevusu alabiliyor.
Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık 2022'de sona erecekti. Yıl sonuna kadar yenilenmeyen eski tip ehliyetler geçersiz sayılacaktı. İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi süresini 31 Aralık 2024'e kadar uzattı.
Kimlik fotoğraflarıda artık biyometrik fotoğraf olduğu için pasaportta da aynı fotoğrafları kullanılabilirsiniz. Aynı zamanda sürücü belgesi ( Ehliyet ) gibi resmi belgelerde de biyometrik fotoğraf kullanabilirsiniz.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir.
Çipli Ehliyet Nedir? Sürücülerin 2016 yılı itibariyle ülkemizde araç kullanmaları için alabilecekleri ehliyet türüne çipli ehliyet denir. Tüm ehliyetlerin 2021 yılına kadar çipli ehliyet olarak değiştirilmesi gerekir. Çipli ehliyeti olan kişiler yurt dışında da araç kullanma hakkına sahip olurlar.
T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Artık yeni sürücü belgeleri Ehliyet yenileme belgeleri ve evrakları hazır olsa bile hemen verilmiyor. Basımı gerçekleştirildikten sonra, kişinin belirtmiş olduğu adrese direk PTT ile gönderilmektedir. Yeni ehliyetin ulaşma süreci ise ortalama 1 hafta şeklindedir.
Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri