Kariyer hedefi sorusuna cevap verirken sürekli gelişimin üzerinde durulması gereklidir. Yani “ben bu iş için uygunum, ama kendimi çeşitli yönlerden geliştirmeye devam ederek daha uygun hale geleceğim” mesajının verilmesi gereklidir.
Kariyer hedefiniz nelerdir sorusuna cevap verirken “Sahip olduğum yeterliliklerle hem kendi gelişimimi hem de kurumun gelişimini devam ettireceğim. Kurumunuzun sunduğu fırsatların kişisel ve mesleki gelişimime katkı sağlayacağına inanıyorum. “ mesajının verilmesi gerekir.
İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Kariyer, kişinin kendini olduğu noktadan alıp nereye taşıdığı ile ilgili bir oluşumdur. Genelleme olarak, mesleki alandaki gelişime ve ilerlemeye işaret eder. Kariyer sadece unvan değişikliği değil, kişisel ve profesyonel gelişimi de içerir.
İlgili 31 soru bulundu
Genel anlamda kariyer, bireyin, çalışma yaşamı boyunca herhangi bir iş alanında ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Ancak günümüzde bu kavramın, iş deneyimleri sonucu ilerleme yerine, bilgi, beceri, uzmanlık kazanma süreci ve ilişki ağları geliştirme bakış açısını yansıttığını da belirtmek gerekir.
Kariyer Sonu (51–65 yaş)
Geç-kariyer dönemi olarak da adlandırılan bu dönem kişiye genel olarak biraz da olsa rahatlamayla birlikte tecrübeli ve kariyer hayatının başarılı olduğu dönemi yaşama fırsatının olduğu bir zaman zarfıdır. Bu evrede kişi, sonsuza kadar etkili bir şekilde kalamayacağı gerçeğini görmeye başlar.
Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için becerilerimi ve deneyimimi kullanmak istiyorum." Şirketinizin [çalışanlara davranış/iş yapma biçiminden] etkilendim ve bunun bir parçası olmaktan gurur duyarım. Ekibinize değerli bir katkı yapabileceğime inanıyorum.
Hedefler, öğrenciye kazandırılmak istenen davranış değişikliğini içermektedir. Konu başlıkları hedef olarak yazılmamalıdır. Bu tür ifadeler davranışa dönüştürülemediği gibi, hangi konuda, hangi davranışların bulunduğu da anlaşılamaz. Hedefler kapsamlı, aynı zamanda da sınırlı olmalıdır.
Bir meslekte, zaman ve çalışma ile elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık olarak tanımlamak mümkün. Yaşamımız boyunca yaptığımız tüm çalışmaların bütünü, kariyer olarak karşımıza çıkıyor. Üstlendiğimiz roller, görevler, bu görevlerin deneyim ile harmanlanması neticesinde bir nevi iş karnemiz olarak tanımlayabiliyoruz.
Bireysel açıdan kariyer planlama, kişinin kendini değerlendirerek; güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini belirlemesi, bilgi, beceri ve ilgileri doğrultusunda kariyer hedeflerini oluşturması ve bunlara nasıl ulaşabileceği konusunda aksiyon planlarını geliştirmesidir (Dündar, 2010).
Cesinger'a (2011) göre kariyer motivasyonu, öncelikle bireyin esnekliği, yetenek ve becerilerinde gerçekçi bir bakış açısı, bireysel olarak tanımlanmış hedeflerinin başarılı bir şekilde nasıl takip edileceği ve kişinin mesleki yaşamına ve kariyer başarısına öznel olarak nasıl değer verdiği ile karakterize edilmektedir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Kendini tanıtma yazısında kısaca kişisel bilgilerinize yer verebilirsiniz. Bazı kendini tanıtma yazılarının kısa olması istenir. Bu durumda kişisel bilgileri detaylandırmamak önemlidir. Ancak genel olarak ad, soyad, meslek, mezun olunan bölüm ile okul gibi temel bilgileri yazmanız gerekir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Kişisel hedefler, yakın veya uzak gelecekte kendinin daha iyi bir versiyonuna sahip olmak için belirlediğin hedeflerdir. Bu hedefler, kişisel gelişime yönelik faaliyetleri ve planları içerir. Kişisel hedeflere örnekler: Ayda bir kitap oku, yaşam boyu öğrenmeye devam et.
Gelişim hedefleri, kişisel veya mesleki becerileri, bilgileri ve yetenekleri geliştirmek için bireyler veya kuruluşlar tarafından belirlenen hedeflerdir. Gelişim hedefleri genellikle belirli yetkinlikleri geliştirmeye veya büyüme ve performansı engelleyebilecek zayıflık alanlarını ele almaya odaklanır.
c. Yerleşme ve ilerleme : Çalıştığı işe ve iş ortamına uyum sağlayan bireyler için artık önemli olan konu, mevcut konumlarını sağlamlaştırmak ve mesleklerinde ilerlemektir. Bu devrede birey işinde ustalaşmış, çalıştığı örgütü iyice tanımıştır.
Kariyer, Sonu Olmayan Bir Gelişme Yoludur
İnsanın kendisini geliştirmesinin gerçekten sonu yoktur. Kariyer, yaptığı işte insanın kendisini sürekli geliştirebileceğini düşündüğü alanları tespit edip, yaşam boyu bu alanda yoğunlaşarak kendini mesleki, ekonomik, sosyal, fikirsel ve duygusal açıdan tatmin edebilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri