Birleştirme işlemi için yine herhangi bir ücret ödenmesi gerekmiyor ancak yeni ehliyet almak için 15 TL ücret ödemek gerekiyor. Bu ücreti vergi dairelerinden, online olarak ya da bankalara giderek ödenebilir.
Kişi yeni kimlik kartı ve yeni sürücü belgesine sahipse kimlik ile ehliyet birleştirme işlemi için herhangi bir ücret ödemiyor.
'İki işlev tek kart' sistemi için hem ehliyetin hem de kimlik kartının çipli olması gerekiyor. Yine önce randevu alınıyor. Herhangi bir nüfus dairesine giderek başvuru yapılıyor. Ehliyetin nüfus cüzdanına entegrasyonu ücretsiz olarak 1 dakikada gerçekleştiriliyor.
Ehliyet ve kimlik yenileme randevusu aynı anda alınabilir mi? Tek randevu ile kimlik ve ehliyet birleştirme yapılabilir. Ehliyet ve kimlik kartını tek bir kart üzerinde birleştirmek için başvuruda bulunacak vatandaşların randevu alması şarttır.
İlgili 19 soru bulundu
Sadece nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor. Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan vatandaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL'lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmeleri gerekiyor.
Tek bir biyometrik veri ile kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgelerine ait tüm işlemler gerçekleşir hale gelmiştir. Kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi ücretlerinin Vergi Dairesi Müdürlükleri, anlaşmalı bankalar aracılığıyla ve sanal pos uygulamasıyla ödenmesi sağlanmıştır.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Vakıf payı ve Maliye payını ayrı ayrı tahsil etmektedirler.
T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
Ehliyet yenileme için gerekli evraklar; kimlik belgesi (nüfus cüzdanı ya da pasaport), sürücü sağlık raporu, anlaşmalı bankalara yatırılacak harç ücreti makbuzu, eski sürücü belgesi, kan grubunu gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmaması önemlidir) ve adli sicil belgesidir.
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
2023 yılı ile beraber trafik cezası, harç ve diğer vergilerde %122,93 oranında artış yapılmıştır. Bu durum 2023 ehliyet ücreti için de geçerlidir. Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. A sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 825 TL, vakıf payı 145 TL ve değerli kağıt bedeli 624 TL'dir.
Nüfus cüzdanı yerine kullanabileceğimiz belgeler arasında sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı ve kimlik kartı vardır. Bu belgelerde de biyometrik fotoğraf olması önemlidir.
Eski kimlik kartlarının çipli yeni kimlik kartları ile değiştirmek için son tarih 31.12.2023 tarihidir. Bu tarihe kadar ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adayları, fotoğraflı eski kimlik belgeleri ile sınav başvurusu yapabilir. Bu tarih sonrasında eski kimlik kartları kabul edilmeyecektir.
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ödeme yapılabileceği gibi; vergi dairesi müdürlüklerinden, gelir idaresi başkanlığına ait internet adresi üzerinden ya da gelir idarisi başkanlığına ait web sayfasından üzerinde de ödeme yapılmaktadır.
İstediğiniz bir ATM' yi kullanarak banka hesabındaki paradan nakit olarak kimlik kartı ücreti yatırılabilir. - PTT şubelerinden ödeme yapmak en çok tercih edilen yöntemdir. İstediğiniz bir PTT şubesinden TC kimlik numarası yardımı ile kimlik değiştirme para yatırma işlemleri gerçekleşmektedir.
Nüfus müdürlüklerinin kapasitesinin artırılmasıyla randevular yakın tarihlere verilmeye başlandı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler dahil olmak üzere işlemler için randevu süresi bir güne düşürüldü. Böylece yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak isteyenler, başvuru yaptığı güne randevu alabiliyor.
Yenileme veya kayıp nedeniyle yeni ehliyet çıkaracak olanlar için: Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık belgesi, eski sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi için anlaşmalı bankalara yatırılan tutarın makbuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu belirten belge.
Ehliyet yenilemek için sağlık raporu almanız gerektiğinde bağlı olduğunuz aile hekimliğine başvuruda bulunabilirsiniz. Zira aile hekimleri, herhangi bir aksi karar alınmamış olması şartıyla kendilerine bu konuda başvuru yapanlara ihtiyaç duydukları belgeyi düzenleyebiliyor.
Evlilik nedeni ile yeni kimlik alınacaksa alınan randevunun tarih ve saatinden önce belirtilen miktarda ödemenin anlaşmalı ödeme merkezlerine yapılmış olması gerekmektedir. Ödemeler PTT şubeleri ya da anlaşması bulunan bankalara yapılabilmektedir.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
Çipli Ehliyet Nedir? Sürücülerin 2016 yılı itibariyle ülkemizde araç kullanmaları için alabilecekleri ehliyet türüne çipli ehliyet denir. Tüm ehliyetlerin 2021 yılına kadar çipli ehliyet olarak değiştirilmesi gerekir. Çipli ehliyeti olan kişiler yurt dışında da araç kullanma hakkına sahip olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri