Bu noktada aklınızda “Trafik cezası nereye ödenir?” sorusu olabilir. Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz.
Bankaların internet ve cep şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi ve e-Devlet üzerinden online ödeme yapmak mümkün. Ödeme işlemlerini ceza yazıldıktan sonraki 15 gün içinde yapmanız durumunda %25'lik indirimden faydalanabilirsiniz.
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
“Trafik cezası nereye ödenir?” diye merak ediyorsan bu ödemeleri yapabileceğin pek çok kanal bulunuyor. Bu kanallar PTT şubeleri, vergi dairesi, banka şubeleri ve ilgili online platformlar olarak sıralanıyor. Online trafik cezası ödeme yerleri dışında aracı kurumlarda da nakit ödeme işlemleri gerçekleştirebiliyor.
Trafik cezaları e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla ödenebilmektedir. e-Devlet trafik cezası ödemek için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Sistem üzerinde yer alan “ Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” butonuna tıklanması gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Trafik cezasını nakit ödemek için en yakın olan PTT şubesine giderek gişeden plaka ve T.C. kimlik numarasını iletip ceza tutarını nakit olarak yatırabilirsin. Bulunduğun ilçe veya ildeki vergi dairesine giderek ceza tutarını nakit olarak ödeyebilirsin. Anlaşmalı banka şubeleri kullanarak ödeme yapabilirsin.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Var olan ehliyetsiz araç kullanma cezası sorgulamaları internet ortamında yapılır. Bazı durumlarda aracın plakası üzerinden verilen cezalardan araç sahipleri haberdar olmayabilmektedir. E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden hemen sorgulama başlatılabilir.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, araç tescil plakalarına düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları, araç sahiplerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemindeki kayıtlı e-posta adreslerine gönderilecek.
Size en yakın Akbank Şubesinden trafik cezası ödeme ve sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca online trafik cezası ödeme işlemi için gib.gov.tr(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) adresinden Axess, Free ve Wings kartınızı kullanabilirsiniz.
Banka ya da vergi dairesi üzerinden trafik cezaları ödenebilir. E-devlete cezanın düşmesi için yaklaşık olarak 3-7 gün aralığında bir süre yeterli olur.
Ehliyet puanı birçok farklı şekilde sorgulanabilmektedir. E devlet ehliyet ceza puanı sorgulama işlemi ile ehliyet ceza puanı kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Trafik ceza puanı sorgulaması yapmak isteyen kişilerin e devlet şifresi almaları gerekmektedir. E devlet şifresi PTT şubelerinden kolaylıkla alınabilmektedir.
e-Devlete girdikten sonra, "trafik para cezası sorgulama ve ödeme" sayfasına giderek sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında sizden istenen bilgileri girerek yükümlü olduğunuz trafik cezasını sorgulayabilir ve devamında ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
ehliyet affı son durum hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında olanları kapsayan trafik ceza puanını doldurdukları için ehliyetlerine el konulan sürücülerin ehliyetlerinin iade edileceğini açıkladı.
Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etmek için 15 günlük bir süre tanınmıştır. Bu nedenle Sulh Ceza Hakimliğine cezanın tebliğinin ardından 15 gün içinde ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz dilekçesi sunulmalıdır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
Ancak suç ve cezaların şahsiliği ilkesi Anayasamızda da düzenlenmiş, evrensel bir ilke olduğundan, idare hukukunda da uygulanması gerektiği tartışmasızdır. Bu doğrultuda, kişinin ölümü halinde, idari para cezalarının düşecek ve mirasçılarına intikal etmeyecektir.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfası Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası (Bu kanal üzerinden T.C kimlik numarası ile yapılan sorgulamalarda, ruhsat sahibi aynı zamanda aracın sürücüsü ise var olan ceza görülmektedir.
cezayı kesip elinize verdilerse (en önemli nokta bura) araç sahibi olan şirkete ceza gitmez. ehliyete yazılan ceza PLAKA üzerinde gözükmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri