EK MTV'DEN KİMLER MUAF? Ek MTV ödemesinden deprem bölgesinde yaşayan, evleri orta veya ağır hasarlı ya da yıkılmış olan, yakınlarını depremde kaybetmiş olan vatandaşlar muaf olacak. Tebliğe göre, ek MTV mükellefiyetinde yasanın yayımlandığı 15 Temmuz 2023 tarihi esas alınacak.
Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak. Ek MTV uygulamasına açıklık getiren tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlandı.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Kimler ödemek zorunda? MTV ödemelerini ek düzenleme ile ödemek zorunda olanlar ise motorlu taşıt kullanıcılarının hepsidir. Araçları tecilli ve kayıtlı olan tüm araç sahipleri, temmuz MTV'lerini iki katı olacak şekilde yatırması gerekir.
Ek MTV'nin miktarı, aracın motor gücüne, yaşına ve tipine bağlı olarak belirlenir. MTV'nin 2 katına yükselmesinin sebebi ise, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de olumsuz şekilde etkileyen depremin neden olduğu zararların giderilmesi için kaynak sağlanması.
Ek MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
Yani, Eylül 2023'te ilk defa kayıt ve tescil edilmiş otomobil için yıllık MTV'nin yarısı kadar ek MTV alınacak. EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR? Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.
Bu kanuna göre, dava açmak için dilekçeyle başvurmanız gerekmektedir. Dilekçenin belli biçimsel şartları olmalıdır. Ayrıca, vergi mahkemesinde dava açma süresi 30 gündür. Yani, bir vergi tarh edildiğinde veya vergiyle ilgili bir işlem yapıldığında, 30 gün içinde dava açma hakkınız vardır.
Anayasamıza göre, Anayasa mahkemesine doğrudan dava açma imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yargı yollarının tüketilmesini takiben Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.
Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan "Borç Sorgulama ve Ödeme" bölümüne 02:00 – 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.
* 2022'de 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin yıllık MTV ödemesi 1.313 TL iken 2023 itibarıyla 2 bin 120 TL'ye çıkarılmıştı. Yani ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
Vergisinin kapsamı ve tutarı Yasanın yayım tarihinde (15 Temmuz 2023) ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile bu tarihten 2023 yılı sonuna kadar ilk defa kayıt ve tescil edilecek taşıtlar ek verginin kapsamına giriyor.
ÖTV muafiyetiyle alınan araçlarda MTV muafiyeti de geçerli olmaktadır. Araç kullanımı süresince MTV muafiyetinin devamı için süreli sağlık kurulu raporlarının süresinin bitmesinden 1 ay önce rapor yenilenerek vergi dairesine teslim edilmelidir.
Vergi borcuna itiraz etmek için vergi borcuna itiraz dava dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Vergi borcuna itiraz dilekçesi; vergi tahsil dairesinin bulunduğu yerin Vergi Mahkemesi'ne yapılır. Mahkeme 7 gün içinde karara varır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödenmeyen Araç Muayeneden Geçer mi? Trafik cezasında olduğu gibi MTV borcu olan araçlar da muayeneden geçemiyor. Aracınızın üzerinde borç olup olmadığını öğrenebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın “MTV Borç Sorgulama” ekranını kullanabilirsiniz.
7456 sayılı Kanunla düzenlenen EK MTV, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen 11 ilde geniş çaplı yıkıma sebep olan ve yaklaşık 13 milyon insanın hayatını etkileyen deprem felaketinin getirdiği zararların telafisinde kullanılmak üzere ihdas edilmiş yeni bir vergidir.
MTV ek vergide ilk taksit, yasanın yürürlüğe girdiği ayı izleyen ay sonuna kadar ödenecek. Ek MTV, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar uygulanacak. Ek MTV ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek.
DEPREMZEDELER EK MTV ÖDEMEYECEK
Öte yandan, değerli konut vergisinin ikinci taksiti de 31 Ağustos'a kadar ödenebilecek.
(2) 197 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri ek MTV hakkında da uygulanacak olup, bu kapsamda; a) Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecektir.
TEB kartlarıyla MTV ödemeleri 3 taksit oluyor. ING Bank Mobil üzerinden MTV ödemeleri 4 taksit, gib.gov.tr üzerinden yapılan ödemeler 2 taksit olacak. QNB Finansbank CardFinans'la MTV ödemeleri 3 taksit olacak. Şekerbank Bonus kart ile ödemelerde MTV 2 taksit oluyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, ayın son gününe kadar ödenebilmektedir. Bahsi geçen aylarda, ayın son gününden önce yapılan araç muayene işlemlerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi borç olarak görünmez ve araç muayenesi için engel teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri