Özel EKG jeli veya alkollü pamuk deri ile elektrotlar arasına kaydın daha iyi olması için sürülebilmektedir. Çekim sırasında hasta hareket etmemeli veya konuşmamalıdır.
EKG sonucunun elde edilebilmesi için hastanın el ve ayak bileklerine ikişer tane ve göğüs bölgesine 6 tane olmak üzere toplamda 10 elektrot yapıştırılır. Elektrotların yapıştırılmasından önce bu bölgeye jel sürülür.
EKG, kadınlarda çekilirken kadınların sutyeni, üst giysileri çıkarılmalıdır.
Altı adet göğüs elektrodu kalp hizasında göğüs kafesi üzerine yerleştirilir. Bazı EKG cihazlarının göğüs elektrotları vakumludur ve vakum nedeniyle ciltte geçici olarak kızarıklık oluşturabilir. Diğer dört elektrot el ve ayak bileklerine takılır. Bileklere takılan elektrotlar mandal şeklindedir.
İlgili 19 soru bulundu
EKG cihazının göğüs üzerine yerleştirilen altı adet elektrodu ve kollar ile bacaklara yerleştirilen dört elektrodu ile elektriksel aktivitenin konumu, çizgisel olarak bir grafiğe aktarılır. Bu sayede hem elektriksel aktivite hem de kalpteki atriyum ve ventriküllerin kasılma ve gevşemesi gözlenir.
EKG NASIL ÇEKİLİR? EKG çekimi için göğüs kafesinin çeşitli yerleriyle el ve ayak bileklerine elektrot denen küçük metal plaklar yerleştirilir. Elektrotların vücuda yapıştırılacağı yerlere elektrik akımını iyi ileten bir jel sürülür.
EKG, kalbin özellikle ritmi, damar hastalıkları, kalp krizi ve kalp kasının kalınlaşmaları hakkında değerli bilgiler verir. EKG; basit olması, hasta açısından zahmetsiz olması, her yerde uygulanabilir ve ucuz olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.
Tüm bu egzersizler boyunca kalp hareketleri, EKG cihazı tarafından kayıt altına alınır. Egzersiz esnasında belirli periyotlarla kan basıncı ölçümü de yapılır.
Ultrasonun çekimine başlanmadan önce radyoloji uzmanı tarafından görüntülenecek bölgenin tamamı şeffaf ultrason jeli ile kaplanır. Bu jel sağlık açısından herhangi bir olumsuz etki oluşturmayan ve sadece bölgenin kayganlaştırılması ve ses dalgalarının iletiminin kolaylaşmasını sağlayan bir maddedir.
Ultrason çekilen alan işleme başlamadan önce şeffaf bir jel ile kaplanır. Ultrason jeli olarak bilinen bu karışım, uygulanacak alanın kaygan olmasını ve böylelikle cihazın rahat bir şekilde hareket etmesini sağlar.
Distal ekstremite USG'sinde iletken madde olarak jel yerine su kullanımı, her ne kadar geriye dönüş gibi gözükse de, jel kadar etkin hatta bazı durumlarda daha etkin bir yöntem olarak göze çarpmakta.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Muayene için odanıza yeni giren yetişkin bir hastanın EKG'sine baktınız. Başka hiçbir EKG anormalliği olmasa bile, P dalga aksı > 60 derece ise hastaya sigara içip içmediğini sorun. Cevap sıklıkla "evet" olacaktır. Deneyin, çoğu hastada işe yaradığını göreceksiniz.
Kalpteki elektriksel aktiviteyi ölçmek için öncelikle kişinin kol, bacak ve göğüs bölgelerine elektrotlar yapıştırılır. Kişinin vücudunun üzerine yapıştırılan bu elektrotlar, EKG cihazına bilgi gönderir. Gönderilen bilgi ise EKG cihazı tarafından bir grafik oluşturacak şekilde kâğıda aktarılır.
EKG teknisyeni; doktorların veya çalıştığı kurumun talepleri doğrultusunda, elektrokardiyografi (EKG) cihazını kullanan, hastaların elektrokardiyogram kayıtlarını nitelikli bir şekilde çıkaran ve bunu kayıt altında tutan kişidir.
2-3 dakikalık EKG çekimi süresince hastanın çok az hareket etmesi ve konuşmaması gereklidir. Çekim tamamlandığında veriler EKG cihazından alınır, grafiğe dönüştürülür ve elektrokardiyogram olarak bilinen kâğıda yazdırılır. Bu ağrısız prosedür herhangi bir ilaç kullanımını gerektirmez ve EKG'nin hiçbir zararı yoktur.
Bunlar da üç tanedir. aVR (sağ kol), aVL (sol kol) ve aVF (sol bacak).
Hastanın şikayeti: bunu esas itibarıyla göğüs ağrısı oluşturur. EKG (elektrokardiyogram): kalp krizlerinin büyük bir çoğunluğunda EKG'de kalp krizine özgü değişiklikler olur. Bu değişiklikleri saptamak için sık aralıklarla EKG alınır.
Bazen de göğüste hafif bir ağrı duyulur, ama çoğu insan bunu hazımsızlık ağrısıyla karıştırabilir. Daha sonra kalp EKG'si çekildiğinde kişinin kalp krizi geçirmiş olduğu ve kalbin hasar gördüğü anlaşılır. Fotoğraf altı yazısı, Kalp krizi geçirirken şiddetli göğüs ağrısı erkeklerde daha çok görülebilir.
Kalp ritim bozukluğu belirtileri
Çarpıntı, kalbin hızlı atması, arada teklemesi veya düzensiz atışlar şeklinde kendini gösterir. Bayılmalar ise çoğunlukla kalp hızının çok düştüğü durumlarda görülen bilinç kayıplarıdır. Bazen hiç şikayet yokken çekilen bir kalp grafisinde (EKG) ritim bozukluğu tespit edilebilir.
Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır.
Teste aç gelmeyiniz. Testten önce hafif bir şeyler yemelisiniz. Bu test tam dolu bir mideyle de yapılamaz.
Efor testi sonucu yorumlamasında ekg kayıtları, hastanın şikayetleri ve tansiyon sonuçları yol gösterici olur. Testin negatif çıkması kalp-damar hastalığı açısından bir sorun olmadığına, pozitif çıkması ise kalp angiografisine süreci taşıyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri