Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.
21 Mart ekinoksu ile Kuzey yarımkürede gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. 21 Mart ekinoksu, kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıcına işaret eden astronomik olaydır. Dünyadaki birçok toplum için kültürel ve dini önemi vardır ve kutlama, yenilenme ve büyüme zamanı olarak görülür.
21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Her yıl kuzey yarımkürede kış gün dönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor. Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir.
Kuzey Yarımküre'de yaklaşık olarak 21 Mart bahar ekinoksu, 23 Eylül ise sonbahar ekinoksudur. Güney Yarımküre'de yaklaşık 21 Mart sonbahar ekinoksu, 23 Eylül ise ilkbahar ekinoksu.
23 Eylül Ekinoksunun ardından, Güneş ışınları Ekvator çizgisinin güneyi olan Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlamaktadır. Bu da, Güney Yarım Küre için ilkbahar mevsimi anlamına gelmektedir. Bu tarihten sonra Kuzey Yarım Kürede ise Sonbahar mevsimi başlamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen ada ekinoks denir ve yılda sadece 2 kez olur. 23 Eylül tarihinden itibaren güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlayacak.
Ekinoks, gündüz ve gecenin eşit olması anlamına gelir. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Her yıl 23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
Ekinoks Dünya'nın ekvator bölgesinin Güneş'in disk merkezinden geçtiği ana verilen isimdir. Ekoniks her yıl 20 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde iki defa gerçekleşir. Ekinoks, görülebilir Güneş merkezinin direkt olarak Dünya'nın ekvator bölgesinin üzerinde bulunduğu noktadır.
Gece ve gündüz hem Kuzey hem Güney Yarım Küre'de yılda iki kez hemen hemen aynı uzunlukta olur. Bu olaya ekinoks denir ve Latince “aequus” (eşit) ve “nox” (gece) kelimelerinden gelir.
EN UZUN GECE VE GÜNDÜZ NEREDE YAŞANIR? Türkiye'de 21 Haziran tarihinde en uzun gündüz Sinop'ta yaşanır, en uzun gece ise Hatay'da yaşanır. 21 Aralık'ta ise Sinop en uzun geceyi yaşar ve bu defa Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
21 Haziran, Kuzey Yarımküre için yılın en uzun günüdür ve astronomik yazın başlangıcını işaret eder.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur. 21 Aralık (Kış gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
Ekinoks, gece ile gündüzün eşit olması anlamına gelir. İlkbahar ve sonbahar ekinoksları olmak üzere yılda iki kez gerçekleşir. Güneş ışınlarının Ekvator paraleline dik bir şekilde yani 90 derece açıyla düşmesi sonucu oluşur. Diğer bir ifade ile bu anda dünyanın her yerinde gece ile gündüz saatleri eşit olur.
Ekinoks sırasında, gündüz ve gece eşit olduğu için denge ve uyumun simgesi olarak kabul edilir. Bu dönemde insanlar, hayatlarında dengeyi yeniden kurmak ve içsel dengelerini sağlamak için çeşitli ritüeller veya düşünce süreçleriyle ilgilenebilirler.
Her iki kutup noktasında da Güneş görülür. Gel-git genliği en fazladır. Ekvator'da cisimlerin gölge boyu sıfır olur. Türkiye'de saat 12:00 'de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.
Ekinoks'ta dünyanın her yerinde gece ve gündüz eşitliği meydana gelir. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçer. İşte bu durum 21- Aralık ve 21 Haziran tarihlerinde gerçekleşir. Kış ve yaz dönemlerinde güneşin en uzak olduğu tarihlere ise Solstis denir.
Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği anın adıdır. Başka bir ifadeyle gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanan ekinoks ile 21 Mart günü 12 saat gündüz, 12 saat gece olur. 21 Mart ilkbahar ekinoksu gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu olarak bilinen ekinoks olayı yılda iki kez gerçekleşmektedir.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.
Gün dönümleri, astronomik yaz ve kışın başlangıcını işaret eder, 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerinde gerçekleşir. Yaz gün dönümü güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir defa (yaklaşık 21 Haziran'da) dik geldiği an.
21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Her yıl kuzey yarımkürede kış gün dönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor.
Dünya'nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman kuzey yarımküre için yaz mevsimi demektir. Dünya'nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından kuzey yarımkürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri