Gündüz ile gecenin eşit olması durumunu ifade eden ekinoks, yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor.
Ekinoks, gündüz ve gecenin eşit olması anlamına gelir. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Her yıl 23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.
Bu, mevsimlerin değiştiği ve hava koşullarının dönüştüğü bir dönemi temsil eder. Ekinoks dönemlerinde Güneş, doğudan doğar ve batıya doğru ilerlerken dünya yüzeyine dik olarak düşer. Bu, gökyüzü izleme ve navigasyon için önemli bir referans noktasıdır.
Ekinoks'un olduğu tarihte Dünya'da gece ve gündüz eşitlenir. Güneş ışınları öğle saatlerinde dik açıyla Ekvator'a gelir ve aydınlanma çemberi de (Dünya'nın Güneş tarafından aydınlatıldığı bölge ile gölgede kalan bölge arasındaki hat) kutuplardan geçer. Böylece Güneş, Kuzey ve Güney Yarım Küresi'ne eşit miktarda vurur.
İlgili 18 soru bulundu
Ekinoks Dünya'nın ekvator bölgesinin Güneş'in disk merkezinden geçtiği ana verilen isimdir. Ekoniks her yıl 20 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde iki defa gerçekleşir. Ekinoks, görülebilir Güneş merkezinin direkt olarak Dünya'nın ekvator bölgesinin üzerinde bulunduğu noktadır.
Kuzey Yarımküre'de yaklaşık olarak 21 Mart bahar ekinoksu, 23 Eylül ise sonbahar ekinoksudur. Güney Yarımküre'de yaklaşık 21 Mart sonbahar ekinoksu, 23 Eylül ise ilkbahar ekinoksu.
Ekinoks, gündüz ve gecenin eşit olması anlamına gelir. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Her yıl 23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
Ekinoks sırasında, gündüz ve gece eşit olduğu için denge ve uyumun simgesi olarak kabul edilir. Bu dönemde insanlar, hayatlarında dengeyi yeniden kurmak ve içsel dengelerini sağlamak için çeşitli ritüeller veya düşünce süreçleriyle ilgilenebilirler.
21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Her yıl kuzey yarımkürede kış gün dönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor. Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir.
Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği anın adıdır. Başka bir ifadeyle gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.
Ekinoks'ta dünyanın her yerinde gece ve gündüz eşitliği meydana gelir. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçer. İşte bu durum 21- Aralık ve 21 Haziran tarihlerinde gerçekleşir. Kış ve yaz dönemlerinde güneşin en uzak olduğu tarihlere ise Solstis denir.
23 Eylül'de Dünya'nın kuzey yarımküresi ile güney yarımküresi arasında gece ve gündüz süreleri neredeyse eşit hale gelir.
21 HAZİRAN'DA KUZEY YARIM KÜRE
Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Güney Yarımküre'de en kısa gün, Kuzey Yarımküre'de en kısa gece yaşanır. Kuzey Yarımküre'de gölgelerin en kısa olduğu gündür. Kuzey Yarımküre'nin yaz gündönümü, yıla bağlı olarak her yıl 20 veya 21 Haziran'da gerçekleşir.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir. 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
Her iki kutup noktasında da Güneş görülür. Gel-git genliği en fazladır. Ekvator'da cisimlerin gölge boyu sıfır olur. Türkiye'de saat 12:00 'de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.
İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanan ekinoks ile 21 Mart günü 12 saat gündüz, 12 saat gece olur. 21 Mart ilkbahar ekinoksu gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu olarak bilinen ekinoks olayı yılda iki kez gerçekleşmektedir.
Gün dönümleri, astronomik yaz ve kışın başlangıcını işaret eder, 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerinde gerçekleşir. Yaz gün dönümü güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir defa (yaklaşık 21 Haziran'da) dik geldiği an.
Yaz gündönümü, Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir defa (yaklaşık 21 Haziran'da) dik geldiği an. Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarımkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar.
Türk Dil Kurumuna göre ekinoks; Gün tün eşitliği anlamına gelmektedir. Bu kelime isim kategorisinde yer almaktadır. Ekinoks kelimesi Fransızcada ise gündönümü anlamına gelmektedir.
21 Aralık bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılıyor. En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak dönencesine 90 derece açı ile gelecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri