Kendisi istemese de farkında olmadan bir başkasının işine yarayacak davranışta bulunmak.
"Ekmeğine yağ sürmek" deyimi, Türkçede genellikle bir kişinin mevcut durumunu iyileştirmek için elinden geleni yapması, imkânlarını arttırması ya da mevcut fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek kendi çıkarına kullanması anlamında kullanılır.
Genellikle kırsal yaşamda var olan çobanların sürümlerini otlatmak için bulundukları yerlerden uzaklara giderken yemek için yanlarına aldıkları azık olarak ekmek ve yağ bulunması konu olarak betimlenmektedir. Çobanlar arasında olan bir anlaşmazlık sonrasında ekmeğine yağ sürmek deyimi söylenmektedir.
Ekmeğine göz koymak (dikmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
birinin geçimini sağlayan işi elinden almaya çalışmak.
Ekmek Aslanın Ağzında Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: geçim sağlayacak bir iş bulmak ve para kazanmak kolay değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu deyim, bir kişinin kendini bilinçli olarak büyük bir tehlikenin içine attığını ifade eder. Gerçek bir aslanın ağzı çok tehlikeli bir yerdir ve bu ifade, mecazi olarak, bir kişinin çok büyük bir risk aldığını veya kendini tehlikeye soktuğunu vurgulamak için kullanılır.
Ekmek parası deyimi kazanç, geçinmek için para şeklinde ifade edilmektedir. Diğer bir değişle insanların hayatını sürdürebilmesi için el ettikleri para olarak ele alınabilir. Türk Dil Kurumu açısından ekmek parası deyimi kazanç, geçirmek için para olarak anlatılmaktadır.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Diken üstünde oturmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir yerde tedirginlik duymak, her an kalkmak durumunu belirtir olmak, huzursuz olmak.
[1] Çalışarak kendi giderlerini karşılayacak parayı kazanmaya başlama.
Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir işi uzmanına bırakmanın önemini vurgular. Aynı zamanda uzmanın işini takdir etmek ve ona hakkını vermek anlamında kullanılır.
"Eli ekmek tutmak" deyimi, bir kimsenin çalışıp geçimini sağlayabilecek durumda olduğunu belirtmek için kullanılır.
Gönül almak, kişinin herhangi bir nedenden dolayı kalbini kırdığı kişiden özür dilemesi ve kendisini o kişiye affettirmesi demektir. Gönül okşamak şeklinde de kullanılan bu deyim, hem kızgın hem de kırgın insanlara hitaben söylenir. Gönül almanın ikinci anlamı yüze gülmek ve iltifat etmektir.
Daldan dala konmak deyimi sık sık iş, konum ve düşüncelerini değiştirmek anlamına gelmektedir.
"Kafa patlatmak" deyimi, genellikle bir problemi çözmek veya zor bir konuyu anlamak için yoğun düşünmek, çok düşünerek zihni yormak anlamında kullanılır. Mevcut bir sorun karşısında çözüm üretmeye çalışırken ciddi mental çaba sarf etmeyi ifade eder.
Defterden silmek deyimi var olan dostluğunu artık bitirmek, bir kişiyi hayatından çıkarmak anlamına gelmektedir. Defterden silmek deyimi genellikle öfke anlarında söylenilen bir sözdür.
Bu nedenle anlamını öğrenmek önemli olabilir. İçine ateş düşmek deyiminin anlamı yüreği yanmak ya da büyük bir acının etkisinde kalmak demektir. Bir şey için çok büyük bir üzüntü yaşamak halinde o kişiler için içine ateş düşmek deyimi kullanılabilir.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Dudak bükmek, duyulan bir sözü ya da şahit olunan bir hareketi beğenmediğini belli edecek şekilde davranmak anlamına gelir. Beklenen etkiyi yaratmayan ve kişiyi hayal kırıklığına uğratan her durum ve olay için de aynı deyim kullanılır.
"Hem Suçlu, Hem Güçlü" ifadesi, genellikle yanlış bir iş yapmış olmasına rağmen hâlâ kendini haklı göstermeye çalışan veya suçunu kabul etmeyip güçlü duruşunu sürdüren kişiler için kullanılır.
Bir kimsenin acısını fazlalaştıracak, derdini derinleştirecek davranışlarda bulunmak.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
Süt gönlü yoğurt olmak
“Bir konuda ısrarından vazge- çip yapılan teklife razı olmak” anlamında kullanılıyormuş.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
Kulak Kesilmek: Bu ifade ise, bir konuya veya olaya şaşkınlık, hayret veya dikkatle odaklanma durumunu ifade eder. Bir kişinin bir olay karşısında şaşırmış, dikkati tamamen o olaya çevrilmiş ve adeta başka hiçbir şeye dikkat edemez hale gelmiş olması bu deyimle anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri