Bu eş sesli olan kelimeler yazılış olarak aynıdır. Ancak anlam yönünden baktığımızda farklı oldukları görülür. Bundan dolayı anlamları farklı ama yazılışları aynı olan kelimeler eş seslidir. Buna göre ekmek kelimesi de eş sesli bir kelime olarak bilinmektedir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Sol kelimesi eş sesli bir kelime olmakla beraber, 3 anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlardan ilki Müzik terimlerinden birisi olan sol anahtarını ve notayı ifade ederken fiil anlamı solmak anlamı taşımaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Saç kelimesi eş sesli bir kelimedir. İnsan vücudu üzerinde bulunan bir yapıyı ifade ettiği gibi, fiil olarak 'saçma' eylemi olarak da kullanılmaktadır. İnsan saçı olarak isim yönü ile kullanmış olduğumuz 'saç' sözcüğünün sesteş anlamı 'etrafa saçmak' anlamına gelen sözcüğü karşılamaktadır.
Sağ kelimesi, eş sesli yani sesteş bir kelimedir. Sağ kelimesinin, sol kelimesinin karşıtı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler.
Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.
Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir. Kaç sözcüğü eş sesli bir kelimedir. Kaç kelimesinin 1. anlamı: Herhangi bir nesnenin, eşyanın veya herhangi bir şeyin sayısını sormaya yarar.
Eş sesli kelimelere örnek cümleler :
Ayakkabısının bağını düğümleyip arkadaşının bağ evinden uzaklaştı. Onun yüzünden yüz yerde yüzüm kızarıyor. Her yaz yaylaya çıkar, orada yarım kalan hikayesini yazmaya çalışırdı. Kır saçları rüzgarda dalgalanıyordu.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Ancak öz kelimesi sesteş olduğu ve birden fazla anlamı olduğu için özün eş anlamlısı kelimeler kullanılırken mutlaka cümlenin ve kelimenin anlamına bakmak gerekir. Özün eş anlamlısı olan sözcükler, cümlenin anlamına ve bağlamına göre kullanılır.
Bu söylenen kelimenin eş seslisi vardır. Tamı tamına 2 tane anlamı olan yedi kelimesi hem sayı anlamına hem de bir yemeği tatmak anlamına gelir.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Yazılışları aynı, fakat anlamları farklı olan kelimelere eş sesli ya da sesteş kelimeler denir. Örnekler ile cümle içinde kullanımını gösterelim. ⇒ Seninle ben de geleceğim. ⇒ Yüzünün sağ tarafında siyah bir ben vardı.
Eşya: Eş sesli değil. Araç gereçlerin bütününe eşya adı verilir.
Sandal, sesteş bir sözcüktür.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Dilimizde kullanılan kelimelere baktığımız zaman birçoğunun eş sesli olduğu görülmektedir. Bu eş sesli olan kelimeler yazılış olarak aynıdır. Ancak anlam yönünden baktığımızda farklı oldukları görülür. Bundan dolayı anlamları farklı ama yazılışları aynı olan kelimeler eş seslidir.
Ben kelimesi, eş sesli bir kelime olarak bilinmektedir. Ben kelimesinin, birinci tekil şahıs zamiri olduğu ifade edilebilir. Aynı zamanda ben kelimesi, vücutta bulunan siyah beneklerin ismi olarak da bilinmektedir. Ben kelimesinin cümlede kullanım şeklinde göre ise farklı anlama sahip olabilmesi mümkündür.
Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Fakat yüz kelimesi eş sesli bir kelime olduğu için birden fazla anlam barındırmaktadır.
Yol kelimesi de sesteş yani eş sesli anlamı olan sözcüklerden biridir. Çünkü yol sözcüğü birden fazla anlamda cümle içerisinde kullanılabilmektedir.
Yaşlı yaş isminden türetilen Türkçe kökenli bir kelimedir. Hem eş anlamlı hem de eş sesli bir sözcüktür. Yaşlının anlamı TDK tarafından "Yaşı ilerlemiş, kocamış, uzun yılları devirmiş ihtiyar kimse" olarak tanımlanmıştır. Yaşlı eş anlamlısı nedir sorusuna verilecek ilk cevap "ihtiyar" olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri