Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üt- “ateşte kızartmak” fiilinden Eski Türkçe +(A)mAk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
Tarih. Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir. İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor, bunlarla bir çeşit peksimet pişiriliyordu.
Ekmek kelimesi yiyecek gıda olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda bir bitki veya tohumu toprağa yerleştirmek olarak fiil şeklinde kullanılmaktadır.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
İlgili 22 soru bulundu
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü.
Ekmek sözüne gelince bu kelime Türkçedir. Divan-ı Lugati't-Türk'te, etmek biçiminde geçer. Etmek biçimi eski metinlerde tespit edilmiştir.
Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.19. yy. da Hollanda'da buğday temeline dayanan maya bulunmuş ve kullanılmaya başlanılmıştır. Orta ve diğer Avrupa ülkelerine ekmek daha sonraları güneyden yayılmıştır.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
9000'lerde keşfedildi. Vücudumuzun normalde sindiremediği taneciklerin öğütülmesiyle insanlığın kaderinin değişeceği kimin aklına gelirdi? Buğday öğütülmeseydi şimdi ne kek ne börek ne de ekmek olacaktı. Buğdayı öğüten ilk uygarlık, konik değirmenler kullanan Romalılardı.
Hintliler ekmeğe naan diyor. Bizim lavaş ekmeğimizin çok daha kalınını düşünün. İşte, naan böyle bir şey. Her yemeğin yanında servis edilen naan, bazen sadece köri ile beraber bir atıştırmalık olarak tüketiliyor.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Ekmek denilince akla un su maya ve tuz geliyor.
Tahıl ürünlerinin yavaş yavaş tarım yöntemleriyle yetiştirilmesi, insanların bu işi daha da geliştirmesine olanak sağladı. Ekmek, tahıl ürünlerinden elde edilen bir gıda maddesi olarak, insanların beslenmesinde önemli bir yere sahip oldu. Ekmek yapımı, ilk olarak MÖ 8000 yıllarında Mısır'da başladı.
Tukaç, Astrahan ağzında halka şeklinde çörek; tugaç/ tukaç Sibir diyalektinde ekmek veya halka çörek anlamındadır.
Çünkü o yerin ve göğün bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." ve "Ekmeğe hürmet edin. Çünkü Allah onu değerli kılmıştır.
Peynir, kelimesi modern Türkçeye Farsça sütten yapılmış manasına gelen panīr kelimesinden geçmiştir.
Ekmek kelimesi şu anlamlara gelir; Ekmek: Tarlaya veya toprağa bir şeyler atmak. Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır.
Tarihi. Naan'ın en eski görünümü 1803 yılında William Tooke'nin yaptığı bir seyahat günlüğünde ortaya çıkmıştır. Farsça nān 'ekmek' kelimesi, Orta Farsça'da İran kökenli n'n 'ekmek, yiyecek' olarak tasdik edilmiştir. Naan eski İran'da sıcak çakıl taşları üzerinde pişirilmiş ekmekten türetilmiştir.
sandviç - Nişanyan Sözlük. İngilizce sandwich “ekmek arası” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük John Montagu, 4th Earl of Sandwich “kumar masasından kalkmadan karnını doyurmasıyla ün kazanan bir İngiliz asılzadesi (1718-1792)” özel isminden türetilmiştir.
Boru kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Hanım kelimesi 'Ah pek de hanım hanımcık' gibi söylemlerle kadına yerini gösteren bir kelime gibi görünse de aslında Eski Türkçe'deki 'Han' kelimesinden gelmektedir. Eski Türklerde erkekler için Han nasıl hükümdar anlamına geliyorsa, ondan türemiş 'Hanım' kelimesi de sultan, kraliçe gibi bir anlama geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri