Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]] Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir.
Ekmek kelimesi yaygın şekilde un ile yapılan yiyecek gıdası anlamında kullanıldığı gibi aynı zamanda da toprağa atılan tohum veya bitkinin yerleştirilmesi anlamına gelmektedir.
Türkçe: Eski Türkçe: epmek (otk) (epmek), ötmek (otk) (ötmek)
4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler.
Ekmek kelimesi şu anlamlara gelir; Ekmek: Tarlaya veya toprağa bir şeyler atmak. Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır.
İlgili 35 soru bulundu
Türkçe “ekmek” diye adlandırdığımız vazgeçilmez yiyeceğimiz Türkçe kökenli bir kelime olup, aslı “etmek”tir. Ekmeğe Alman dilinde brot, Fransız dilinde pain (m), İngiliz dilinde de bread adı verilir.
Kadim kültürümüzde bir nimet olarak kabul edilen ekmek, çağımızda nicelik ve nitelik olarak değerlendirildiğinde, sağlığımızın en büyük düşmanı bir külfet halini almış gibi duruyor.
Miller'e göre yarı evcilleştirilmiş mayayla yapılan bilinen ilk mayalı ekmek, Mısır'a ve MÖ 1000 yılına dayanıyor. Ancak, Rubel'in ifade ettiğine göre Mezopotamyalıların da mayalı ekmek yaptığına dair kanıtlar bulunduğundan, araştırmacılar arasında mayalı ekmeğin asıl kökenine ilişkin tartışmalar devam ediyor.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
2005 yılında türk lirasından altı sıfırın atılmasına karar verildi. 2005 yılında 200 bin lira olan ekmek, 2014'de ekmek fiyatı 1 türk lirası. eski para ile 1000000 (bir milyon) türk lirası.
Farsça nān 'ekmek' kelimesi, Orta Farsça'da İran kökenli n'n 'ekmek, yiyecek' olarak tasdik edilmiştir. Naan eski İran'da sıcak çakıl taşları üzerinde pişirilmiş ekmekten türetilmiştir.
Ekmeğin bilinen tarihi yakın zamana kadar 8 bin yıl öncesine dayandırılıyordu. Önce ülkemiz topraklarındaki bir buluntunun ardından 9 bin yıla çıktı.
Tarih. Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir. İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor, bunlarla bir çeşit peksimet pişiriliyordu.
Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üt- “ateşte kızartmak” fiilinden Eski Türkçe +(A)mAk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Ekmek; un, su, maya mantarı veya diğer bir mayalama aracının karıştırılması ve sonrasında yüksek ateşte pişirilmesiyle üretilen bir besin türüdür. Bütün formlarını ve türlerini kapsayan genel adı ile ekmek, dünya çapında en çok tüketilen temel gıda maddesidir.
Fırıncı, geleneksel usullerle ya da modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ve piyasaya sunulması ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen ad.
Mevzuat gereği Ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmeklerinde E 920 (L-Sistein) adlı katkı maddesi de dahil olmak üzere hiç bir katkı maddesinin kullanılmasına izin verilmemektedir.
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Gıda katkı maddesi olarak daha çok mikrobiyal kaynaklı L sisteinlerin tercih edildiği söylenmektedir. Domuz kılı ve insan saçı gibi yapılarda L sistein bulunabilmektedir. Domuz ürünlerinden ve insan saçından elde edilen katkıların gıda maddelerinde kullanılmasının helal olmadığı söylenmektedir.
14 bin yıl öncesine ait ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah Çöl"de ortaya çıktı. BBC'nin haberine göre, buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırıp su ilave ederek pişirilen ekmeğin tarifi 14 bin yıl öncesine dayanıyor.
Barışın ve bereketin simgesi ekmek.
Yıl 1982, ekmeğin gramajı 435, fiyatı 12,60 TL Yıl 1992, ekmeğin gramajı 400, fiyatı 2 bin 500 TL Yıl 2002, ekmeğin gramajı 200, fiyatı 250 bin TL Yıl 2012, ekmeğin gramajı 300, fiyatı 85,5 kuruş (1 Ocak 2015'de TL'den altı sıfır atıldı.)
Çünkü o yerin ve göğün bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." ve "Ekmeğe hürmet edin. Çünkü Allah onu değerli kılmıştır.
Kur'ân-ı Kerim; Allah'ın "kelam" sıfatından gelen bir söz olması hasebi ile her şeyden üstün ve daha faziletlidir. Peygamber Efendimiz (asm); Kur'ân'ın en büyük ve birinci talebesidir.
Ekmegi öpmek dini bir anlam ifade etmemekle beraber mahzurlu da değildir. Ekmek için "öpülmesi değil, çiğnenmesi mekruhtur" (Tahtavî, 259; Münavî, N/9l; İbn Abidin, Fetâva, N/305) sözü darb-ı mesel olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri