Ekşi mayalı ekmek yapım süreci, mayanın aktifleşmesi ve hamurun mayalanması için en az 12 saat gerektirir. Bu süre, hamurun yavaş yavaş mayalanması ve ekşimesi için önemlidir. Ancak, bu süre genellikle 24-48 saat arasında değişebilir ve hava sıcaklığı, nem ve maya miktarı gibi faktörlere bağlıdır.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır. su dolu bir kap koyun. 10 dakika kadar ısıtın.
Kabarma: Ekşi mayayı bir tarifte kullanmadan önce, mayanın kabarabilmesi için bir mayalanma sürecine ihtiyaç vardır. Aktif ekşi maya, mayalanma sürecinde karbondioksit üretir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur. Dolayısıyla, ekmek hamurunun kabarması, ekşi mayanın aktif olduğunu gösteren bir işarettir.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Ekşi mayalı ekmek yapım süreci, mayanın aktifleşmesi ve hamurun mayalanması için en az 12 saat gerektirir. Bu süre, hamurun yavaş yavaş mayalanması ve ekşimesi için önemlidir. Ancak, bu süre genellikle 24-48 saat arasında değişebilir ve hava sıcaklığı, nem ve maya miktarı gibi faktörlere bağlıdır.
Buhar, hamurun yüzeyinin çabucak sertleşmesini engelleyerek ekmeğin kabarmasına yardımcı olur. Hamurun ikinci kez kabarmasına izin verin: Ekmeği ilk kez şekillendirdikten sonra, hamurun tekrar kabarması için zaman tanıyın. İkinci kez kabarma süreci, ekmeğin gözeneklerinin daha da gelişmesini sağlar.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ön maya oluşturduktan sonrada 4-6 saat beklemeniz gerekecek. Dışarıda beslenen mayalar, dolapta beslenene göre daha iyidir. Mayanın üzerinde bazen su birikintisi oluyor.
Sıkıntı olmaz. Sabah çıkardığınızda hemen yapmaya başlamayın. Bir saat kadar kendi oda sıcaklığında bekletin. Çok aceleniz varsa çaydanlığın üzerine su koyup üzerine kabı yerleştirin.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Maya Besleme Şekli:
Bir kavanoz içine önce maya, un ve sonra suyu ekleyerek hepsini pütürlük kalmayacak şekilde karıştırın. Oda sıcaklığında karanlık bir yere koyun. En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
İkinci mayalanma için ise hamur tekrar yoğurulur. Bu kez hamura un eklenmez. Yalnızca bir miktar unla hamurun ele yapışması engellenir. Hamurun ikinci kez yoğrulması, ekmeğin içinde topak kalmamasını sağlayacaktır.
Evet bu yöntem en bilineni. Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
Paketin üzerinde belirtilen miktarlara uyulmalıdır. Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır.
2. Yoğurma el robotuyla 1/2 l el ılık su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. 3. Hamuru kalıba alın ve önceden ısıtılmış fırında 200° (orta, fanlı 180°) yaklaşık 50 dakika pişirin.
Ekmeğin Bıçak Açmaması
Bir ekmeğin en önemli kalite kriterlerinden biri olan bıçak açma işlemi, hamur yüzeyiyle doğrudan ilişkilidir. Eğer ekmeğin üst yüzeyi kuruysa, ekmek bıçak açamaz ve iyi bir görüntü oluşmaz.
Ekmek hamuru diğer hamurlardan farklı olarak hafif ele yapışan bir kıvamda olmalıdır.
Katlama tekniği uygulanması başta bahsettiğim glüten yapısının güçlenmesini sağlar. Hamurun esnekliğini arttırarak baloncukları sağlamlaştırır. Böylece havayı hapseder. Katlama diye ifade ettiğimiz şey ise; hamuru bir yanından tutup çekerek ters tarafına kat olarak bırakmaktır.
Fırın sıcaklığı ekmek türüne göre değişebilir. Genel olarak, ev yapımı ekmekler 190-220 derece arasında pişirilir. Fırına yerleştirilen ekmek kabı, yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında pişirilir.
Hamurun içeriği, ülkeye ve bölgeye göre değişebilir. Ancak, tüm ekmek hamuru tariflerinde, yağ kullanmak yaygın bir uygulamadır.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Oda ısısında
Ekmekler, havanın nemine bağlı olarak ortam ısısında bir haftaya kadar durabilir. Çok sıcak ve nemli havalarda üç gün sonra küflenmeye başlar. Ekmeklerin kurumaması için pamuk beze sararak oda ısısında muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri