Kısacası, işverenin, yasal mevzuat uyarınca kısa çalışma dönemi boyunca kısa çalışmadan yararlanan işçilere karşı maaş ödeme sorumluluğu bulunmamaktadır.
Deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar için diğer zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan başvurular için Yönetim Kurulu Kararı aranmaz.
Bu durumda kişiye, kısa çalışmadaki süreye karşılık işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılır. İşveren de fiilen çalışılan sürenin ücretini öder. Fiilen çalışılan süreye karşılık da işverence net ücretin 3'te 2'lik kısmı ödenir.
Bu dönemde zorlayıcı nedenden kaynaklanan işin durması ya da önemli ölçüde az çalışma örneğin 1,5 ay sürmüşse, işçi 1,5 ay kısa çalışma ödeneği alacaktır. Zorlayıcı neden 5 ay sürse bile çalışan 3 ayın üstündeki kısım için ödenek alamayacaktır.
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır. Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.
İlgili 37 soru bulundu
11- ÇALIŞANIN SİGORTA PRİMLERİ ÖDENİYOR MU? Çalışanın kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Kısa ve uzun vadeli sigorta primleri ise ödenmiyor.
Kısa çalışma döneminde prime esas kazanç ortalamanız düşmeyeceğinden, kısa çalışma ödeneği almanız emekli aylığınızın düşmesine neden olmaz.
Bu kişilere ait genel sağlık sigortası primleri, İŞKUR tarafından SGK' ya ödenecektir. Kısa Çalışma Ödeneği Alınan Süre İçin Ödenen Primler İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.
KÇÖ almış kişiler işsiz kaldıklarında hala 2020 nisan ayındaki ücretleri üzerinden işsizlik ödeneği alabiliyorlar. Pandemi öncesinde 10 ay işsizlik ödeneği hakkı bulunanlar ise KÇÖ aldıktan sonra en az 600 gün çalışıp işsiz kaldıklarında 10 ay yerine 6 ay işsizlik maaşı alabiliyorlar.
Alınan önlemler doğrultusunda, işsizlik ve yarım çalışma ödeneği Şubat ayı ödemeleri 15 Şubat 2023'te, Mart ayı ödemeleri 21 Mart 2023'te, Nisan ayı ödemeleri ise 19 Nisan 2023'te yapılacak.
Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.
Bu durumda, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından alınan bu karar uyarınca, ücretli yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılacak süreler arasında bulunan kısa çalışma uygulamasında çalışılmadan geçen süreler kıdem tazminatının hesabında çalışılmış gibi dikkate alınacak.
Pandemide kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanlar için SGK'ya eksik bildirilen prim günlerini tamamlama imkânı tanındı.
Kısa çalışma ödeneğini alabilmek için, işveren İŞKUR'a başvuruda bulunması gerekir. Çalışanların, haftalık çalışma süresini 45 saat olarak beyan etmelidir. Çalışan, maaşının 1/3 kısmını işverenden alır, geri kalan kısmını PTT şubesinden şahsen tahsil eder.
KÇÖ Alan İşçiler, Yeni Ücretleri Üzerinden İşsizlik Ödeneği Nasıl Alabilir? Pandemi döneminde süresi fark etmeksizin kısa çalışma ödeneği almış olan işçilerin yeni ücretleri üzerinden işsizlik maaşı almaları için, ilk kez kısa çalışma ödeneği aldıktan sonra en az 600 prim gün sayısına ulaşması gerekmektedir.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Normal koşullarda üç ay süreyle verilen kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Kısa çalışma ödeneği hesaplanırken, çalışanın son 12 aylık prime esas kazancı dikkate alınıyor, buna göre günlük ortalama kazancının yüzde 60'ı ödeniyor.
Kısa çalışma döneminde işçinin SGK primi ödemeleri ile ilgili de hak kaybı yaşanmaktadır. İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için İŞKUR tarafından sadece genel sağlık sigortası primi ödeniyor. Emeklilik için gerekli olan uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiyor.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
İşçinin o gün için çalışması bulunuyorsa işverenden bir günlük ücretini daha alacaktır. Genel tatil günü çalıştırılmayan işçi KÇÖ ödemesi alırken bu tarihe yönelik olarak fazladan bir ödeme almaz. Kısa Çalışma Döneminde İşveren Ücret Farkını Ödeyebilir mi? İşveren istemesi durumunda aradaki farkı ödeyebilir.
KISA ÇALIŞMA ÖDEMESİ SORGULAMA
Kısa çalışma ödeneği sorgulama ekranı, PTT üzerinden görüntülenebiliyor. Bunun için E-Devlet şifresinin bulunması gerekiyor.
Kovid-19 salgını döneminde istihdamı korumak için 2020 yılı Mart ayında başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve işten çıkarma yasağı uygulamaları 1 Temmuz 2021 itibariyle kontrollü normalleşme dönemine geçilmesiyle birlikte sona erdi.
Kovid-19 salgını sırasında kısa çalışma ödeneği alanların, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde eksik primi tamamlayabileceği belirtildi.
İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkanı tanımıyor. Yani, bu süreleri borçlanarak, prim gün sayınızı tamamlayamazsınız.
22/04/2021 Tarihli ve 3910 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 31/01/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) Covid-19 gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuş olan tüm sektörlerdeki kısa çalışma ödeneğinin süresi 30/6/2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Uzatma, 01/04/2021 – 30/06/2021 tarihlerini kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri