Glüten buğday, bulgur, arpa, çavdar, irmik gibi tahıllarda bulunan bir protein. Adı yapışkan anlamındaki 'glue' kelimesinden geliyor. Hamura elastikiyetini veriyor. Ekmek, pizza, kek ve kurabiyeler glüten sayesinde kabarık oluyor.
Ancak bir anda fazla karbonhidrat almak, vücudun su tutmasına neden olabilir… Beyaz ekmek, şekerlemeler, hamur işleri ve meyve suları neredeyse anında kana karışır. Vücudunuz laktoz adı verilen süt şekerini kolaylıkla sindiremiyorsa, gaz, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.
Unlu mamuller
İşlenmiş buğdaydan üretilen beyaz unlu ürünlerinin sindirimi zordur. Beyaz un içeren gıdaların glüten yönünden de oldukça zengin olmasından dolayı unlu mamuller şişkinlik yapar.
Çölyak dışı gluten hassasiyeti tipik mide-bağırsak şikayetleri; karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak alışkanlığının değişmesi (ishal/kabızlık) olarak ortaya çıkmaktadır.
Elinizden geldiği kadar vücudunuzu dinlendirin. Aktif kömür alın: Çok fazla gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız, aktif kömür almak yardımcı olabilir. Kömür toksinlere bağlanarak gaz ve şişkinliği ortadan kaldırmaya yardımcı olur, kabızlığı önlemek için bunları kullanırken su alımınızı artırdığınızdan emin olun.
İlgili 31 soru bulundu
Glüten buğday, bulgur, arpa, çavdar, irmik gibi tahıllarda bulunan bir protein. Adı yapışkan anlamındaki 'glue' kelimesinden geliyor. Hamura elastikiyetini veriyor. Ekmek, pizza, kek ve kurabiyeler glüten sayesinde kabarık oluyor.
Gluten alerjisi olan bir kişi, gluten tüketiminden sonra ciddi ve hızlı bir şekilde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlar arasında, deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, kusma ve ishal, karın ağrısı ve rahatsızlığı gibi belirtiler yer alabilir.
Gaz ve hava
Midede şişkinlik ve gaz sorunu yakın ilişkilidir. Gaz, özellikle yemek yedikten sonra mide şişkinliğinin en yaygın sebebidir. Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir. Her insan yerken veya içerken hava yutar.
Gluten vücuttan nasıl atılır ? Glutenin vücuttan atılması için düzenli su içmek ve hareket ederek detoksifikasyonu sağlamak gereklidir.
Ev tipi çölyak testi için parmaktan bir damla kan alınıyor. İçinde sıvı karışım bulunan tüpün içine konuyor. Kan sıvıyla iyice karışana kadar tüp çalkalanıyor. Tüpün içinde karışan ve kan nedeniyle rengi koyulaşan sıvı, test kartuşunun üstündeki hazneye damlatılıyor.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Siyez ekmeği bu özelliği sayesinde bağırsak dostu bir besindir. Bağırsakları temizleyerek sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi fonksiyonlarının çok daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur. Kabızlık ve şişkinlik gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları önler.
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Çarpma sonucu vücutta şişen bölgelere ekmek çiğneyip koymanın da yanlış bir uygulama olduğuna değinen Ertaş, en sık görülen yanlışlardan birinin de kanamalarda hemen turnike yapılması olduğunu, oysaki turnikenin son çare olarak düşünülmesi gerektiğini anlattı.
Sürekli olarak gluten içeren besinler tüketilmeye devam edilirse ince bağırsak görevini yapamamaya başlar. İnce bağırsakta emilim bozukluğuna sebep olur ve hastalığın diğer organlara da zarar vermesi tetiklenmiş olur.
“Şişkinlik glütene duyarlı olan kişilerin en yaygın şikâyetlerinden biridir ve glüten intoleransı olanların büyük çoğunluğunda şişkinlik belirtisi vardır. Özellikle yemek yedikten sonra karnın aşırı şişmesi şeklinde hissedilen rahatsızlık verici bir durumdur.
Mide şişkinliği hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mide şişkinliği, irritabl bağırsak sendromu, ülser, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi problemleri, dispepsi, gastrit, mide fıtığı gibi hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Öncelikle karın şişkinliğine en iyi gelen besin rezene çayıdır. Rezene çayı günde 1 defa tüketilir ise şişkinlik ve şişkinliğin verdiği rahatsızlık geçer. Karın şişliğine iyi gelen diğer besinler şunlardır: - Taze zencefil çayı bağırsaklarda oluşan parazitleri temizlemeye yardımcı olur.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar. Başlangıçta bulantı, kusma, ishal, halsizlik gibi belirtiler görülür. İlerleyen dönemlerde ise anemi, cilt döküntüleri gibi farklı belirtiler eklenir.
Glüten, vücutta tutunma süresi uzun olan bir maddedir. Uzmanlar, söz konusu maddenin yaklaşık 3 ay boyunca vücuttan atılmadığını belirtir. Dolayısıyla glütensiz beslenmeye başlayan kişilerin de yaklaşık üç ay kadar sabırlı bir biçimde diyetlerini devam ettirmesi gerekir.
Gluten Alerji Testi
Gluten duyarlılığını tespit etmek için tTG-IgA testi yapılabilir. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa bunu doğrulamak için bir doku biyopsisi yapılması önerilebilir. Ayrıca gluten diyeti yaptığınız zaman şikayetleriniz geçiyorsa önceki belirtilerin sebebinin gluten olduğunu anlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri