Ekmek israfını azaltmak için yapılması gerekenler: * İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, * Ekmek poşette saklanmalı, * Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı, * Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, * Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan ...
Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evde Neler Yapılmalı? · İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. · Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır. · Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir.
·Uzun süreli saklayacaksak derin dondurucuda saklamalıyız. ·Ekmeği dilimleyerek tüketmeliyiz. ·Kuruyan ekmekleri israf etmemeli; galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanmalıyız.
Doğrulanmış Cevap
Paketli ekmek tüketimini yaygınlaştırmaktır. Yiyebileceğimiz çeşitte ve miktarda yemek pişirmeliyiz. Ekmekleri güneş ışınlarından korumalıyız. Ekmekleri dilimleyerek yiyebileceğimiz kadarını yiyebiliriz.
Araştırmada ekmeğin insanlar tarafından tüketilmemesi yani insan gıdası olarak kullanılmaması; (toplumda yaygın bir davranış biçimi olan) bayatlamış ekmeklerin çöpe atılması ya da hayvanlara verilmesi israf olarak değerlendirilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Ekmek ve diğer yemekleri israf etmek aynı zamanda Dünyamızdaki kaynakları da israf etmek anlamına gelir. Eğer ekmeği yemeyip israf ediyorsak, bu ekmein yapımında kullanılan her şeyi de o ekmekle birlikte israf etmiş oluruz. Dünyamızdaki kaynakları korumak için ekmek israfı yapılmaması önemli bir husustur.
Satış yerlerinde ekmek büfelerinin, müşterinin gözüne hoş gelmesi, dolu görünmesi için ve iade etmede sıkıntı yaşanmadığı için fırından ihtiyaçtan fazla ekmek alması, Ekmek satış yerlerin de temizliğe özen gösterilmemesi. İsraf etmeme bilincinin eksikliği.
Gıda israfı en çok yaş meyve ve sebzede, ardından hazır yemek ve ekmekte yaşanıyor. Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Dünyada 690 milyon insan açlıkla, 670 milyondan fazla insan ise obezite ile mücadele ediyor. Her 3 gıdadan 1'i çöpe gidiyor. Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor.
'Ülkemizde günlük ortalama 100 milyon ekmek yapılır'
Ataman, “Ülkemizde günlük ortalama 100 milyon ekmek yapılır. Günde 10 milyona yakın, yılda 3.6 milyar ekmeği israf ediyoruz” dedi.
- Musluklarımızda sızıntı olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek. - Bulaşıklarımızı elde yıkıyorsak akan musluğun altında değil temiz suyun içinde durulamak. - İçme suyu dışındaki suları bir kaç kez biriktirip tekrar kullanmak mümkündür. - Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu tamamen kapatmak.
Temelde, üretilen gıdaların tüketilemeden çöpe gitmesine gıda israfı denilmektedir. İnsan tüketimi için üretilen gıdaların yıllık olarak üçte birinin (yaklaşık 1.3 milyar ton) kayıp olduğu bildirilmektedir.
İsrafların en ciddisi olan “aşırı üretim”, diğer tüm israf türlerine neden olabilir ve stokun fazla olmasına neden olabilir. Kullanılmayan bir ürünün çok fazla stoklanması bariz maliyetlere neden olur: depolama, boşa giden malzemeler ve gereksiz stoka bağlı aşırı sermaye.
Parayı boşa harcamak. Kağıtları boş yere karalamak ve yırtmak. Televizyonu izlemediğimiz halde açık tutmak. Fazla kalan artık yemekleri yada tadını beğenmediğimiz yiyecek veya içecekleri çöpe atmak.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Bunun için kaynamış su dolu tencerenin üzerine süzgeç konur. Bayatlayan ekmekleri süzgecin üzerine yerleştirildikten sonra üzeri bir kapak yöntemiyle kapatılır. Bir süre bekledikten sonra ekmek buhar yöntemiyle yumuşamıştır. Su buharıyla yumuşayan ekmekler ilk gün kine yakın tazelikte ekmek elde edilmiş olmaktadır.
Bir hafta ekmek tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat oranı azalır. Aynı zamanda karbonhidratsızlıktan deforme olan sinir sistemi; yorgunluk, stres ve sinirilik hali gibi sağlık sorunlarına neden olur. - Ekmek vücudun aynı zamanda şeker oranını dengeler. Şeker oranı düşen kişi tatlı krizleri yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri