Ekmeden biçilmez atasözünün anlamına bakıldığında bu anlam kazanç elde etmek isteyen kişinin öncelikli olarak emek harcamasının gerektiğini anlatmaktadır. Bunun yanı sıra anlatılmak istenen başka bir konu ise başka bir insana karşı fedakarlık gösterilsin ki o kişiden karşılık alınsın.
Ekmeden Biçilmez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: emek vermeden beklenen bir sonuca erişilmez.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "ne ekersen onu biçersin" atasözü "nasıl davranırsan öyle karşılık alırsın" anlamına gelmektedir. Bu ifade hem mecaz hem de gerçek anlam taşır. Mecaz anlamı, "iyilik iyiliği, kötülük kötülüğü doğurur" anlamına gelir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Ne Ekersen Onu Biçersin Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün.
İlgili 44 soru bulundu
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Bir durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında belli olur: Başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
DOST KARA GÜNDE BELLİ OLUR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "dost kara günde belli olur" atasözü; "gerçek dostlar insanın üzüntülü, sıkıntılı günlerinde yardıma koşar, dostunun yanında olur" anlamına gelir.
Bu atasözünün anlamı: Kişi, bir olayın sonuçlanması için elinden gelen gayreti göstermelidir. Sabırla, inançla pes etmeden dayanabildiği kadar dayanmalıdır. Bıkmadan, yorulmadan o işi sonuna kadar getirmelidir. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın sözü bizlere bir işi sonuçlandırmadan bırakmamamız gerektiğini söyler.
SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.
Gerektiği yerde tedbir almayıp sorun yaşayan bir kimse gerekmediği yerde bile tedbir almaya başlar.
Atasözü [1] Birbirine yabancı kimseler bile birbirinin durum ve davranışlarını dikkatle izlerler; onlar üzerine doğru bilgi edinirler. Öyle ki kimi zaman kişi, kendi özelliklerini başkalarından öğrenir.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
Bülbülün Çektiği Dili Belası Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: ilerisi düşünülmeden söylenen söz insanın başına dert açabilir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Açıklaması : İnsan istedikten sonra her yaşta eğitilebilir.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Mum Dibine Işık Vermez Atasözünün Anlamı Nedir? (
Güçlü kişiler uzaktaki kişileri koruyup kollayıp fayda sağladığı kadar kendi yakınlarına yarar sağlamazlar. Bir kimse başkalarına bol bol yaptığı yardımı etrafındaki yanı başındaki kişilere yapmazlar. Etkili bir kişi kendi yakınlarına yardımcı olamaz.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
İneğin sarısı, toprağın karası İneğin sarısı, toprağın karası: Çiftçiler arasında ineğin sarı, toprağın kara renkli olanı beğenilir.
Ölümden Öte Köy Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: her insan bir gün öleceğini bilmeli, sonu gelmez istekler peşinde koşmamalı, davranışlarını, işlerini bu bilinçle düzene koymalıdır.
Haydan gelen huya gider atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: Birinci anlamı, basit ve emeksiz elde edilen şeyler kolay harcanır. İkinci anlamı ise kolay ve emek verilmeden, çaba gösterilmeden kazanılan şeyler elden kolay bir şekilde çıkar anlamında kullanılan bir sözdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri