Ekolalik konuşmalar; duyulan ses, kelime, cümle, ritim veya şarkının aynı şekilde tekrar edilmesine dayanır. Sözel bir uyaranı olduğu gibi yansıtma da denilebilir. Özellikle otizmli bireylerde görüldüğü üzerinde durulur ancak
Ekolali hastaları duydukları sesleri ve kelimeleri tekrar ederler. Kendi düşüncelerini ifade etmekte zorlandıkları için etkili bir şekilde iletişim kuramayabilirler. Örneğin, ekolali olan bir kişi bir soruyu kendi kelimeleri ile cevaplamak yerine yalnızca sorulan kelimeleri tekrarlayabilir.
Ancak ekolali konuşması olan her çocuk otizmlidir de denilemez. Çocuklarda ve yetişkinlerde de anlaşılan kelime sayısı kullanılan kelime sayısından fazladır ve bakıldığı zaman ekolaliyi özellikle alıcı dil becerileri yeterince gelişmeyen çocuklarda daha çok görmek mümkündür.
Aslında 2-3 yaşına kadar her çocuk çevresinden duyduğu kelime ve sesleri tekrarlama eğilimindedir ancak bu durum ilerleyen yıllarda iletişime zarar verecek düzeyde devam ederse ekolali tanımına karşılık gelmektedir. 3 yaşına gelindiğinde ekolalili çoğu çocuk çok hafif düzeyde belirti gösterebilir.
Çocuğun sevdiği/sevmediği yiyecekler, oyuncaklar, oyunlar ve gün içinde neler yaptığı öğrenilerek diyalog ve replikler hazırlanmalıdır. Çok hızlı ekolali yapan çocuklarda, yardımcı parmağI veya bir çubuk yardımı ile çocuğun ağzını kapatabilir. Böylelikle ekolali yapması engellenerek replik verilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ekolalik konuşmalar; duyulan ses, kelime, cümle, ritim veya şarkının aynı şekilde tekrar edilmesine dayanır. Sözel bir uyaranı olduğu gibi yansıtma da denilebilir. Özellikle otizmli bireylerde görüldüğü üzerinde durulur ancak Tourette Sendromu, Rubinstein Taybi Sendromu ve afazide de bu tekrarlar görülmektedir.
Ekolali başka birisi tarafından çıkarılan seslerin yinelenmesidir. Otizm, Tourette sendromu, afazi, Rubinstein-Taybi sendromu, gelişimsel bozukluk, şizofreni ve bazen de psikopatolojik diğer durumlarda ekolali gözlemlemlenir. İstenmeden yapıldığında tik olarak kabul edilir. Katatoni bulgularından biridir.
Ekolaliyi duyusal bir çıkış olarak ve endişeli olduklarında kendilerini sakinleştirmenin veya duyusal zorluklarla başa çıkmanın bir yolu olarak kullanabilirler. Durum böyle olunca, ekolalinin bazen bir tür kendini uyarma olduğu da düşünülebilir. Ekolali, konuşma becerisi olan otistik çocukların çoğunda görülür.
Anında ekolali, ilk ifade ile tekrar edilen ifade arasındaki süre birkaç saniye olduğunda ortaya çıkmaktadır. Gecikmiş ekolali, daha önce duyulmuş ifadelerin birkaç dakika, saat, gün, hafta, ay veya yıl geçmesinden sonra tekrarlanmasıdır.
Atipik otizm bazı yönleriyle otizme benzeyen ancak Yaygın Gelişimsel Bozukluklar spektrumundaki bozukluklardan birinin altında sınıflandırılamayan bozukluğa verilen addır. Otizmden daha az şiddetlidir. Bazen otizmden oldukça uzak görünebilir.
Otizm ile gelişim geriliği birbirinden farklıdır. Bu nedenle çocuklarda şüpheli görülen bir durumda mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Erken teşhis ile otizmli biri günlük hayata adapte olması, var olan gelişim geriliklerinin zamanla düzelmesi sağlanabilir.
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı, ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür. Genellikle erken yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir.
Otizm, Asperger sendromu ve YGB-BTA genellikle otistik spektrum bozuklukları (OSB) ya da bazen otistik bozukluklar, olarak adlandırılabilirken otizm sıklıkla otistik bozukluk, çocukluk otizmi, erken infantil otizmi ya da bebeklik otizmi olarak adlandırılır.
Otizmde belirli görüntülere, seslere, kokulara, ışıklara veya fiziksel temasa karşı duyarlılık, davranış, yeme-içme ve hareketlerde takıntılı olma ve bunları tekrarlama, aktiviteler arasında geçişte zorluk yaşama, sosyal iletişimin sınırlı olması ve göz temasından kaçınma sıklıkla görülen belirtilerdir.
Otizm tanısı genellikle 2 – 3 yaş sonrasında ailelerin fark edebildikleri bir farklılıktır. 4 yaşında otistik belirtiler gösteren bir çocukta konuşma mümkün olabilir. Bunun için ABA terapi eğitimleri, dil konuşma terapileri, ergoterapi ve duyu bütünleme gibi çeşitli disiplinler bir araya getirilmektedir.
Oysa ki çocuk sözsüz iletişim kurmadan konuşamaz, dil ve konuşma gelişimi belirli aşamalar içinde ilerler. Çocuğun alıcı dilini yani anlama becerisini geliştirmek de çok önemlidir. Bunun için kurulan cümleler kısa olmalı, yavaş, vurgulu şekilde söylenmeli ve jestlerle, mimiklerle desteklenmelidir.
Bir konunun iyi anlaşılması için tekrar anlatılmasına yineleme denir.
Otizmli çocukların bazıları da ilk kelimelerini, anlamlarına dikkat etmeden papağan gibi taklit ederek öğrenirler. Bazen kelimeleri, bazen de cümleleri olduğu gibi tekrar ederler. Kelimeleri, taklit ettikleri konuşmacının aksanı ve vurgulamalarıyla söylerler.
Özellikle konuşma sorunları ailelerin dikkatini çeker. Kelime söyleme, iki kelimelik cümle kurma, söylenenleri anlama konusunda yetersizlik vardır. Bazı çocuklarda önceden kazanılmış becerilerde (örneğin; daha önce öğrendiği ve kullandığı kelimeleri söylememe) gerileme olması belirgindir.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
-Ekolali ekopraksi acaip jest ve davranışlar görülür. -Hareket bozuklukları baskındır. -Yemez, içmez, uyumaz, konuşmaz, öğütlere uymaz (negativizm). -Bazen atak, aşırı hareketli (katatonik eksitasyon) olabilir.
Ekopraksi; Hastanın kendisinden istenmediği halde karşısındaki kişinin hare- ketlerini ya da postürünü taklit etmesidir. Katatoni tanısı konulması ve tedaviye yanıtın takip edilmesi amacıyla çok sayıda ölçek geliştirilmiştir. Bu ölçeklerde 14 ile 40 arasında değişen belirti mevcuttur.
Klang çağrışım: Anlamsal bağlantıları olmayan ancak ses benzerlikleri gösteren kelimelerin birbirini çağrıştırması sonucu meydana gelen düşünce şekli. Düşünce bloğu (düşünce yoksunluğu): Henüz sonuca ulaşılmadan düşüncenin aniden kesilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri