Eksedan anlaşması, sigorta şirketlerinin risklerini yönetmek için yapılan bir reasürans anlaşmasıdır. Eksedan anlaşması, sigorta şirketinin belli bir seviyenin üzerindeki risklerini reasürans şirketine devretmesini sağlar. Eksedan sigorta şirketlerinin büyük riskleri üstlenebilmesine olanak tanır.
Eksedan(Aşkın bedel reasürans anlaşmaları / Surplus): Önceden belirlenmiş bir limiti geçen sorumlulukların sedan tarafından reasüröre devri ve reasürörün de bunları kabul zorunluluğu olan bölüşmeli otomatik reasürans anlaşmasıdır (tretesidir).
Eksedan yöntemi, reasürör ve sedan arasında kullanılan sigortalama yöntemlerinden bir tanesidir. Sigorta şirketi (sedan) rizikolarının ağırlığına bağlı olarak farklı tiplerde saklama payları belirler. Sedan, bu yöntemde hesaplamalarını tamamen kendi mali gücü ve teknik anlayışına bağlı olarak yapar.
Reasürans anlaşması (trete), sigorta şirketleri ile reasürörler arasında yapılan ve risk devir esaslarını belirleyen anlaşma. Bir reasürans anlaşmasının iki tarafı vardır: Reasürör ve sigortacı. Sigortacı, anlaşma bağlamında risk devri yaptığı için devreden (sedan) taraf olarak bilinir.
Trete Reasürans: Bu tür, sigorta şirketi ile reasürans şirketi arasında belirli bir dönem için yapılan ve birden fazla poliçeyi veya risk kategorisini kapsayan genel bir anlaşmayı ifade eder.
İlgili 38 soru bulundu
Sigortaının kendi üzerinde bıraktığı miktardan fazlasını yinelenmiş sigorta suretiyle diğer bir sigortaıya devretmek için yaptığı anlaşma.
Reasürans anlaşmaları tiplerine göre; bölüşmeli, kotpar, eksedan, bölüşmeli olmayan, hasar fazlası ve toplam hasar fazlası olmak üzere 6 farklı yapıya sahiptir.
Reasürör şirket sadece reasüransa konu olan poliçenin hasarlanması sonrasında devreye girer. Reasüransa tabi olan poliçelerin uğrayabileceği hasarlarda önceden üzerinde anlaşılmış bir tutarın veya oranın aşılması durumunda reasürör sorumluluğu başlar.
Sigorta şirketi tarafından yapılan rizikolar üzerinde reasürör denetiminin olmadığı bölüşmeli reasürans anlaşmalarının “kotpar” ve “eksedan” olmak üzere iki değişik uygulaması vardır.
Hasar fazlası reasürans, reasürörün sigortacının elinde tuttuğu limiti aşan zararları karşıladığı, orantısız bir teminat türüdür. Bu sözleşme tipik olarak afet olaylarında uygulanır ve sigortacıyı olay başında veya belirli bir dönem içindeki kümülatif zararlar için kapsar.
Reasürans; “tekrar sigorta” anlamına gelmektedir. Fransızca kökenli olan reasürans, bir sigorta şirketinin üzerine almış olduğu riskleri, diğer bir sigorta şirketine/şirketlerine yeniden sigorta ettirmesi işlemine denilmektedir.
Sigorta şirketi, hasara sebebiyet veren en yakın nedeni tespit eder ve bunun sonucuna göre zararı tazmin eder ya da etmez. Özetle yakın neden prensibi, sigorta primi hangi teminatlar için alınmış ise riskin de bu teminatlar kapsamında gerçekleşmesi durumunda ödenmesi gerektiğini ifade eder.
- Emniyet (Katastrof) Payı (Güvenlik Marjı): Deprem gibi olağan dışı felaketlerin gündeme getireceği hasarlar için de prim içinde bir pay olmalıdır. Çünkü “güvenlik marjı” olmadan bir sigorta şirketi bazı zamanlarda beklenmedik yıkıcı durum- larla karşılaşabilir.
Sigortacılıkta reasürans işlemleri kapsamında kullanılan terete terimi, teknik olarak reasürör ve sedan şirket (sigorta şirketi) arasındaki risk devir prosedürlerini belirleyen reasürans anlaşmalarına verilen genel isimdir.
Tazminat Sigortaları
Sigorta bedelinin tespit edilebildiği, sigorta bedeli ile sigorta değerinin birbirine eşit olduğu sigorta türüdür.
Bölüşmeli Reasürans
Reasürör şirket de, anlaşma koşulları çerçevesinde reasüransı yapılan rizikoyu zorunlu olarak kabul eder. Bu tip uygulama, önceden yapılan sözleşmenin varlığı nedeniyle özellikle sedan şirketi rahatlattığından tüm sigorta taleplerini cevaplandırabilir.
Open- cover poliçe olarak da bilinen Nakliyat Abonman Poliçesi, sigortacı ile sigortalının önceden anlaştığı teminat limiti, şart, fiyat ve süre çerçevesinde, yapılacak tüm seferleri yükleme ihbarının zamanında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın otomatik olarak teminata alır.
İhtiyarî (fakültatif) reasürans; isteğe bağlı olarak yapılan bir reasürans şeklidir. Sigorta şirketleri genellikle trete reasüransı dışında kalan riskler için ihtiyari reasüransa başvurmaktadır.
Sigorta poliçelerindeki ek koşullar anlamına gelen kloz, kimi durumlarda sözleşmenin var olan kapsamını artırır ya da daraltır. Esasen hukuki bir kavram olan kloz, zaman içerisinde şirketlerin inisiyatiflerine bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir.
Zeyilname sigorta poliçelerinde herhangi bir değişiklik, güncelleme ihtiyacı durumunda düzenlenmesi gereken evraklardır. Zeyilnameler yalnızca değişiklikleri kapsamaktadır, poliçenin orijinali olarak kabul edilemezler.
Reasürans Brokerliği: sigorta şirketlerinin risklerini belirli anlaşmalar dahilinde transfer etmeleridir. “Tekrar sigortalama” anlamına gelen reasürans, sigorta şirketlerinin sigortalanması olarak da değerlendirilebilir. Reasürans şirketleri de bu riskleri üstlenen şirketlerdir.
Bölüşmeli reasürans anlaşmaları: Bu tür anlaşmalarda, sigorta primi ve hasarlar belli bir oranda sigorta şirketi ile reasürör arasında paylaşılır. Sonuç olarak sigortacının ve reasürörün devredilen risklerden elde edeceği kâr veya zarar birbirine benzer olacaktır.
şirketler de dâhil edildiğinde 2021 yılında Birliğe üye Hayat Dışı şirket sayısı 43, Hayat/Emeklilik şirket sayısı 22 ve Reasürans şirket sayısı 4'tür.
PLEN: Genel olarak, sigorta veya reasüre edilmiş riskin, sigorta şirketi ya da reasürör tarafından kabul edilmiş bir bölümünü ifade eder. Büyük ölçekli risklerin sigortasında görülen, riskin sigorta şirketleri arasında dilimler halinde paylaşılması uygulamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri