Konut ekspertiz ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan en temel iki etken o gayrimenkulün niteliği ve fiziki büyüklüğüdür.Bazı durumlarda gayrimenkul bağlı bulunduğu il merkezine olan uzaklığı veya gayrimenkule ulaşımda yaşanacak sorunlarda gayrimenkul için belirlenen değerleme ücretlerini etkilemektedir.
Araç ile gidilen ekspertizlerde, ekspertiz noktasına ulaşım mesafesi 50 km üzerinde ise, bu mesafeyi aşan kısım için masraflar ödenir. Masraflar; (yapılan km * 7 lt/100 km * ekspertiz tarihindeki yakıt fiyatı *1,3/ dosya sayısı) + otoyol + köprü geçiş ücreti + feribot ücreti + otopark ücreti olarak hesaplanır.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Her bankanın anlaşmalı olduğu ekspertiz uzmanları bulunur. Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır. Burada eksper tarafından belirlenen değerin evin piyasa değerinin altında olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Özellikle konut kredisi alacak kişiler gayrimenkul ekspertiz raporu kaç günde çıkar sorusu hakkında bilgi sahibi olmak ister. Ekspertiz raporunda bir ön onay incelemesi gereklidir. Uzman raporu 4 ile 7 iş günü içinde ilgili kuruma gönderilir.
İlgili 23 soru bulundu
1 milyon lira değerindeki eve ne kadar kredi çıkar? 1 milyon değerindeki en verimli enerji sınıfında %90 kredi çıkar. O da 900.000 TL'ye tekabül eder. B ve C sınıfında ise sırasıyla %85 ve %80 oranında kredi çıkar.
Buna göre sıfır konutlarda (1. El olarak da geçiyor) enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon ve altındaysa yüzde 90'ına kadar kredi çıkıyor. Başka bir deyişle evin fiyatı 2 milyon liraysa 1.8 milyon liraya kadar kredi çıkıyor. İkinci el konutlarda kredi limitleri düşük tutulsa da kredi verme oranı düşük kaldı.
Yapı Kredi Bankası'nda satın alacağınız konutun ekspertiz raporunda belirlenen değerinin %80'ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz. Ancak satın almak istediğiniz ev ile birlikte mevcut evinizi de teminat göstererek, yeni evin değerinin 100%'üne kadar kredi kullanabilirsiniz.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Gayrimenkul Ekspertiz Ücreti 2023
Değerleme yapılacak olan gayrimenkulün niteliğine göre 791 TL ile 7 bin 537 TL arasında değişeceği ifade edildi.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Emlak Endeksi Kullanılabilir
Ev alım satımı yapılacak il veya ilçedeki metrekare fiyatlarındaki değişim ve tahmini fiyatları öğrenmek için sahibinden.com'da yer alan Emlak Endeksi hizmetinden faydalanılabilir. İl, ilçe ve mahalle bilgiler girilerek pratik bir şekilde ilgili bölgeye ait emlak endeksine ulaşılabilir.
120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
Birçok banka için bu sorunun yanıtı 3 ila 10 gün arasında olacaktır.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
400.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 736.071,30 TL'dir.
700 - 1099 puan aralığı: Kredi alınması yalnız kefil veya ipotek gösterilerek mümkün olabilir. 1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir.
Konut Kredisi Peşinat Tutarı
1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
18.03.2020 tarihinde gerçekleştirilen Koronavirüs Değerlendirme Toplantısı sonrası açıklanan pakette 500 bin liranın altındaki konutlar için kredilendirilebilir miktar yüzde 80'den yüzde 90'a yükseltilerek, asgari peşinatın yüzde 10'a düşürüldüğü açıklandı.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Genel olarak aylık gelirin konut kredisi taksit tutarının 3-4 katı olması önerilir. Sonuç olarak konut kredisi başvurusu yaparken mümkün olduğunca yüksek peşinat ödemek ve gelir durumuna uygun bir taksit tutarı belirlemek önemlidir.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
İkinci el konutlardaki limitler
Buna göre bu kategoride A enerji sınıflı konutlarda azami 3 milyon TL, B enerji sınıflı konutlarda azami 2,75 milyon TL, diğer konutlarda ise azami 2,5 milyon TL kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL'yi aşan ikinci el konutlar için ise kredi kullandırımı söz konusu olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri