Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Kan tahlilleri:
Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor. Eğer ileri analiz gereken bir durum varsa hastaneye yönlendiriliyorsun.
İlgili 40 soru bulundu
Dolayısıyla da kan örneğinde elde edilen verilerden birisi de D vitaminidir. Bu nedenle de D vitamini testi basit bir kan tahlilidir. D vitamini testi, hastanelerde, aile hekimliklerinde ve diğer sağlık merkezlerinde kolaylıkla yapılabilen ve sonuçları birkaç saat içerisinde hızlı şekilde çıkacaktır.
Öncelikle eski adı sağlık ocağı olan ve yeni adı ile aile sağlığı merkezlerinde pek çok tahlil ve test yapılıyor. Hekim isteğiyle sağlık ocağında Hba1c testi de yapılabiliyor. Ayrıca pek çok hastanede, özel sağlık kurumunda da bu testi yaptırabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığınca başlatılan uygulama ile tüm aile hekimliklerinde vatandaşların hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlı izlem taramalarına alınması zorunlu hale getirildi.
Kişiden kan örneği alınmasıyla yapılan tam kan sayımı (hemogram) testi ile anemi, otoimmün bozukluklar, kemik iliği bozuklukları, dehidrasyon, enfeksiyonlar, iltihaplanma, lösemi, lenfoma, miyeloproliferatif neoplazmlar, miyelodisplastik sendrom, orak hücre hastalığı, talasemi, B12 vitamin, folat ve demir eksikliği ...
Aile Sağlığı Merkezinde Röntgen, Ultrasonografi, MR, Bilgisayarlı Tomografi, Endoskopi, ... gibi teşhis üniteleri bulunmamaktadır. Tahlil Sonuçları ;Bir sonraki mesai günü saat 13:00 ten sonra tahlili isteyen doktor tarafından verilebilmektedir. E- NABIZ sistemine girerek tahlil sonuçlarınıza bakabilirsiniz.
Tiroit hormonları gün içerisinde sürekli değişkenlik gösterdiği için işlemin sabahın erken saatlerinde yapılması uygun görülür. Test öncesinde hastanın bir şeyler yiyip, içmemiş olması gerekir. Yani testin aç karnına gerçekleştirilmesi gerekir.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZİMİZDE TETKİKLER HAFTA İÇİ HER GÜN SABAH SAAT 08:00 - 10:30 ARASINDA YAPILMAKTADIR.TETKİK SONUÇLARI ERTESİ GÜN SAAT 12 DE ÇIKMAKTADIR.
FSH testi, kan veya idrar üzerinden hipofiz bezinde üretilen kanınızdaki folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyesini ölçen bir testtir. FSH hormonunun değeri FSH testi yoluyla ölçülür. Üreme yapısını etkileyen semptomların altında hangi nedenin yattığını belirlemek doktor tarafından FSH testi istenir.
Tiroid uyarıcı hormon anlamına gelen TSH, hipofiz bezi tarafından üretilen, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) üretimini uyaran hormondur. TSH testi tiroid bezinin vücutta ne kadar iyi çalışıp çalışmadığını anlamak için kandaki tiroid uyarıcı hormon (TSH) miktarını ölçer.
TSH testi, damardan alınan kan örneğinin laboratuvarda incelenmesi şeklinde yapılır. TSH testi için 8-12 saat açlık gibi herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Ancak doktor, TSH ile birlikte açlık kan şekerine de bakmak isterse hastanın kan verirken 8-12 saattir aç olması gerekir.
İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Trombositler: Trombositler, kanın pıhtılaşma sürecinde önemli bir rol oynayan hücre parçacıklarıdır. Tam kan sayımı sonuçları, trombosit sayısını (trombosit sayısı) değerlendirir. Düşük trombosit sayısı, kanama riskini artırabilir.
Yapılmış olan kan testlerinin sonuçlarına göre WBC oranının 10 bin mcL'den fazla çıkması olması, WBC yüksekliği olarak adlandırılır. WBC yüksekliği tek başına yorumlanamaz. Genellikle bakteri, mikrop ve parazitlere karakterize olarak meydana gelen bu virüsler, kan seviyesinde WBC seviyesinin artmasına sebep olabilir.
Kanseri teşhis etmede kullanılan kan testlerinin örnekleri aşağıdakileri içerir: Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer.
Meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor."
Ülkemizde bu donanımı kazanmak için uzmanlık eğitimi süresi 3 yıldır. Bu üç yıl içinde aile hekimliği uzmanları kendi disiplinleri ile ilgili ilkeleri öğrenirken aynı zamanda İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Psikiyatri branşlarında rotasyon yaparlar.
“İşleyen bir köy sağlık ocağı”olma hedefiyle, birinci basamak için gerekli laboratuvar testleri (hemoglobin, hematokrit, kan grubu, gebelik testi, TİT, dışkıda parazit, ASO, CRP, RF, EKG, açlık kan şekeri, kolestrol, trigliserid) ocağımızdaki tüm sağlık çalışanları tarafından aynı kalitede yapılmaktadır.
HbA1C testi, diyabet hastalarının kontrolleri ve kan şekeri düzeylerinin araştırılması için yapılan taramalarda sıklıkla kullanılan bir kan testidir.
Hemoglobin A1C olarak da adlandırılan HbA1c testi, son 2-3 ayda ortalama kan şekeri (plazma glukozunu) seviyenizin ne olduğunu gösteren glikozillenmiş hemoglobin kan testidir. HbA1c testi tedavinin etkinliğini izleyip, ölçmek ve tip 2 diyabet teşhis ve tanısı koymak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri