Yetişkinlerde yaklaşık olarak 50 ile 100 kere atmakta olan kalp, 50 atışın altına düştüğü takdirde bredikardi 100 atışın üzerine çıktığı takdirde ise taşikardi sorunu yaşanacaktır.
Ancak fazla sayıda ekstrasistol zaman içinde kalbin normal kasılma mekaniğini bozarak kalp büyümesine ve kalp yetersizliğine neden olabilir. Ayrıca kalpte yapısal bir bozukluk varsa örneğin kalp kası hastalığı ile birlikte ise daha ciddi ölümcül ritim bozukluğuna neden olabilir.
Kalp rahatsızlıkları arasında yer alan ve kişinin kalp atışı normal ilerlerken ortaya çıkan teklemeler olarak açıklanan ekstrasistol kalbin olması gerekenden daha fazla atmasına sebep olduğundan yorulmasına ve zayıf düşmesine sebep olmaktadır.
Esasen her insanda günde 4-5 defa VES görülebilir. Bu tamamen normaldir ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Burada önemli olan kişinin 24 saat boyunca ne sıklıkta VES yaşadığı ve bunların ne tür bir özelliğe sahip olduğudur.
Ekstrasistol, hastaların tek atımlık olarak hissettiği çarpıntılardır. Bunun için stresten uzak durmak, çay ve kahve tüketimini azaltmak yeterli bir önlem olacaktır. Ancak bayılma gibi şikayetlerle birlikte çarpıntı da varsa hastalarda daha önemli ritim bozuklukları saptanır.
İlgili 42 soru bulundu
Ekstrasistol durumunun hastanın ciddi problemlere yol açması durumu, bu hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Ekstrasistol, ek kalp atımı durumu görüldüğünde çok sıklaşacak karıncık taşikardi ile birlikte ani ölümlere dahi yol açabilmektedir.
En sık görülen aritmi ventriküllere ait erken atımlar (ekstrasistol)'dır (VPS, VPE, VES olarak da kısaltılabilir). Bazı insanlar ekstrasistolleri hissetmez. Eğer altta yatan bir şey yoksa, sayısı azsa ve hasta hissetmiyorsa VPS'ler için hiç bir şey yapmaya ve ilaç vermeye gerek yoktur.
Ekstrasistol olarak adlandırılan bu durum, sağlıklı insanlarda da, fazla kafeinli içecek alınması sırasında, yorgunluk ve stres durumlarında görülebilir.
Halk dilinde ekstra atım, tekleme olarak tarif edilmektedir. Ventriküler erken vuru, kalbin karıncık bölgesinden çıkan fazladan uyarı ile kalbin erkenden kasılmasıdır. Bu durum kalbin art arda iki defa atması olarak da hissedilebilir. Ventriküler erken vuru çoğu zaman ciddi bir rahatsızlık sebebi ile görülmez.
Bu durumların arasında kişinin sigara ve alkol tüketimi, gereğinden fazla vücudunu yorması, gün içerisinde çok fazla stres ve baskı altında olması gibi etkenler yer almaktadır. Bu çevresel faktörlerin yanı sıra mitral kalp kapakçığının hasar görmesi durumunda da kalp teklemesi görülebilmektedir.
Aritmilerin bir çoğu zararsız olsa da, bazı aritmiler yaşamı tehlikeye atabilecek kadar ciddi olabilmektedir. Normal atımlar arasında fazladan atımlar örneğin tekleme ve kalbin duracak gibi olması şeklinde hisse neden olabilmektedir. Bu durumlara ekstrasitol adı verilir.
Kalbin kulakçık denilen üst kısmından kaynaklanan ekstra atımlar ile kendini belli eden bir ritim bozukluğudur. Bu ritim bozukluğunda hastalarda çoğu zaman şikayet olmaz ve tesadüfen çekilen EKG ile tanı konur. AES çoğu zaman iyi seyirlidir.
Panik atak sırasında kişide var olan ölüm korkusu ya da endişe stres hormonlarının (adrenalin etkisi yapan hormonlar) aniden yükselmesine neden olur. Bu da kalbin çok güçlü kasılmasına ve bazen de panik atağın şiddetine göre nabzın da yükselmesine sebep olur. Aslında bu gibi durumlarda kalpte herhangi bir sorun yoktur.
Erişkin birinin kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu sayı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi dediğimiz durum, yani kalbin yavaş atması söz konusudur. Eğer nabız hızı 40'ın altına düşerse ortada tehlikeli bir durum var demektir.
Kalp atım sayısı dakikada 100'leri geçtiğinde risk başlar. Kalp atış sayısı dakikada 60'ın altına inince de bir anormallik başlar. Özellikle düzensiz kalp vuruşları ile Baygınlık, baş dönmesi, baygınlık, dengesizlik gibi sıkıntılar yaşanır. Ritim bozukluklarını sakın hafife almayın.
Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin düzenlediği bir konferansta paylaşılan sonuçlar, ekmek, makarna ve patates gibi içinde lif bulunan karbonhidratlı gıdalardan uzak durdukları için aldıkları enerji miktarı azalan insanlarda kalp ritim bozukluğu riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.
Kalbin sekteye uğramadan çalışması için ritim hızının 100'ün üzerinde ve 60'ın altında olmaması gerekiyor.
Ventriküler Ekstra Sistol (Ventriküler erken vurular VES), kalbin karıncıklarından normal karıncak çalışmasından ayrı, erken ve anormal olarak uyarı çıkmasıdır. Normal çocukların kalbinde de 24 saat içinde yaklaşık 1000 tane Ventriküler Ekstra Sistol görülebilir. Bu rakam yendioğanlarda daha da sıktır.
Aktivite durumumuza göre kalbimiz yavaşlar ya da hızlanır, aktivitemizle kalbimizin hızı uyum içindedir. Oysa hasta sinüs sendromunda aktivitemize göre kalp hızı uyum kabiliyeti bozulmuştur. Sinüs düğümü bu sendromda elektriksel uyarıyı yavaştır, ritim düzensiz veya uzun sinüs duraklaması (pause) olabilir.
Demir eksikliğinde düşük hemoglobin seviyeleri kalbin oksijen taşımak için daha fazla çalışmasına neden olur. Bu düzensiz kalp atışları ve kalbin daha hızlı atmasına neden olur.
Aritmi erişkin yaşlarda hayatın bir bölümünde her yüz kişiden 3 yada 4'ünde görülür. Atriyal Fibrilasyon özellikle ileri yaş gurubunda en sık görülen ritm bozukluğudur. Kalp kulakçığının dakikada 300-600 arasında atmasına verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde Kalp Büyümesi yetmezliğine götürür.
Normal kişilerde 24 saatlik ritim kayıtların- da toplam atımın %10'undan fazla VEA olması efor dispnesine yol açabilirken, %20'sinden fazla VEA'nın olması sol kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir (3, 8).
Sınıf III antiaritmik ilaçlar: Kalpte potasyum kanallarını bloke edip elektrik iletimini yavaşlatarak iş görürler; Örn: amiodaron, sotalol. Sınıf IV antiaritmik ilaçlar: Bu sınıf ilaçlar sınıf II ilaçlar gibi çalışır, fakat kalpte kalsiyum kanallarını bloke ederler; Örn: diltiazem, verapamil.
Kalp atımlarının yavaşlamasına, kalpte ritm bozukluklarının önlenmesine ve tedavisine, aynı zamanda tansiyonun düşürülmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri