el-Aliyy (الْعَلِيُّ) : Yücelik ve hükümranlıkta kendisine eşit veya kendisinden daha üstün bir varlık bulunmayan.
El Aliyy esması en üstün en yüce kendisinden daha üstün bulunmayan anlamına gelmektedir. El Aliyy esması gerçek ve hakiki yükseklik olarak da bilinmektedir. El Aliyy esması kudrette, güçte ululuk ta ve diğer tüm en yüksek sıfatlarda Allahtan daha üstünü yoktur. Allah en yüksek ve en uludur demektir.
Zikir sayısı 110 olan El Aliyy esmasının zikir günü de pazar günü olarak karşımıza çıkar. El Aliyy esmasının tüm iftira, kötü söz ve hakaretlerden kurtulmak için okunması önerilir. İnsanların gözünde güzel görünmek ve saygı duyulan biri olmak için de sıklıkla El Aliyy esmasının okunması önerilir.
El-Aliyy isminin zikir günü pazar günüdür. El-Aliyy isminin zikir saati (sabah doğarken ve ikindi namazı sonrası) Güneş saatidir.
En güzle isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan El-Aliyy ismi 'yüksek, yüce, şerefli ve kardi yüce' manalarını taşımaktadır. Bütün bu anlamlarla Allah'ın mutlak yüce olduğu bilinmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Ya Aliyy esmasının fazileti
El-Aliyy ismi de Allah'ın yüceliğini anlamak ve kulun Allah karşısındaki acziyetini farketmesi, alınacak en büyük faziletlerden biridir.
El Aziz esmasını zikretmenin birçok faziletleri bulunur. Esmanın zikredilmesi kişinin düşmanlarına karşı güçlü olmasına yardımcı olur. Zikreden kişinin şanı artmaktadır. Kırk gün El Aziz zikrinin yapılması kişinin sıkıntılarından ve borçlarından kurtulmasına vesile olmaktadır.
El-Alîm faziletlerinde “Yâ Alîm ism-i şerifini günde yüz kere okuyarak zikreden ve bunu sürekli olarak yapan kişilerin kalbi, şüphelerden ve evhamlardan arınır. Mü'min manasına ve bu duygu ve düşünce ölçülerine inanarak “Yâ Alîm ism-i şerifini zikreden ve zikre devam eden kişiler ilim ve irfan yolunda yükselirler.
Allah Teala'yı zikir, tesbih, namaz veya Kuran'ı Kerim okuyarak anabiliriz. Ancak Allah ismini ve Allah'ın diğer doksan dokuz ismini anarken de şükrümüzü, saygımızı ve hürmetimizi en azından Celle Celaluhu (göklerin ve yerin nuru) diyerek dile getirmeliyiz. En doğrusu budur ve bir Müslümana yakışan da bu olur.
Allah'ın güzel isimleri aynı zamanda sıfatır. Kendi isimlerimizin ebceti değerlerini bularak her gün zikir çekmek Allah'a daha da yakınlaşmak için ardına kadar açılmış bir dua kapısıdır.
El Alim esması Allahu Tealanın ilminin sınırsız olması anlamına gelmektedir. O Allah ki görünen görünmeyen bilinen bilinmeyen her ilimden haberdardır. Gerçek ilim sahibi Allahtır.
El-Hakim; her iş emrinde hüküm ve hikmet sahibi gerekeni en güzel biçimde yapan anlamındadır. Her işi hikmetli her şeyi hikmetle yaratan anlamına gelmektedir. Her şeyi ölçülü, hikmetle yaratan O'dur. El-Hakim esması Allah'u Teala'nın yegane hüküm ve hikmet sahibi olduğuna işaret eder.
ALLAH (c.c) 1 Diğer bütün esma ve sıfatlar bu mübarek ismin içinde toplanmıştır. Havas ve esrarı: Allah İsmi Şerifi bütün maddi ve manevi ihtiyaçlar için Ya Allah Celle Celaluhu diyerek 66 kere okunursa bi iznillah maksatlar hasıl olur.
“Yükseklik ve yücelik; şan, şeref, kuvvet ve kudret sahibi olmak” mânasındaki ulüv ve alâ' kökünden türetilmiş bir sıfat olup Kur'ân-ı Kerîm'de sekiz yerde Allah'ın ismi olarak geçer.
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
Ali ismi dilimize Arap etkisiyle yerleşmiş bir sözcüktür. Yani Ali Arapça kökenli bir kelimedir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur.
O halde şunu söyleyebiliriz ki; Allah'ı zikretmek hem ayet hem hadislerle sabittir. Ve bunların hiçbirinde Allah'ın bir isminin tek başına zikredilmeyeceğine dair bir emir yoktur.
Aynı şekilde İsim denince bir çok isim kelimesi vardır ancak en güzel isimler olan Allah ın isimlerini kullanırken artık kastedilen belli olduğu için "El Esma-ul Husna" dendiği gibi her isminin de başına elif lam getirilir El(r) Rahman, el(r) Rahim, el Melik, el(s) Samed gibi....
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
"Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va'dil emîn." Anlamı: Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur.
Duasının manası: "Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah'dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan'dır."
Hafiz, "koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan" anlamına gelmektedir. El-Hafiz esması ise "kâinatta zerre kadar bir şey bile gözetiminden uzak olmayan ve tabiatı dengede tutan" demektir.
Müheyminin “başkalarını korku ve endişeden emin kılmak” anlamındaki îmân masdarından türeyip hemzenin “hâ”ya dönüşmesiyle ortaya çıkmış olması da mümkündür. Bu takdirde “kendisine güvenilen, başkalarını korku ve endişeden koruyup güvenlerini sağlayan” mânasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri