El bagajlarında taşınan 100 mililitreden fazla miktardaki sıvı ve kremlere güvenlik personeli tarafından el konuyor. Havaalanlarında büyük gecikmeye neden olan uygulama, 2006 yılında El-Kaide'nin 9 Eylül saldırılarına benzer şekilde bir başka terör saldırısı planının ortaya çıkması sonucunda başladı.
bunun ana nedeni, yaşanan 11 eylül olayı ve sonrasında uçağa likit patlayıcı sokma eyleminin olmasıdır. laptop ve tabletlerde de laptop içinde bomba düzeneği sokmaya çalışılmasından dolayı kısıtlamalar getirildi. reçeteli ilaç, uçuş süresince yetecek bebek maması gibi istisnalar var.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Ulusal ve Uluslararası mevzuatlar kapsamında; 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren tüm uçuşlarda (İçhat – Dışhat) uçak içi (kabinde) el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde her biri en fazla 100 ml.'lik kaplarda Sıvı, Aerosol, Jel (SAJ) taşıyabilirsiniz.
El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir. Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.
Kabinde taşınabilmesi için sıvı içerikli eşyaların maksimum 100 ml olması şartı mevcuttur. 100 ml ile sınırladığınız şampuan, deodorant ya da herhangi bir kozmetik ürünü kilitli torba içerisinde kabin bagajına koyabilirsiniz. Sıvı miktarı 100 mililitreyi aşan ürünler de uçak kabinine alınmayan eşyalar arasına girer.
Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
100 ml'den daha küçük boyutlarda olan deodorant ve parfümleri kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz. Diğer yolcuların konforu açısından deodorant ve parfümlerinizi koku sızdırmayacak şekilde taşımanızı öneririz.
Akıllı bagajların kabin bagajı olarak taşınması
100 Wh-160 Wh arası kapasiteli max. 2 adet yedek batarya sadece el bagajında ve ambalajlı olarak taşınabilir. Kayıtlı bagajda taşınamaz. 160 Wh üzeri kapasiteli bataryalar kesinlikle taşınamaz.
Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz.
İçi su dolu bir pet şişeyi uçağa alamazsınız, ama içi boş bir cam şişeyi uçağa alabilirsiniz.
Ağzı kilitli bir torbanın içinde her biri 100 ml aşmayacak şekilde sıvı, jel, aerosol vb. ürünler taşıyabilirsiniz. Yine önemli ve hepimizin ihmal ettiği bir kural da, kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır. Tespit edildiği takdirde uçağa alınmayacaktır.
* İlaçlar ve diğer tıbbi ürünler sıvı miktarlarına ilişkin kısıtlamalardan muaftır ancak bunların güvenlik taramasından geçmesi gerekir. Gerekli ilaçları (göz damlaları, burun damlaları vb.) hacim kısıtlaması olmadan ve şeffaf plastik bir torbaya koymadan uçakta taşıyabilirsiniz.
Ama dikkat, kırılmasın diye hepsini el bagajınıza sıkıştırmaya kalkmayın! Zira eğer 20 x 20 cm büyüklüğündeki saydam poşetinize hepsi kolayca görülebilecek şekilde girmiyorsa, şişelerin her biri 100 ml'den küçük olsa da yanınıza alamayacaksınız.
Türk Hava Yolları'nda ekstra bagaj hakkı hem Business uçuşlar için hem de ekonomi uçuşları için 23 kg'lık bir valiz kabul ediliyor. 1 parça ek bagaj için 80 USD tahsil ediliyor. Anadolu Jet'te direkt uçuşlarda ek bagaj hakkı kilogram başına 16 TL iken, aktarmalı uçuşlarda ise 24 TL.
Yanınıza alabileceğiniz elektronik eşyalar;
Saç kurutma makinesi, saç düzleştiricisi, saç maşası, seyahat ütüsü, elektirikli tıraş makinesi, laptop, kamera, tablet gibi eşyaları yanınıza alabilirsiniz.
Çakı, tırnak makası veya iğne gibi kesici veya sivri uçlu maddelerin uçak içine alınması yasaktır.
Philips Airfryer'da cam, seramik, metal veya silikon malzemeden üretilmiş ve fırında kullanılabilen herhangi bir kabı veya kalıbı kullanabilirsiniz.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
Kabinde çakmak, kibrit gibi maddeler bulundurabilir miyim? Kabin bagajınızda çakmak, kibrit gibi yanıcı maddeler taşıyamazsınız. Sadece üstünüzde bir adet emniyetli kibrit ya da silah şeklinde olmayan bir çakmak taşıyabilirsiniz.
Uzun süreli uçak yolculuklarında veya yemek yedikten sonra uçaktan inmeden dişlerinizi fırçalamak isteyebilirsiniz. Bunun için yanınıza diş fırçanızı ve macununuzu almaktan çekinmeyin. Sadece 100 mililitre sıvı kısıtlaması burada da geçerli. Yani macunun boyutlarının 100 mililitreden küçük olmasına dikkat edin yeter.
1- Terlikle uçağa binmeyin
Uçakta rahat etmek önemlidir Ama bunu yaparken ayağınıza giydiğiniz şeyin terlik yerine ayakkabı olmasına dikkat edin. Bu sayede herhangi bir acil durumda daha rahat hareket edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri