1.El freni duran aracı sabitlemek için kullanılır. El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz.
· El Freni:
El freni her araçta arka tekerleri sabitler. El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz. Soğuk havalarda el freni çekili durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır.
ayak frenine basınca 4 tekere birden fren uygulamış olursunuz,önden arkadan çekiş farketmez,el freni ise arka tekerlere hükmeder.El freni duran aracı sabitlemek için kullanır.
El freni, mekanik olarak iki tekerleği kilitleyerek/bloke ederek aracın sabit durumdan kaymasını önler.
El freni genellikle elle çalıştırılan bir kol şeklini alır ve normalde orta konsolda bulunur, ancak bazen sürücü koltuğu ile kapı arasında bulunabilir. El freni, basit bir mantıkla arka disk ayaklarını veya fren ayağını bir kablo aracılığıyla tutar ve otomobil park halindeyken ileri veya geri kaymasını durdurur.
İlgili 28 soru bulundu
El freni teli değişimi ne kadar sorusuna verilecek net bir yanıt bulunamamaktadır. Ancak ortalama 50-150 TL arasında bir fiyata aracınızın el freni teli değişim işleminizi gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.
Öncelikle tekeri söküp kampana kapağını çıkartmanız gerekiyor. Eğer kolay çıkmaz ise bir kaç çekiç vuruşu ile yumuşatabilirsiniz. Daha sonra kampana içerisini hazır açmış iken, balata spreyi ile temizlemenizi tavsiye ederiz. Daha sonra ayar dişlisini sıkarak, fren ayarını olması gereken gerginlikte ayarlayın.
El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz.Soğuk havalarda el freni çekili durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
El freni arızalı bir araç, TüvTürk araç muayenesinden geçemez. Aracınızın el freni arızalı ise ağır kusur olarak muayene raporunda belirtilir.
El freni çok pratik bir kullanıma sahiptir. Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Diğer bir yöntem olan el freniyle araç kaldırma işleminde ise araç yine 1. vitese alınır. Ancak bu işlem sırasında el freni devrededir. Debriyaj kavraması hissedildiği an el freni devre dışı bırakılır ve gaza basılır. Böylece araç hareket eder.
Ayak Freninin yeterli olmadığı ve hızımızın düştüğü sırada direksiyon sabit tutularak el freni çekilir.
Araçta el freni çekildiğinde sıkı bir tutuş oluşturmaması ve aracın kayması hissedildiğinde yetkili bir servise başvurulması gerekir. Bir diğer belirti ise araçlarda bulunan el freni ikaz lambasının yanıp sönmesidir. Bu durumda aracınız sizi el freninde bir arıza olduğu hususunda uyarır.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle kar ve donun olduğu kış mevsimlerinde bu dişlerin hepsinin çekilmesinden ziyade bir ik boşluk bırakmak sizin yararınıza olacaktır.
Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır.
araçların kullanma kılavuzuna bakıldığnda, aracın aylık periodlarla el freni çekik olarak 100m kadar kullanılması önerilmektedir. yeni nesil otomobillerde ise 10m'lik hareket sonrası sesli uyarı da gelmekte *.
Araçlarda kampanalı frenler ve / veya disk frenler bulunur ve el freni balatası tipik olarak arka frenlerde bulunur.
Çekicinin çiftli körüklerinin (spring brake actuator, kombizylinder, imdatlı fren körüğü) sadece yaylı kısmı “mekanik” fren yapmaya devam eder. Çe- kicinin tespit freni (çiftli körüklerinin yay kuvveti) tüm katarı o eğimde sabit tutmaya yetmezse katar yokuş aşağı kayar. TIR Park Freni boşalması olur.
El fren teli koparsa ne olur? El freni telinin kopması durumunda aracınız sabit kalamayacaktır. Aynı zamanda kullanımında eski sert sistem mekanizması yerine daha yumuşak bir sistem mekanizması olduğu kullanımda hissedilecektir. Böyle bir durumda aracınızı kullanmamanız gerekmektedir.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır. Sonuna kadar çekmemiz tekerleklerin kitlenmesine ve sonrasında kaymasına neden olur.
· El Freni:
El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz. Soğuk havalarda el freni çekili durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır. Araç çalışıyor fakat hareket ettirilemiyorsa el freni çekik olabilir.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri