Fırçayı ve Ruloyu Temizleyin Bunun yerine ılık su içeren bir kapta (yaklaşık 40 derece) fırçayı ve ruloyu 2 saat bırakın. Boyut olarak daha büyük olan silindirler, birden fazla temizleme döngüsüne ihtiyaç duyabilir. Fırça ve ruloyu kaptan çıkarın ve eski bir kağıtla veya kuru bir bezle kurulayın.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir.
Rulo fırçalar boya uygulamaları sonrasında hemen su ile temizlenmelidir. Fırçanın üzerinde boyanın kurumasına izin verilmemelidir. Boya uygulamalarında katlar arasında beklenirken de fırçalar temizlenerek bekletilmelidir.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
İlgili 21 soru bulundu
Fırça ve ruloları kullanımdan sonra temizlemenin ilk kuralı, su bazlı, solvent bazlı boya veya vernik kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmektir. Kullanılan boya su bazlı ise, fırçaları ve ruloları basit musluk suyu ve sabunla hatta sadece suyla yıkayabilirsiniz.
Maskara fırçasını temizlemek için, tıpkı göz makyajı için kullandığın yağ bazlı temizleyicileri tercih etmelisin. Makyaj pamuğuna biraz temizleyici dök ve rimel fırçasının aralarını detaylıca temizle.
Boyama etkinlikleri arasında daha uzun aralıklar için, fırçanın bir jel içinde tutulduğu özel bir saklama sistemi de kullanılabilir. Ortam sıcaklığında hava geçirmeyen plastik poşet içinde saklanan boyalı rulo birkaç güne kadar iyi durumda tutulabilir.
Fırçanın üzerindeki boya kalıntıları su bazlı boyaya aitse fırçayı ılık suda bekletmek yeterli olacaktır. Ilık suyun içine sirke ilave ederek işlemin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. Yağlı boya kalıntıları için boya fırçasını, selülozik boya inceltici bir maddenin içerisinde temizlemeniz gerekir.
Düz yüzeyler için kısa tüylü rulolar ideal
Tavan boyama işlemi için 3 ya da 4 numaralı saten rulolardan yararlanabilirsin. Mat ve pürüzsüz yüzeyler yaratmak için doğal kıllı ruloları tercih edebilirsin. Su bazlı boya kullanacaksan daha iyi sonuçlar için tercihini sentetik kıllı rulolardan yana yapmalısın.
Boya fırçalarını temizlemek için kaynar derecede olmayan sıcak sudan yararlanabilirsiniz ve kururmuş fırçalarınızı sıcak su içerisinde bekletebilirsiniz. Temizleme sırasında fırçanızı avucunuzun içinde dairesel hareketlerle boyanın iyice dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.
At kılı fırçayı temiz içerikli sabunlu ılık suyla temizleyebilir, kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.
Bazı durumlarda boya lekesi kuruduğu zaman tiner bu konuda en önemli kullanım aracıdır. Aynı zamanda amonyak ve ardından pudra döküme eşliğinde ıslak bir bez ile yine boya lekesi çıkar. Boya lekesi henüz kurumamış ise o vakit ıslak nemli bir bez ile silmek de yine cümleyi çıkarabilir.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Boya sonrasında yapılması gerekenler:
Su bazlı boyaları ılık temiz suyla yıkayarak fırçanızdan kolayca çıkarabilirsiniz. Yağlı boyayı ise türüne uygun bir solvent kullanarak temizleyebilirsiniz. Yağlı boyayı çıkarmak için türüne uygun tiner kullanmanız gerekir.
Boyanın çoğu gittiğinde, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanını iki bardak soğuk suyla karıştır ve kalan lekeyi temizlemek için temiz bir bez kullan. Yağlı boya parke veya linolyum yüzeye düşerse, nemli bir kağıt havluyla hızlıca silebilirsiniz.
Fırça ve rulo temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler
Son aşamada fırça ve rulo kurumak üzere temiz bir bez üzerine bırakılabilir. Kurutma işlemi için saç kurutma makinesinden de yararlanabilirsin.Çalışmanda yağlı boya kullandıysan fırça ve rulo bakımında kullanılan özel bir temizleyiciye ya da tinere ihtiyacın olacak.
Suluboya fırçası yoksa en fazla oje fırçasını temizleyerek yapabiliriz. Yada yumurta çırpıcı var oda fırça onla da yapabiliriz.
Su bazlı boya kullanıyorsanız, en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlayarak ağır fırça izlerinin oluşmasını önler. Naylondan yapılanlar, doğal kıllı fırçalardan beş kata kadar daha fazla dayanıklıdır ve temizlemesi çok daha kolaydır.
Su bazlı boyalı duvarlarda asla güçlü yağ giderici ve sert kimyasal maddeler kullanmayınız. Sadece sabun ve su veya beyaz sirke ve su kullanarak temizleyiniz. Duvardan kirler çıkmıyorsa yeniden boyamanız gereklidir.
Sünger rulo fırçanın ilk amacı vernik uygulamalarını tamamlamaktır. Özellikle su bazlı boya kullanacaksanız sünger rulo iyi bir seçim olacaktır. Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir. Sünger rulonun en faydalı yanı çok rahat kullanılması ve iz yapmamasıdır.
Bu kıl fırçaların yapımında, doğal kıl olarak çoğunlukta domuz, azınlıkta keçi, at ve porsuk kılı kullanılmakta bunlardan özellikle domuz kılından yağlı boya fırçası yapımında yaygın olarak yararlanılmaktadır” ifadelerini kullandı.
1- Islak mendil ile makyaj çıkartmak
Özellikle acil durumlarda başvurulan bu yöntem, cildini kurumasına ve hassaslaşmasına neden olabilir. İçinde ne olduğunu bilmediğin ıslak mendilleri cildine sürmeni hatta cildini bunlarla ovalamanı hiç tavsiye etmiyoruz.
Evde makyaj fırçası temizleme için sadece su ve sabun yeterlidir. Ancak kullanacağınız sabunun doğal içeriklere sahip olması gerekli hijyeni sağlama adına önemli olacak. Örneğin renklendirici ya da paraben gibi içerikler olmamalıdır. Öncelikle fırçanızın kıllarını ılık su altında tutun ve iyice ıslatın.
Makyaj süngerlerini temizlemek biraz zor olsa da bu süngerleri temizlemek için özel temizleme sabunlarını yada herhangi bir beyaz sabunu kullanabilirsiniz. Ilık suda iyice ıslattığınız makyaj süngerini sabuna sürterek temizleyebilir, arındıktan sonra sulu kalan kısmı kâğıt havlu yardımıyla alabilirisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri