Aracınızı çalıştırıp el frenini indirdikten sonra bu uyarının devre dışı kalması gerekecektir. Ancak eğer el frenini indirdiğiniz halde bu uyarı ışığı sönmüyor ise bir sorun var demektir. Bu şekilde araç kullanmak fren sisteminin düzgün çalışmadığı anlamına da geleceğinden oldukça dikkatli olmanız gerekir.
Fren hidroliği sisteminin su seviyesine bakınız. Sıvı eksik ise hemen doldurun ve uyarı ışığının yanmaya devam edip etmediğine bakın. Eğer hala yanıyor ise fren sisteminde bir sızıntı var demektir. Bazen el freni ikaz lambasının yanması yanlış bir temas veya şamandıranın düzgün çalışmaması nedeniyle olabilir.
Araçta el freni çekildiğinde sıkı bir tutuş oluşturmaması ve aracın kayması hissedildiğinde yetkili bir servise başvurulması gerekir. Bir diğer belirti ise araçlarda bulunan el freni ikaz lambasının yanıp sönmesidir. Bu durumda aracınız sizi el freninde bir arıza olduğu hususunda uyarır.
* El freni elektrikli aktüatör motoru arızalanması veya sıkışması. * Vites seçme anahtarının veya fren pedalı anahtarının arızalı olması. * Bu anahtarlardan herhangi biri ile EPB modülü arasında bir iletişim hatası olması. * Park freni kablolarından biri veya her ikisinin aşınmış ve sıkışmış olması.
FREN UYARI SİSTEMİ Fren sistemi ile ilgili sorun olduğunu gösteren gösterge lambası genelde acil bir riski, aracın genel güvenliğinde potansiyel uygunsuz bir durumu göstermek için uyarıcı (araç modeline bağlı olarak) kırmızı renktedir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu, kontrol panelindeki uyarı lambasını yakarak fren balatalarını değiştirme zamanının geldiğini gösterir. En yeni sensörler, bunu daha da ileri taşımaktadır. Sürücüye yıpranmış balata uyarısı vermenin yanı sıra ne kadar katedilebilecek mesafe kaldığını da ölçebilir.
Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz. Eklemek için araç kaputunu açarak fren yağ haznesinde gösterilen maximum ve minumum çizgileri içerisinde olup olmadığına bakılmalıdır.
El freni teli ayarı yapmak için kampanalı fren balata mekanizmasının ortasında çubuk yer alır. Bu çubuğun üzerinde ayar vidası bulunmaktadır. El freni teli ayarı bu noktadan yapılmaktadır. Vida sıkılarak el freninin tutma seviyesi en alt seviyeye kadar indirilmektedir.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
Elektronik park freni nasıl bırakılır. Elektronik park frenli çoğu otomobilde, siz hareket etmeye çalıştığınız anda frenler otomatik olarak serbest bırakılır. Az sayıda sistemle, bırakmak için fren pedalına basmanız ve el freni anahtarını devre dışı bırakmanız gerekir.
Fren Pedalından alığı emir ile kompresörden gelen havayı lastiklere ihtiyaca uygun hava basıncı dağıtmaya yarayan valftir.
1.El freni duran aracı sabitlemek için kullanılır. El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır.
Eğer hareket halindeyken, akü lambası kırmızı yanıyor ise bu aracınızın gerekli şarjı yapmadığı anlamına gelir. Aracınız ihtiyacı olan elektriği, aküde bulunan elektrikten harcıyor demektir. Kırmızı akü lambası yandığında, sıkıntıya girmemek için aracınızı stop etmeden, en yakın elektrikçiye gitmeniz gerekir.
El frenini aracınızı durduğunuzda ya da park ettiğinizde mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Bu aracın istemsiz bir şekilde kaymasını önleyecektir. El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz.
Fren ampulü devresi, fren pedalına hafifçe veya sertçe basıldığında bir röleden çalıştırılır. Fren pedalı tamamen bırakıldığında, fren lambaları söner. Fren lambaları çok fazla ısı üretir – o kadar ki, yanan bir ampule dokunmaya çalışırsanız kendinizi yakarsınız.
araçların kullanma kılavuzuna bakıldığnda, aracın aylık periodlarla el freni çekik olarak 100m kadar kullanılması önerilmektedir. yeni nesil otomobillerde ise 10m'lik hareket sonrası sesli uyarı da gelmekte *.
Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır.
– El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır. ( Önce freni bırakmak aracın güvencesi sadece el freni teline kalmıştır.)
Acil durum freni
Araç hareket halindeyken acil bir durumda, düğmeye basıp basılı tutarak el freni etkinleştirilebilir. Araba daha sonra ayak freni kullanılarak sert şekilde frenlenir. Düğme serbest bırakıldığında veya gaz pedalına basıldığında frenleme durur.
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Öncelikle tekeri söküp kampana kapağını çıkartmanız gerekiyor. Eğer kolay çıkmaz ise bir kaç çekiç vuruşu ile yumuşatabilirsiniz. Daha sonra kampana içerisini hazır açmış iken, balata spreyi ile temizlemenizi tavsiye ederiz. Daha sonra ayar dişlisini sıkarak, fren ayarını olması gereken gerginlikte ayarlayın.
Fren sıvısı kirlendiğinde sistem bozulmaya başlar. Fren hidroliğinin kaynama noktası 200°C'nin altına inmeden, ortalama 2 yılda bir veya her 40.000 kilometrede yenilenmesi gerekir.
Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Hidrolik değişimleri gelmiş araç sahiplerinin sıklıkla merka ettiği konulardan biri de fren hidroliği ve debriyaj hidroliği aynı mı? sorusudur. İki hidrolik de aynıdır ancak diĞer hidrolikler farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri