Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.
Avrupa Birliği (AB), coğrafi olarak Avrupa'da yer alan 27 ülkenin üyesi olduğu uluslararası bir kuruluştur. AB'yi diğer uluslararası örgütlerden ayıran en önemli özellik, birçok farklı politika alanında üye ülkelerin ulusal egemenliklerini önemli ölçüde üyesi oldukları AB'ye devretmiş olmasıdır.
AB, toplamda 500 milyon nüfusa sahip 28 ülkeden oluşan ekonomik ve siyasi bir birliktir. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) bakımından dünyadaki en büyük ekonomidir.
Ekonomik ve ticari özellik taşıyan bu Topluluk, zaman içerisinde sosyal, ekonomik, hukuki ve siyasi bir tarzda değişim göstererek 1957 yılında imzala- nan Roma Anlaşmasıyla, Avrupa Ekonomik Topluluğunu oluşturmuştur.
Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu uluslarüstü bir yapıdır.
İlgili 28 soru bulundu
23 resmi dile sahip olan Avrupa Birliği bir taraftan çok dilliliğe önem vermekte, öte yandan çalış- ma ortamında ve bilgi erişiminde İngilizce, Fransızca ve Almancanın ağırlığı hissedilmek- te, hatta birçok alanda İngilizcenin baskınlığından dahi bahsedilebilmektedir.
1949 yılında kurulmuş olan Avrupa Konseyi 47 üyesiyle, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü temel değerleri üzerinde, savunma konuları dışındaki her alanda Avrupa'da en geniş coğrafyaya uzanan önemli bir uluslararası örgüttür.
Avrupa Politik İş Birliği (İngilizce: European Political Cooperation), 1970 yılında kabul edilen ve Avrupa Birliği'nin Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası onun yerini alana kadar, birliğin dış politikasını yönlendiren anlaşmadır.
Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu uluslarüstü bir yapıdır.
İki yıl süren müzakereler sonunda 5 Mart 1995 tarihinde yapılan Ortaklık Konseyi toplantısında alınan karar uyarınca Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği 1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece, Türkiye-AB Ortaklık İlişkisinin "Son Dönemi"ne geçilmiştir.
1 Ocak 1999 tarihinde 1 ECU bire-bir oranında (1ECU=1EUR) avroya çevrilecektir. Bu tarihten itibaren ECU sepeti ortadan kalkmıştır.
Nihayet, Aralık 1999'da düzenlenen Helsinki Zirvesi'nde, Türkiye'nin AB üyeliğine aday ilân edilmesi, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olmuştur. Böylece hem Türkiye, hem de Avrupa Birliği, ortaklığın tam üyelik hedefine yönelik olduğunu teyid etmişlerdir.
b- Genel ilkeler çerçevesinde oluşturulan uluslararası örgütler: Birleşmiş Milletler Örgütü, Avrupa, Konseyi, Güneydoğu Asya Ulusları Birliği (ASEAN), Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü, bu kategoride ele alınabilirler. örnek olarak verilebilir.
Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bulunan, Türkiye'nin AB ile müzakere ve AB'ye katılım sürecini belirlemenin yanı sıra devlete bağlı çeşitli resmî kurum ve kuruluşların Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumundan sorumludur.
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı
Altıncı Genişleme: (Hırvatistan- 2013)
Slovenya'nın çeşitli fasıllara yönelik blokajını kaldırmasının ardından tüm fasıllarını açıp kapatan Hırvatistan 9 Aralık 2011'de Katılım Antlaşmasını imzalamıştır. Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla, AB 28 üyeli bir Birlik haline gelmiştir.
AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.
AB'ye üye olmak için karşılanması gereken üç kriter (siyasi, ekonomik ve uyum kriterleri) Kopenhag kriterleri olarak bilinmektedir.
Konsey, Avrupa Birliği üyesi devletlerin hükümetlerinde görev yapan bakanlardan oluşur. Konsey, Avrupa Birliği içinde üye devletlerin ulusal çıkarlarının temsil edildiği organdır.
Genel seçimden sonra Avrupa Parlamentosu geri çekilme anlaşmasını onayladı ve 31 Ocak 2020'de, saat 23:00'de Birleşik Krallık resmî olarak Avrupa Birliği'nden ayrılmıştır.
Azerbaycan, BM ve hükûmet politikaları aracılığıyla başta Avrupa olmak üzere uluslararası topluma ulaştı ve ekonomisini açtı. AB ile resmi ilişkiler 1996 yılında AB-Azerbaycan Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın (PCA) imzalanmasıyla başladı. Bu anlaşma 1999'da yürürlüğe girdi.
Çin'in kalabalık nüfusu göz önüne alındığında yalnızca ana dili konuşanları sayarsanız, Dünyada en çok konuşulan dil denilenebilir. Öyle ki, 1 milyar 118 milyondan fazla insan, Mandarin Çincesi konuşuyor. Mandarin aslında bir dil değil, Çince dilinin bir dizi lehçesidir.
Resmî kullanım. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bu dil ülkenin resmî dilidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nde (diğer adıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) anayasal olarak Türkçe, Yunanca ile beraber resmî dil olarak geçer.
Türkçe konuşan ve resmi olarak dili Türkçe olan ülkeler arasında Türkiye, Azerbaycan başta olmak üzere Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi ülkeler yer alır. Aynı zamanda Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan, Suriye, Irak, Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Balkan ülkeleri büyük bir çoğunluğu yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri