Rahmân, İslam'da bir kavram olan ve Kur'an'da geçen Allah'ın 99 isminden biridir.
Er- Rahman esması hem dünyada bütün kullarına karşı merhametli olma anlamı taşımaktadır. Bu esma Allah'a inanan inanmayan, ona kulluk eden etmeyen her yarattığı kuluna karşı dünyadaki merhametinin ne kadar büyük ve yüce olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.
İhlasla “Er-Rahman” zikrini çeken kişinin; kalbi yumuşar, düşmanlarından emin kılınır ve maddi nimetlere erişir. 2. Allah tarafından sevilmeye mazhar olunur. 3. Cuma günü okunan “Ya Rahman Celle Celalühü” zikri, istenen dileğe kavuşmayı sağlar.
- Kederli olan bir kimse “Ya Rahman” teşbihine devam ettiği takdirde Allah'ın da izniyle bu dert ve sıkıntılarından kurtulmaktadır. - Sıkıntıda olanlar “Er-Rahim” ismi şerifini okuduğunda çeşitli lütuf ve ikramlara mazhar olmaktadır. - Namazdan sonra “Ya Rahim” teşbihi yapılırsa, kişi maddi ve manevi rızıklar kazanır.
Er-Rahman Esmasının Fazileti
Bir kimse Cuma günü ikindiden sonra kıbleye dönük olarak Ya Allah Celle Celalühü Ya Rahman Celle Celalühü zikrine güneş batana kadar devam ederse isteği muhakkak verilir. Namazdan sonra halvete çekilip yüz kere Ya Rahman Celle Celalühü zikrine devam edenin gaflet ve unutkanlığı gider.
İlgili 26 soru bulundu
Rahman Suresinin okunmasının faziletleri şu şekildedir; Eğer bir kimse Rahman suresini her gün okursa o kişiye hayır kapıları açılacaktır. Rahman suresi insanlar tarafından 70 defa okunursa, o zaman o kimseler refah ve huzura kavuşur.
Rahman suresi eğer önceden ezberlenmiş ise abdestsiz halde de okunabilir. Fakat Kuran'ı kerime eline alıp okunması için abdest gereklidir. Kutsal kitabımızı eline almadan, yüzüne bakmadan ezber halinden okunması mümkündür.
Er- Rahim esması, Allah'ın hem bu dünyada hem de ahirette mümin kullarına karşı merhametli olması demektir. Genellikle Er- Rahman esması ile birlikte zikredilen bu isim, ''rahm'' kökünden türemiştir. Rahmetullah kelimesi de aynı kelimeden türeyip Allah'ın esirgediği ve koruduğu kişi anlamına gelir.
- 5 vakit namaz kılındıktan sonra 287 kere “Ya Rauf Celle Celalühü” zikrine devam edilen kişinin kalbi şefkat ile dolar, hareketleri düzelir ve herkes tarafından sevilir. - El Rauf ismi kalbinde şevkat, merhamet içinde insanı olan duyguların yerleşmesi için “Ya Rauf Celle Celalühü” diyerek 286 kere okunur.
Tarihe bakıyorlar, doğru. (Helal olsun, icazeti de almışsın) diyorlar. İşte bu Abdülehad serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.)
Er- Rahman esması hem dünyada bütün kullarına karşı merhametli olma anlamı taşımaktadır. Bu esma Allah'a inanan inanmayan, ona kulluk eden etmeyen her yarattığı kuluna karşı dünyadaki merhametinin ne kadar büyük ve yüce olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.
Ya Rahman ne demektir? Rahmet ve merhamet; acıma, bağışlama, kalp yufkalığı, şefkat ve ihsân anlamlarına gelir. “Rahmân” ve “Rahîm” isimleri, “çok şefkat ve merhamet eden” anlamındadır. Kur'ân'da “Rahmân” ismi elli yedi, “Rahîm” ismi yüz on beş defa Allah'a nisbet edilmektedir.
Ramazan ayında okunması da faziletleri arttırmaktadır. Rahman Suresi tüm Kuran ayetlerinde olduğu gibi sırları olan, faziletleri olan bir suredir. Kuran-ı Kerim Allah'ın kelamı olduğu için mutlaka tüm ayetler bunun bilincinde okunmalı, tefekkür edilmeli ve doğru şekilde okunmalıdır.
Sözlükte “merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak” anlamındaki rahmet (ruhm, merhamet) kökünden türeyen rahmân kelimesi “şefkat ve merhamet eden, acıyan” demektir.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Hafiz, "koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan" anlamına gelmektedir. El-Hafiz esması ise "kâinatta zerre kadar bir şey bile gözetiminden uzak olmayan ve tabiatı dengede tutan" demektir.
Ya Latif "Ey (kullarına karşı lütufkar olan) Latîf! " anlamına gelmektedir. Türkçe meali "kullarına karşı lütufkar olan, ihsan sahibi, çok merhametli, yaratıklara karşı yumuşak vb." anlamlarına gelmektedir. Latif kelimesi lugatta "nazik ve yumuşak davranan, yumuşaklıkla muamele eden" anlamına gelmektedir.
Ya Rahim, ya Rauf, ya Vedud cekin arkadaslar. Varsa aramizda okuyan bizi aile ici huzursuzlugu duzenli cekin zamanla insAllah Allahın izniyle hersey yoluna girecek. Inanarak bolca cekin sayı yok. Cekebildiginiz kadar zikredin.
Kulları tarafından en fazla sevilmeye layık olan tek varlık Yüce Allah'tır. El-Vedud esması Allah'ın 99 isimlerinden olup güzel sıfatlarındandır. El-Vedud, Allah kendisine itaat eden, kendisini çok seven kullarını da çok seven ve sevilmeye tek layık olandır manasını içerir.
Rabbu'l-âlemîn sıfatı anıldıktan sonra O'nun halkı rızıklandıran Rahmân, âhırette kullarını bağışlayan Rahîm olduğu anlatılmıştır. Onun için hemen ardından “din gününün sâhibi” lâfzı zikredilmiştir. Çünkü rubûbiyyet ya dünyâda rızık veren Rahmân, veya âhırette bağışlayan Rahîm anlamlarınadır.
Anlamı Bağışlayıcı, sevdiklerine ve müminlere merhamet eden,onlara nimet veren, onları koruyan, onlara acıyan demektir.
Esmaül Hüsna isimleri arasında yer alan Rahman ve Rahim isimleri, Er-Rauf ismi ile benzer anlamdadır. Ancak Rahman isminin anlamı, bütün mahlukata ve geneldir. Rahim ismi ise çoğunlukla müminlere yöneliktir. Er-Raûf anlamı da bunlara benzer şekilde rahmet edici, şefkatli, merhametli anlamlarına gelmektedir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Rahman Suresi Dilek İçin Nasıl Okunur? Rahman suresi okunmadan önce iki rekat hacet namazı kılınmalıdır. Namazın ardından tövbe edilir ve salavat getirilir. Dilek neyse dile getirilir ve Rahman suresi 3 kez okunur.
Kadınlar âdetli veya lohusa iken dua edebilirler mi? Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri