El sıkmak için her zaman sağ el uzatılır; el dolu ise sol el uzatılabilir; bu da ancak sağ eldekileri sol ele çabucak geçiremeyecek olursanız uygundur; yalnız bunu yaparken bağışlanmanızı dilemelisiniz. Tokalaşırken muhatabın eli, iki ile beş saniye arasında tutulur ve birden değil, yavaşça bırakılır.
Doğru olan elin, muhatabın elini kavrayacak şekilde tutulmasıdır. El sıkmada soğuk davranmak, eli hiç kıvırmadan kaskatı uzatıp el sıkışmak, muhatap tarafından iyi karşılanmaz, hoşnutsuzluk oluşturur. El sıkarken olumsuz davranışların meydana gelmemesine dikkat edilmelidir.
Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.
Sert - Güç Gösterici Tokalaşma
Tokalaşırken karşıdakinin elini güçlü bir şekilde sıkarak yapılan tokalaşmaya verilen isimdir. Nezaketsiz bir tokalaşma biçimidir. Karşıdakini baskı altına almaya çalışma ve güç gösterisi olarak anlaşılabilir. Güven duygusunun zayıf olduğunu gösterebilir.
İlgili 23 soru bulundu
El sıkmak için her zaman sağ el uzatılır; el dolu ise sol el uzatılabilir; bu da ancak sağ eldekileri sol ele çabucak geçiremeyecek olursanız uygundur; yalnız bunu yaparken bağışlanmanızı dilemelisiniz. Tokalaşırken muhatabın eli, iki ile beş saniye arasında tutulur ve birden değil, yavaşça bırakılır.
El Sıkışmak Deyiminin Anlamı (TDK)
El sıkışmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre pazarlık da anlaşmak şeklinde ifade edilmektedir. Yapılan bir pazarlık ile beraber fiyat ya da herhangi bir durum açısından orta yolu bulmak olarak da değerlendirilebilir.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Özel duyguların yansıtılması, güven ve samimiyet hislerinin belirtilmesi amacıyla bazen karşımızdaki kişinin elini iki elimizle sıkabiliriz. Yine benzer duygularla tokalaşırken karşımızdakinin kolunu veya omzunu sol elimizle tutmak bazen duygusal yakınlaşmayı artırır.
Evet. Sual: Müsafeha ederken kucaklaşmak veya kafayı kafaya dokundurmak uygun mudur? Ancak uzaktan gelince veya uzun zaman görüşülmemişse, o zaman sadece sarılmak caiz olur.
“İslam'da kadın eli sıkılmaz” diye bir kural veya yasak yoktur.
Bir kişi sizinle bu şekilde tokalaşmak istediğinde, siz o kişinin üstünlüğünü kabul etmiyorsanız tokalaşırken hemen elleri düzeltmeniz ve eşit bir şekle getirmeniz gerekmektedir. Tokalaşırken karşının elini düzelterek eşit bir hale getirmezseniz karşı tarafın sizden üstün olduğunu kabul ediyor olursunuz.
PARMAK UCUNDAN TOKALAŞMA: Bir başka yanlış tokalaşma şekli eğreti tokalaşmadır. Parmak ucundan hafifçe tutup çekmek. Bence insana kendini kötü hissettiren ve karşı tarafın bu şekilde tokalaşan kişiyle ilgili rahatsız olduğu bir şekildir.
Dünyada tokalaşmaların hemen hemen hepsi sağ elle yapılırken; izciler, diğer izciler ile tokalaşmak için sol ellerini kullanırlar ve sağ elleriyle izci selamı verirler. Bütün izciler (başka bir izciyle tokalaşırken) sol elini kullanırlar.
Kadın, elini erkekten önce uzatır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlük olarak kabul edilir. Bunun nedeni, kadın elini uzatmak zorunda değildir başı ile selam verebilir; böyle bir durumda erkeği eli havada kalacağından, kadın eğer sıkacak ise elini uzatması ve kimsenin zor durumda kalmamasıdır.
Tokalaşma biçimi insanın hem kişiliği hem de statüsü bakımından birçok mesaj taşıyan önemli bir harekettir. İki el de birbirini kavrar ve avuç dışları tam sağ ve tam sol yönlüdür. Her iki kişinin de kendi varlığını ve statüsünü karşısındakine hissettirme amaçlı bir tarzdır. Dengeli ve güven veren bir tokalaşma türüdür.
ANTİK YUNAN'A KADAR UZANIYOR
Ellerinizi kavramak, bir silah tutmadığınızı kanıtlıyordu ve daha sonrasında onları sallamak, karşınızdakinin kollarında gizleyecek hiçbir şey olmadığından emin olmanızın bir yoluydu.
Diğer elinizin nerede durduğu önemli
Çoğu insan tokalaşırken sağ elini kullanır. Ancak diğer elinizin de görünür olması gerekir. Diğer elinizi cebine sokmayın. Sadece vücudunuzun yanında rahat tutun.
mesela avuç içini kaşıyınca seni istiyorum demekmiş ya , öbür yazdıklarında aynı anlamama geliyor.. anladım senin başına geldi mi , veya sen yaptın mı?
Ast, Amir/Üstlerine "Günaydın" demez. Selamlama; her zaman ve her yerde içten, sevgi ve saygıyla yapılır.
askerde üst rütbeli subay gelirken erlerden birinin "dikkaaaat!" diye bağırmasına denir. dikkat çekildiğinde esas duruşa geçmeyen asker, üst rütbeli subayın hemen dikkatini çeker. gerekli uyarılarla kulağı çekilen bu haylaz ve lakayıt erin dikkati olaya çekilir. daha olmadı er zopalanır.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey. Kurum amiri yöneticinin gıyabında kendisinden söz ederken, hanım ise “hanımefendi”; erkek ise “beyefendi” denir.
Tokalaşmak; bütün milletler arasında yaygınlaşmış selamlaşma biçimidir. Tokalaşmak; bütün milletler arasında yaygınlaşmış selamlaşma biçimidir. Çoğu zaman neden yapıldığı bilinmez. Sosyalleşmek için de bir yoldur.
Her birimiz el sıkışmanın sosyal bir merhabalaşma yolu olduğunu biliriz. Böylece taraflar, birbirlerine içerisinde bulundukları sosyal ortamın geleneklerini anladıklarını iletmiş olurlar. Belki de el sıkışmanın ardında başka sosyal nedenler de vardır? Örneğin el sıkışan iki kişinin birbirini rahatlatma çabası gibi...
Sayısız cana mâl olan Koronavirüs, kökleri Antik Yunan'a kadar uzanan el sıkışma alışkanlığımızı durdurmamıza yol açtı. MÖ 9. yüzyıldan kalma bir taş kabartmada, Asur Kralı III. Shalmaneser, bir Babilli ile tokalaşıyor. El sıkıştığımızda, öpüştüğümüzde ya da sarıldığımızda taşınan çok fazla şey var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri